E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi’nde konuştu.
Bakan Nebati'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Aynı ekonomik politika her ülkede aynı sonucu doğurmuyor. Her ülkenin kültürü, kurumsal altyapısı, coğrafi konumu gibi birçok hususta özgün yönleri vardır. Ortodoks ekonomi politikaları gelişmekte olan birçok ülkede büyük krizlerle neticelenmiştir. Uluslararası ödemelerde sorunlar yaşanmıştır. 90'lı yıllarla beraber global ölçekte etkileşimin artarak sermaye akımlarının artması gelişmekte olan ülkeler için yeni fırsatlar sunarken, yeni kriz riskleriyle de karşı karşıya getirmiştir. Gelişmekte olan pek çok ülke 90'lı yıllarda peş peşe kriz yaşamıştır.
2008 finansal krizi AB ülkelerinde borç krizine dönüşerek uzun süreli etkide bulunmuştur. Bu krize çözüm arayışı çerçevesinde bazı gelişmiş ülkeler örtülü olarak liberal politikalardan uzaklaşma eğilimi sergilediler. Örtülü korumacı eğilimler ABD'de Trump döneminde daha belirgin hale geldi. Kovid-19 pandemisi uygulamada köklü değişikliklerin kapısını aralayan tarihi dönüm noktası olarak ortaya çıktı. Küresel tedarik zincirlerinde ciddi sorunlara yol açmıştır. Pandemi sürecinde neredeyse tüm ülkeler genişleyici para politikaları uygulamıştır.
Türkiye stratejik lokasyonu ve birçok rekabetçi avantajıyla önemli alternatif tedarikçi ülkelerden biri olarak öne çıkmıştır. Krizin ortaya çıkardığı fırsatlar tehditlerden daha ağır basmaktadır.
Ekonomide heterodoks politika yaklaşımını benimsedik. Türkiye ekonomi modelinin temel amacı ekonominin sürdürülebilir büyüme politikasına girmesini sağlamak, uzun vadede ise orta gelir tuzağını aşmaktır. 1990'larda yıllar kaybeden ülkemiz bir denge oluşturdu. Modelin başarısı için maliye politikasının tek başına yeterli olmayacağı, para politikasının da destekleyici olması açıktır. Kimi kesimlerden önyargılı eleştiriler alsa da uluslararası ekonomi çevrelerinin ilgisini çekmeye başlamıştır.
"Modelimizin en önemli sacayağı TL'ye güvenin artması"
Yeni ekonomi modeli ile bir üst seviyeye çıkacağız. Modelimizin en önemli sacayağı TL'ye güvenin artması. Türkiye yüksek büyüme performansını ilk iki çeyrekte sürdürmeye devam etti. 2020 yılında azalan ihracatımız da 2021'de yüzde 32,8 artışla dünya ortalamasının hayli üzerine çıktı. Bu yıl yüzde 18,3'le güçlü şekilde artmaya devam ediyor. Bu yıın 7 ayında 613 bin kişilik yeni istihdam artışı sağlandı. Modelimizin temel amaçlarından biri cari açık sorununu kalıcı olarak çözmektir.
"Enflasyon arz ve maliyet kaynaklı"
Hali hazırdaki en önemli sorun tüm dünyanın mücadele ettiği enflasyondur. Enerji ve diğer emtia fiyatlarındaki hızlı yükselişler, lojistik maliyetlerindeki artışlar, gıda fiyatlarındaki yükselişler gibi dışsal faktörler Türkiye'de de enflasyonunn temel nedenleri durumundadır. Döviz kurundaki artış ve atalet de enflasyon üzerinde etkili oldu. Eğer yeni modeli uygulamaya almasaydık bugün enflasyonla birlikte durgunluk ve birçok sorunla yüz yüze kalacaktık. Enflasyon sorunu büyük ölçüde arz ve maliyet kaynaklıdır.
"Türkiye modeli örnek olacak"
Tüm ülkelere uygulanacak genel geçer politika seti söz konusu olamaz. Türkiye birilerinin dayattığı anlayışla hareket etmek zorunda değildir. Ortaya koyduğumuz iddialar Türkiye gerçekliğiyle örtüşüyor. Türkiye modeli örnek olacak. Yerli üretimi ön plana çıkarak stratejik sektörleri desteklemek ve ihracatı artırarak orta gelir tuzağını aşmayı hedefliyoruz. Bu bizim önceliklerimizden bir tanesi. Bu adımı atma kararlılığımız ülkemizin stratejik ihtiyaçları doğrultusundadır.
