E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'nin önceliklerinden biri olan enflasyon ile mücadele kapsamında çalışmalara kararlılıkla devam ettiklerini belirterek, "Bu kapsamda, Kur Korumalı Mevduat gibi yenilikçi ve kapsamlı metotları devreye aldık. Böylece, Kur Korumalı Mevduat hesaplarında yüzde 56'sı dövizden dönüşmek üzere 557 milyar lira birikmiştir" dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'ni, Rusya'nın Ukrayna savaş açmasından kaynaklanan emtia fiyatlarındaki artışın Türkiye'de nasıl etki doğuracağını değerlendirerek, enflasyon ile mücadele ve gıdada arz güvenliğinin sağlanması için atılan adımları anlattı.
Şu anda uygulanmak ekonomi politikası olan Türkiye Ekonomi Modeli'ni gerek yurt içi gerekse yurt dışı piyasa aktörlerine anlatarak, hayata geçirilen bu politikanın çerçevesini çok net bir şekilde ortaya koyduklarını ifade eden Bakan Nebati, "Modelimizin temel hedefleri çok açık olup üretime, yatırıma ve ihracata odaklanarak, istihdamı artırmak, Türkiye ekonomisinin dengeli ve istikrarlı büyümesini sağlamaktır" dedi.
Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'nin öncelikleri arasında enflasyonla mücadele olduğunu her fırsatta dile getirdiklerini belirterek, "Artan emtia fiyatları kaynaklı olarak tüm dünyada enflasyonun yükseldiğine tanık oluyoruz. Bu konuda gerekli tüm adımları atmakta ve enflasyonla mücadele kapsamında çalışmalarımıza kararlılıkla devam etmekteyiz. Bu kapsamda, Kur Korumalı Mevduat gibi yenilikçi ve kapsamlı metotları devreye aldık. Böylece, Kur Korumalı Mevduat hesaplarında yüzde 56'sı dövizden dönüşmek üzere 557 milyar lira birikmiştir" diye konuştu.
"Tarımsal destekleri artırdık"
Enflasyonla mücadele adına son dönemde gıda ürünlerinde Katma Değer Vergisi (KDV) oranını yüzde 8'den yüzde 1'e, elektrikte ise KDV oranını yüzde 18'den yüzde 8'e indirdiklerini hatırlatan Bakan Nebati, "Gıda fiyatlarındaki artışı kontrol altına almak için tarımsal destekleri artırdık. Bunun yanı sıra gübre fiyatlarında da indirim yaptık" ifadelerini kullandı.
"Birlikten Berekete" projesinde çalışmalar devam ediyor
Fiyat değişikliğine karşı tüketici farkındalığını artırmayı amaçlayan "Birlikten Berekete" isimli proje üzerinde çalışmalara devam ettiklerini ve yakın zamanda açıklayacakları bilgisini paylaşan Bakan Nebati, proje kapsamında tüketicilerin fiyat kıyaslamasını yapabileceği bir sistem oluşturarak tüketicilerin farkındalığını arttıracaklarını ve tüketicilerin makul fiyatlı ürünlere kolaylıkla erişim sağlayabileceğini söyledi.
"Enflasyonla Mücadele Timi firmaları yakından denetlenmekte ve incelenmektedir"
Enflasyon ile mücadele kapsamında attıkları adımların fiyatlara yansıyıp yansımadığını yakından takip ettiklerine vurgu yapan Nebati, şunları kaydetti:
"Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan Enflasyonla Mücadele Timi saha denetimleri ile firmalar yakından denetlenmekte ve incelenmektedir. Fahiş fiyat uygulayan ve stokçuluk yapan firmalara karşı yasal zeminde sert önlemler alınmaktadır. Bununla birlikte, enflasyonun üzerinde risk oluşturan yapısal unsurlara yönelik çalışmalarımızı Fiyat İstikrarı Komitesi bünyesinde detaylı olarak ele almaktayız. Ayrıca, uygulamaya aldığımız KGF paketleri ile seçmeli bir şekilde, enflasyonist etki oluşturmadan yatırım yapan işletmelerimizi ve ihracatçılarımızı destekliyoruz."
