E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması ile Finansal Kurumlar Birliği 10. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Burada enflasyonla mücadele mesajı veren Nebati "Enflasyonu basiretli ve ferasetli iş insanlarımızın da atacağı adımlarla devlet, millet birlikteliğiyle yeneceğiz. En öncelikli konularımızdan biri bu" dedi.
Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:
Türk tarımının geliştirilmesine, çiftçilerin refah seviyesinin artmasını canı gönülden temenni ediyorum. Çiftçilik yapan aileden gelen, çiftçi olarak kazanan üreten ve keyif alan birisi olarak yurdumuzun dört bir yanındaki çiftçilerimizin ne zorluklarla mücadele ettiğini biliyorum.
Ziraat Bankası'nın kuruluş amacı olan ulvi görevi layıkı ve fazlasıyla bugün burada olduğu gibi çok daha görünür ortaya koyacakları performansın karşılığı olarak kendilerini tebrik ediyorum.
Çalışanların yüzde 17'si tarım sektöründe istihdam ediliyor. 5 milyon kişi tarımdan geçimini sağlıyor.
Tarım ürünleri ihracatı 2021 yılında yüzde 20 oranında artarak 7.2 milyar Dolar seviyesinde gerçekleşti. Çok çeşitli destinasyonlara meyve, sebze, kuruyemişte ana ihracatçı konumuna gelmiştir. Son 2 yıldır salgının etkileri devam edip tam biterken savaş başladı. Kuzeyimizdeki savaş savaşan ülkeler olmak üzere Türkiye ve dünyayı etkiliyor.
"KREDİ PAKETLERİMİZİ DEVREYE ALDIK"
Kredi ve teşvik paketlerimizi devreye aldık. Tarım ve gıda sektöründe üretken ve sürdürülebilir üretimin devamı için gayretli çalışmalarımız devam ediyor. Bundan sonraki dönemde tarım sektörünün kaynaklarını verimli kullanarak teknolojiden maksimum seviyede yararlanarak sürdürülebilir şekilde devam etmesini arzuluyoruz. Tarım sektörünü iklim değişikliğine adapte edecek ve AB'deki politika değişikliğine uyumlu hale getireceğiz.
Sıcaklık ve yağışlardaki değişiklikler gıda fiyatlarında kayda değer artışlara neden oluyor. 2050 yılında dünya nüfusunun toplamını beslemek için bugünkünden yüzde 60 daha fazla gıda üretilmesi gerekiyor, yüzde 15 daha fazla suya ihtiyaç duyulması gerekiyor.
Türkiye Avrupa Yeşil Mutabakatı'na yanıt vermeye amaçlayan eylem planını Temmuz ayında yayınlamıştır. Son 5 yılda çiftçilerimize yaklaşık 90 milyar lira tutarında tarımsal destek ödemesi gerçekleştirdik. Desteklerin sadeleştirilmesi ve yönlendirici olması cümlesini çok önemli buluyorum.
2022 yılı için 25.8 milyar lira olarak belirlenen desteği 29 milyar liraya çıkardık. Üreticilerimizin finansman ihtiyacını uygun şekilde karşılıyoruz. Tarımsal üreticilerimize 4.6 milyar lira faiz desteği sağladık. Tarımsal üreticilere 9.8 milyar lira faiz desteği sağlamayı öngörüyoruz. Nisan ayı başında faiz destekli kredilerin tamamında üst limitleri yükselttik. Küçük ölçekli üreticilerin yoğun kredi kullandığı başlıklardan 100 bin lira olan sıfır faizli kredi tutarı 200 bin liraya çıkarıldı.
Çiğ sütte litre başına 20 kuruş olan destek tutarını 4 kat artırarak litre başına 1 lira seviyesine çıkardık. Sayın bakanım size çalışıyoruz, çiftçilerimize çalışıyoruz.
"İHRACATTA HER AY REKORLAR KIRILIYOR"
Salgına rağmen 2020 yılı ve 2021 yıllarında dünyada en iyi performansı gösteren ülkelerin başında yer aldık. 2021'de Türkiye yüzde 1.8'lik büyüme ile pozitif ayrıştık. Öncü göstergeler bu yılın ilk çeyreğinde güçlü büyüme eğilimi gösteriyor. Sanayi üretimimiz güçlü şekilde artmaya devam ediyor. Çarklar dönüyor, istihdam 30 milyonu aştı, ihracatta her ay rekorlar kırılıyor. Güçlü performansın devam etmesi için var gücümüzle çalışıyoruz.