Bakanlığımız bünyesinde Hazine ve Maliye Akademisi Başkanlığı'nı kuruyoruz. Bir yandan bilgi üretimi yapılırken, üniversite ve STK'larla gerçekleşcek projelerle bilgi ve deneyim paylaşımına imkan sağlayacağız.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ya yanliş konusuyor yada dıj gucler yalan soyletiyor . Cin modelinde guclu tl mi olur bilakis tl nin deger kaybetmesi hedefleniyor. Degersiz tl ulkeyi daha avantajli hale getirecek ihracat artacak doviz gelecek cari fazla verecek doviz bollasacak o kadar bollasacak ki arap bile apis arasina dolar surecek bla bla bla zırvalama... katma degeri yuksek urunu uretip satamiyorsan o cari acik kapanmaz.
150den crfsa ya girdim, ters bölünme oldu, 216 yı gösterdiler iki yıl önce ve iki yıl önce sizin türk varlıklarına yatırım yapın sözünüzü dinleyerek tuttum hisseyi 30 TL ye kadar düşürdüler paramız 5/1 kaldı 5/1 de enflasyondan eridi tüm birikimim gitti, bu ortamda daha nasıl türk borsasına güvenimin kalmasını bekleyebiliyorsunuz.Bunlar daha iyi günleriniz koyma suyla değirmen dönmez.
MODELE BAK BORSA DİP OLDU.................MALİ POLİTİKA NIZ TARTISIMAZ DAHA BÖYLESİ YOK DIŞ POLITIKANIZ SIFIR ONGURULERINIZ SIFIR İÇ POLİTİKA SIFIR DOĞA KORUMA SIFIR BETON 10....
Sövse bukadar zoruma gitmezdi yazık yazık
BAKIN ESNAF OLANLAR DAHA İYİ BİLİR.....GÜVEN PARADAN BİLE ÖNEMLİ OLABLİR BAZEN AMA SÖYLEDİKLERİNİZ ORTTADYKEN AĞZINIZLA KUŞ TUTSANIZ KIMSE İNANMAZ GÜVENMEZ HATTA İNANIRMIŞ GİBİ YAPARKEN GEÇ BUNLARI DER İÇİNDEN BİRİNİZ DOLARI SATTIRIR BİRİNİZHİSSE ALDIRIR TABAN OLUR PARAMIZ DAHA DÜŞECEK YERİ YOK DERKEN DOLAR YÜKSELİR BIRAKIN BU İŞLERİ BENCE BİLEN YAPSIN...........BAŞKANLIK SİSTEMİ SAKAT DOĞMUŞTUR......DURUM ORTADADIR....TAMAM DAHA ÖNCEDE ÇOK İYİ DEĞİLDİ AMA ŞİMDİ BERBAT OLDU....
Borsa istanbul asansor gibi 1 kat yukarı 5 kat aşağı tl ye gelince itibari yerle bir olmus (ölmüş) el fatiha🤲
Saygı değer arkadaşlar biz yani hepimiz türküz diyoruz Atatürk diyoruz ama nedense türk lirası parası demiyoruz cebimize dolar dolduruyoruz sizi gidi çıkarcılar önce kendimiz türk lirası demeliyiz benim 1 dolarım la birşey olmaz deme
Köprülerden dolarla geçiyorsun. Ne anlatıyorsun sen ?
Kardeş sen takip etmiyorsun herhalde devlet halkına örnek olmalı. Bak bütün yap işlet devret projeleri fahiş olmalarının yanı sıra doviz ile yani dolarla ödeniyor hükümet tarafından bilmiyorsun galiba biraz takip et öyle yaz
Dolar yükseliyor bakan neler söylüyor abi kafayı yiyecegim ya....
TL'ye güvenin artması iddiasında bulunan, KKM hesaplarına son verir.
Faizi indirip TL'yi korumasız bırakıp TL ye güvenin demek de ne bilim yani....
Ticari ve birey cok guveniyor , yabanci paraya guvenecek kadar guvenmiyor ama.
Kaç model acaba 1880 klasik sanki,TL yi bu kadar değersiz yapmayın milli paramız.
Milletin rıskı ihracat diye sayılırken büyüyen hedefler eulaşan bir ülke :D yahu senin insanın et, süt, yumurta, domates, elma, portal, şeker, çay, zeytin yağ vb alamaz yiyemezken... İhracat ettim demek ve Tl eritip, dışarı bedavaya vermek nasıl bir model ? .... ücretli kazanıyor, emekli maaş alıyor, sağlık testlerde herkes afikalılarla yarışıyor... Nasıl iş bu ? nasıl model bu ? dünya krizde... bakın bakalım dünya devletlerinin sağlık saporlarına kan testlerine.. hangisi gariban beslenmiş, beslenme çağında... bizden alıyorlar kendi çocuklarına yediriyorlar.. emekliside, çocuları bebeleride... masal
birazdan borsa düşer , dolar çıkar :D
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:56)