"Tüzel kişilerden de enflasyonla mücadelede destek bekliyoruz"
Enflasyon ile mücadelede kararlılıklarını göstermek için gerek kısa vadeli gerekse de orta ve uzun vadeli politika adımlarını hayata geçirdiklerine işaret eden Bakan Nebati, "Enflasyonla mücadelede tüm paydaşlarımızın desteği mutlaka çok önemli. Attığımız bu adımları tamamlayacak şekilde tüzel kişilerden de enflasyonla mücadelede destek bekliyoruz. Enflasyon oranının düşürülmesi için tüm paydaşlarımızın katılımı ile önümüzdeki dönemde de çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.
Altın tasarruf ekosistemi ile vatandaşların fiziki olarak biriktirdikleri altınlarını kolay ve güvenli olarak nitelediği şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığı ile finansal sisteme aktarabileceklerini ve tercih ettikleri şekilde değerlendirebileceklerini kaydeden Nebati, şunları söyledi:
"Vatandaşlarımız talep etmeleri halinde dağıtım kanalları olan kuyumcu ve bankalar üzerinden rahatlıkla altınlarını fiziki olarak da tekrar geri alabileceklerdir. Altın Depo ve Katılım Hesaplarına fiziki altınlarını rahatlıkla yatırabilecekleri gibi altınlarının karşılığı Türk lirası tutarları ile Altın Dönüşümlü Mevduat ve Katılım Hesabı açarak değer korumasından faydalanırken aynı zamanda risksiz kazanç sağlayacaklardır."
Bakan Nebati, vatandaşların birikimlerinde en çok paya sahip olan Darphane Ziynet Altınlarını kolayca değerlendirebilecekleri ve istediği zaman fiziki olarak çekebilecekleri Çeyrek Hesabı uygulamasını 1 Mart itibarıyla başlattıklarını anımsatarak, "Böylece, bu adımlarımızla yastık altı altınların finansal sisteme dahil edilmesini ve ülkemizin yurt içi tasarruf imkanlarının geliştirilmesini amaçlıyoruz" dedi.
Gıdada arz sıkıntısı yaşanmaması için devletin tüm kurumlarının gerekli tedbirleri aldığına vurgu yapan Nebati, "Bu çerçevede, sermayesinin tamamı Hazineye ait olan TMO'nun yurt içi arz ve talep miktarının dengelenmesi ve fiyat artışlarının mümkün olduğunca engellenmesini teminen un ve yem regülasyonuna yönelik hububat ithalatı ile ayçiçek yağı ithalatı devam etmekte olup Bakanlığımızca Kuruluşa finansman desteği sağlanmaktadır" ifadelerine yer verdi.
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) dışında özel sektörün de gerektiğinde hububat ve Ayçiçek yağı ithalatı yapabilmesi için gümrük vergilerinin sıfırlandığını hatırlatan Nebati, gıda ürünlerinde arz güvenliği ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla yağ hammaddesi kanola tohumu ile Ayçiçek yağının ikamesi olabilecek kanola yağı, aspir yağı, mısır yağı, soya sağı ve palm yağlarında uygulanan gümrük vergisi oranlarının 4 Mart'tan başlamak üzere geçici olarak 30 Haziran'a kadar sıfır olarak uygulanmasına karar verildiğini belirtti.
Et, pirinç, un, yağ gibi hayvansal ve bitkisel ürünlerde gerektiğinde ihracat sınırlaması getirilmesine yönelik olarak Tarım ve Orman Bakanlığına yetki verildiği bilgisini paylaşan Nebati, "Kırmızı mercimek, fasulye ve zeytinyağında ihracat kısıtlamasına 2022 yılının Şubat ayı sonunda başlanmıştır. 8 Mart itibarıyla, ayçiçek yağı, soya yağı, ayçiçeği tohumu, aspir, pamuk tohumu yağları, rep, kolza ve hardal yağı, mısır yağı ve margarin ihracatı durdurulmuştur. İlgili Bakanlıklarla da koordineli çalışılarak piyasalar sürekli takip edilmektedir" diye konuştu.
