E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisNeden bozuk olmayan yerler tamir ediyor?---

Neden bozuk olmayan yerler tamir ediyor?

Neden bozuk olmayan yerler tamir ediyor?
29 Kasım 2011 - 07:55 borsagundem.com

Son dönemde Türkiye sermaye piyasaları ile ilgili yapılan düzenlemeler dışarının da yakın takibinde.

Kanun hükmünde çıkan kararnameler ile alınan kararlar sonrasında oluşan şaşkınlı yurtdışında Türkiye’nin bozuk olmayan sağlam olan noktaları neden düzeltme ihtiyacı duyduğuna yönelik sorgulamalara neden oluyor.
The Bankers’da yer alan makalede Türkiye’de finansal regülatörlerin Türkiye’nin krizdeki başarısına ve kredibilitesine rağmen değişikliğe gittiklerine dikkat çekti. Hükümetin bu kurumların bağımsızlığını kaldırmasını sorgulayan makalede 2001 yılında 21 bankaya el konulması ve 2003 yılında IMF’nin acil durum paketi sonrasında BDDK, TMSF ve Merkez Bankası’na tam operasyonel bağımsızlık tanındığının altı çizdi.
2001-2003 yılları arasında BDDK’ya başkanlık yapan Engin Akçakoca o dönemde işe alım eğitim konusunda bağımsız olarak karar verebilen piyasa oyuncuları tarafından finansa edilen ve kendi bütçesi olan bir kurum olmayı hedeflediklerini kaydetmişti.
PEKİ NE OLDU?
Ağustos 2011’de 45 maddelik Kanun hükmünde Kararname ile ilgili kurumların faaliyetlerinin denetlenmesi hakkını kendine aldı. Bütçe konusunda da regülatörlere bağımlı olma sürecinin başladığına dikkat çekilen makalede bunun neden gerçekleştiğine cevap arandı.
2008 yılını batış hikayesine konu olmadan başarılı bir şekilde kapatan Türkiye 10 Türk Bankası hisse getirisi olarak son birkaç yolda yüzde 20’lik ortalama sağladı. 2006’da en güzel dönemlerini yaşayan Türk bankacılık sektörü o dönemde zor zamanlarda alına önemlerin sefasını yaşadı. Daha sonrasında gelen KHK’lerin açıklamaları net olsa da amaçların belirsiz olduğuna dikkat çekilen yazıda, piyasa ile iyi iletişim gerektiren denetim uygulama tarafında yeni kararların karmaşa yarattığının altı çizildi.
Konuya dair gelen yorumlara bakıldığında ise politikacıların makro politikalara hakimiyet açısında tam güç ve talimat isteği gerekçe olarak gösterildi.
Türkiye’nin yumuşak karnı cari açık ve bankalarda kredi hacminin yüzde 25 olması yönünde beklentiler hatırlatan yazıda bugüne kadar bankacılar süre gelen düzenlemeler hakkında yorum yapmadıklarına dikkat çekildi.
KHK’lerin süreçte belirsizliği arttırdığına dikkat çekilirken bunun yanı sıra 2001 yılında krizde hükümetin etkisi ve daha sonraki dönemde sağlanan özerkliğin krizin atlatılmasında ilaç nitelinde olduğu hatırlatıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı05 Aralık 2011 22:07

    hükümetin imkb yönetimini degiştirmesi küçük yatırımcıyı soyan şirket sahiplerine göz yuman yönetime son vermesidir. sırada SPK yönetimi olması küçük yatırımcının en büyük dileği. Spk ya bir şirket ile ilgili bir yazı yazın emme basma tulumba gibi klasik cümlelerle cevap veriyor. SPK sıra sende. küçük yatırımcıyı kesinlikle korumuyorsun.