Arz güvenliğinin sağlanması ve ithalatın sekteye uğramaması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da devreye girmesi ile gerekli adımların atıldığını dile getiren Nebati, yaklaşan hasat dönemi öncesi yağışların iyi gittiğini ve ilerleyen süreçte Türkiye'de gıda ürünlerinde arz sıkıntı olmayacağını düşündüğü söyledi.
"Yapılan haberler manipülasyondan ibarettir"
Nebati, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından meydana gelen gelişmeler nedeniyle o bölgeden yapılan gıda tedarikinde geçici bir aksama yaşanmasına karşın gerekli adımların ilgili bakanlıklar tarafından atıldığını dile getirerek, "Yapılan haberler manipülasyondan ibarettir. Ülkemizin gıda anlamında stokları yeterli düzeydedir" dedi.
"77 dolardan 130 dolar seviyelerine kadar yükselen petrol fiyatlarının vatandaşlarımıza mümkün olduğunca az yansıması için gerekli tedbirleri almaktayız"
Akaryakıt konusunu ele alan Bakan Nebati, şunları söyledi:
"Ülke olarak maalesef petrol ürünlerinin yüzde 90'nın üzerinde bir kısmını ithal ederek karşılamaktayız. Bilindiği üzere, petrol alım satımında da fiyatlar en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa koşullarına göre oluşmakta ve bu çerçevede EPDK tarafından fiyat izlemesi yapılmaktadır. Akaryakıt fiyatları uluslararası piyasalarda belirlenen petrol fiyatlarına göre şekillenmektedir.
Ukrayna'daki gelişmelerin de etkisiyle petrol fiyatları yılbaşındaki 77 dolardan 130 dolar seviyelerine kadar yükselmiştir. Bu artış da kaçınılmaz olarak akaryakıt fiyatlarına yansımaktadır. Devlet olarak bu artışların kalıcı olmaması ve vatandaşlarımıza mümkün olduğunca az yansıması için gerekli tedbirleri almaktayız."
Bakan Nebati, göreve geldikleri ilk günden itibaren gerek yurt içi gerekse yurt dışı piyasa aktörleriyle toplantı yaparak Türkiye ekonomisinin karşılaştığı problemleri ele aldıklarını ifade ederek, "Yapılan bu toplantılarda başta Türkiye Ekonomi Modeli olmak üzere birçok konuda görüş alışverişinde bulunmaktayız" diye konuştu.
"Türkiye ekonomisinin karşılaştığı en büyük problem yüksek enflasyondur."
İş dünyasının karşılaştığı problemleri ve sıkıntılara dinleyerek çözüm üretmek konusunda tüm kurumlarla beraber çalıştıklarını dile getiren Nebati, "Şu an için Türkiye ekonomisinin karşılaştığı en büyük problem yüksek enflasyondur. Dolayısıyla yüksek enflasyonun farkında ve bilincinde olup enflasyonu kontrol altına almak için birçok çalışma yapmakta ve tamamlandıkça bunları kamuoyu ile paylaşmaktayız" dedi.
"Aldığımız geri dönüşler çok olumludur"
Bakan Nebati, yurt dışında çeşitli bankaların ve yatırımcıların üst düzey yöneticileri ile gerçekleştirdiği toplantılarda Türkiye ekonomi ile ilgili birçok konuyu ele aldıklarını hatırlatan Nebati, "Özellikle geçtiğimiz aylardaki İngiltere ziyaretimizde aldığımız geri dönüşler çok olumludur. Önümüzdeki dönemde de tüm piyasa aktörleriyle toplantılar düzenlemeye, karşılaştıkları problemleri dinlemeye, çözüm üretmeye devam ederek Türkiye ekonomisinin gelişmesi, büyümesi yönünde adımlar atmaya devam edeceğiz" dedi.
Hükümet, akaryakıtta fiyat baskısını azaltmak, sektördeki mağduriyeti önlemek için tüm imkânları seferber ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati akaryakıt fiyatlarındaki artışa ilişkin soruları yanıtlarken, petrol fiyatlarındaki oynaklığın enflasyon, vatandaş üzerindeki etkisini sınırlayan "eşel mobil sistemi" ile fiyat artışlarının tüketiciyi etkilememesinin hedeflendiğini söyledi. Bakan Nebati, "Sistemle benzin, motorin ve LPG ürünlerinde maktu ÖTV tutarlarında indirim yapılarak fiyat artışlarının nihai tüketiciyi etkilememesi hedeflendi. Ekim ayından 25 Aralık 2021'e kadar motorin, benzin ve LPG'nin ÖTV tutarları sıfır olarak uygulandı. Geçen yıl toplam 66.6 milyar ÖTV, KDV gelirinden vazgeçildi" dedi.
BDDK'dan düzenleme talebi
Rusya-Ukrayna savaşının enerji fiyatları üzerinde yarattığı baskı nedeniyle artan akaryakıt fiyatlarına çözüm üretmek için sektör temsilcileri yarın bir araya geliyor. Vatandaşın ve akaryakıt bayilerinin artan fiyatlar karşısında korunmasına yönelik öneriler tartışılarak çözüm önerileri Hazine ve Maliye Bakanlığı ile de paylaşılacak. Akaryakıtçılar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun akaryakıt satışına yönelik düzenleme yapmasını isterken, bankaların akaryakıt satışına yönelik farklı bir komisyon tarifesi getirmesi de seçenekler arasında bulunuyor. Akaryakıt fiyatlarındaki artış Meclis gündemine de taşındı.
"Tüketiciyi etkilememesi hedeflenmiştir"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati konuya ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, "Eşel mobil sistemi ile bu sistemin yürürlüğe girdiği Mayıs 2018'den itibaren benzin, motorin ve LPG ürünlerinde maktu ÖTV tutarlarında indirim yapılmak suretiyle fiyat artışlarının nihai tüketiciyi etkilememesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda Ekim 20221'den 25 Aralık 2021 tarihine kadar motorin, benzin ve LPG'nin ÖTV tutarları sıfır olarak uygulanmıştır. Cumhurbaşkanı kararı uyarınca; 25 Aralık 2021'den geçerli olmak üzere bu ürünlerin ÖTV tutarlarının, 2 Nisan 2020'de uygulanan ÖTV tutarlarını geçmeyecek şekilde, her bir malın fiyatında uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurlarına bağlı olarak gerçekleşen azalış tutarı kadar artırılacağı karara bağlanmıştır" dedi.
"66.6 milyarlık vergiden vazgeçildi"
Bakan Nebati, geçen yıl toplam 56.4 milyar TL ÖTV gelirinden vazgeçildiğini, anılan dönemde KDV dahil toplam gelir kaybı 66.6 milyar lira olarak hesaplandığını ifade etti. Bakan Nebati,
"Diğer taraftan Petrol Piyasası Kanunu 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren akaryakıt ürünlerinin fiyatlandırılması serbest piyasa koşullarına bırakılmış olup, akaryakıt ürünlerinde yaşanan fiyat değişimleri uluslararası petrol fiyatları ile dolar kurundaki değişimlere bağlı olarak sektörün fiyat ayarlamaları sonucunda belirleniyor" değerlendirmesini yaptı.
Eşel mobil sistemi
Kur oynaklığı ve uluslararası akaryakıt fiyatlarındaki artışın tüketiciye yansımasını sınırlamak amacıyla ilk defa 2018 yılında uygulandıktan sonra ara verilen ve 2019 yılında yeniden başlayan eşel mobil sistemi 1 Mart itibariyle sona erdi. Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak döneminde kurgulanan sistemle tüketicinin alım gücünün düşmesini önlemek amaçlanıyordu. Akaryakıt fiyatlarındaki artış ÖTV'den otomatik olarak karşılanarak akaryakıt pompa fiyatı sabit kalıyordu. Eşel mobil sisteminin kalkmasıyla beraber fiyatlardaki artış ve indirimler doğrudan pompaya yansıyor. Sistemin yeniden devreye alınmasına yönelik talepler varken, ekonomi yönetiminin bu konuda nasıl bir yol izleyeceği henüz bilinmiyor.(Sabah- Hazal Ateş)
Bakan Nebati, AHK Türkiye heyetiyle görüştü
Bakan Nebati: Ülkeye ihanet ediyorlar
Nebati: Seçimlere tek haneli enflasyonla gireceğiz
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
2008 yılındaki yüzde 5 enflasyonu 2022 de yuzdeyuz yapan iktidar degilmi.
Bu kadar boş bulamaz diyorum her defasında daha kötüsünü buluyor.
Yüksek enflasyonun en baştaki sebeplerinden birisi ,bizimle aynı harcamaları yapan , vazgeçemediğiniz Suriyeli sığınmacılardır. Demografik yapımız bozulduğunda acısını çocuklarımız, torunlarımız çekecek. Bir an önce gönderilmeliler
Yanlis sizsiniz lozanin gizli maddesine gore 23te gidecekmissiniz uyararayim okuma yazmaniz yokya bilmezsiniz bne soyleyeyeyim
Hani bir 6 ay uyusak ve uyansak enflasyon bitiyordu. Biz kapadık gözleri 3 ay sonra bir açtık ki, aldığımız tüm ürünlerin fiyatı 2 katına çıkmış. Yanlış kaleye gidiyorsun eyy bakaann!
Bence Türkiye Ekonomisinin en büyük probleminin kendisinin olduğunu bilmemesi. Allah sonumuzu hayreylesin.
Bilerek yapmadınız mı? Halkbankası Xbank endeksine göre değil, kendi kafasına göre takılıyor. Bu sistemi biz mi bu hale getirdik. Sabır ver yarabbim. Kontrol mekanizmanız yok. Filler tepişir, çimenler ezilir diye boşuna dememişler. Aynaya bakın gerçekler orada. Önce deney yapıp, sonrasında şikayet edemezsiniz. Enflasyon top yekün birlikte hareket etmekle yok olur. Kendi bireysel aldığınız kararları kendiniz uygulamıyorsunuz, herşey milletten beklenmez ki. Emanetleri layıkıyla koruyamıyorsunuz. Suçlu hep dış güçler. Yersek...
GÜNAYDINLAR SABAHLARINIZ HAYIR OLSUN..EN BÜYÜK SORUN ENFLASYONMUŞ DÖVİZİN FIRLAMASI İMİŞ
Eğitim şart
VATAN sözkonusu iken ENFLASYON no-problem. En büyük mesele TERÖRSEVİCİLERİYLE işbirliği yapmak, VATANI AĞLATMAKTIR. Bizler için VATAN candır, hayatımızın en büyük parçasıdır. REİS'le birlikte ÜÇ TÜRKİYE kazandık, SÜPER GÜÇ olduk. Derdimiz bizleri KÜRESEL PATATES yapmak isteyenlere geçit vermemek, ZİRVEDEN inmemek. ***Herşey Vatan İçin***
Eee,, fprmil elimizde.... "Fazi neden, Enflasyon SONUÇ", Faizi düşür düşür düşür, enflasyon sonuç olarak sıfır olsun :D ... Ya gerçekten aklım almıyor artık, şakamı yapıyorlar, ciddi mi söylüyorlar. Yeni ekonomik program amacı neydi ? FAİZ, NAS gereği düşecekti. Faiz düşürüldüğünde, Enflasyon otomatikman düşecekti. Şimdi Enflasyon düşmüyorsa BÜTÜN EKONOMİ programı sil baştan yeniden mi olacak ?... Hadi siyasiler konuşur, siyasi amaçlıda. TV lerde, Radyolarda, İş adamları ticaret odası borsaları vb. iş insanları bunların hepside alkışladı. Şimdi herkes yanlış mi gördü ? programı övenler ne diyecek şuan .? koskoca ekonomi tv lerinde dahi program övüldü durdu, geçmişi ünvanı vb.. yahu bunu biz gördük siz neden görmediniz? youtube arşivlerien girince çıkıyor TV lerin arşivlerinde :D kendi kendisi ni eleştiriyor lar yan yana koysan videoları :D
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:11)