Yüksek katma değerli üretime önem veriyoruz. Bunun yanı sıra cari açık sorununu çözmek öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Yatırım yapana, istihdam oluşturana devletin kaynaklarını en etkin şekilde kullandırıyoruz. Krediler konusunda özellikle selektif davrandığımız, seçici olduğumuz bankalarımızın bu konuda çok net tavır aldıklarını vurgulamak istiyoruz. KGF paketlerini kullanıma sunduk. 150 milyar liralık kredi paketini uygulamaya koyduk. Güneş enerjisi yatırımları ve barajı bitmiş aynı zamanda göleti tamamlanmış, suyun toprağa kavuşmasını hasretle bekleyen çiftçilerimizin uzun süreli bekleyişlerini 2 yıl gibi kısa süreye çekerek 96 milyar liralık kredi paketini de açıkladık.
Konut sektörüne yönelik açıkladığımız üç destek paketi hedef odaklı bakış açımızı yansıtıyor. Konut arzının artırılmasını sağlayacak paket hazırladık. Konut satış fiyatlarını sabit tutanlara destek sağlıyoruz. İş ve yatırım ortamını iyileştirmek amacıyla devrim niteliğindeki vergisel düzenlemeleri hayata geçirdik. Öncelikle ters para ikamesini sağlayan politikaların uygulanmasına yönelik güçlü adımlar attık. Tüm paydaşlarımızla eş güdüm içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
ENFLASYONLA MÜCADELE MESAJI
Türkiye'nin ve dünyanın temel problemlerinden biri enflasyonla mücadele. Pandemi ile tetiklenmiş küresel enflasyon sorunuyla karşı karşıya kalmış olsak da ülkemizde enflasyon ataletini beraberce yeneceğiz. Dövizdeki hızlı yükselişi durdurduğumuz gibi enflasyonla mücadele en öncelikli konularımızdan biri olarak karşımıza çıkmaktadır, önümüzdeki süreçte enflasyonu kalıcı olarak tek haneye indirmeyi hedefliyoruz. Enflasyon ile mücadele timlerimiz bir çok sektöre ilişkin denetimlerini kesintisiz bir şekilde sürdürüyor. Enflasyonist ortamı fırsatçılığa çevirmeye çalışan kimseye izin vermeyeceğiz. Enflasyon sorununu elbirliği ile çözeceğimizden, kimsenin fırsatçılara göz açtırmayacağından şüphe duymuyorum.
Dün gün boyunca farklı sektörlerle verimli toplantılar gerçekleştirdik. Tek gündemimiz vardı, enflasyon ve bunu masaya yatırdık. İş insanlarımızın da ellerini, yüreklerini taşın altına koymaya hazır olduğunu görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Biz devlet olarak vergisel düzenlemeler, teşvikler adımlarını atıyoruz. Enflasyonu basiretli ve ferasetli iş insanlarımızın da atacağı adımlarla devlet, millet birlikteliğiyle yeneceğiz. En öncelikli konularımızdan biri bu.
Ülkemizin üretim potansiyeli ve sahip olduğu kaynaklar küresel ölçekte lider olmaya adaydır. Tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesini önemsiyor, çiftçilere gereken desteği sağlamak için gece gündüz çalışıyoruz. İnanç, göremediğine inanmaktır. Bunun ödülü de inandığınızı görmektir şeklinde sevdiğim bir ifade var. Çiftçilerimiz bu sözün ne anlama geldiğini idrak edebilir. Çiftçi, toprak ve tohumla baş başadır. Toprağın bereketini yaşamak, topraktan geldik toprağa döneceğiz inancını yaşamaktan güzel bir şey var mı?
Sanayi üretimi beklentileri aştı
Milyonları ilgilendiriyor: Vergi muafiyetinde kapsam genişliyor!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
He Heee tamam neyle kontrol ediyon pardon, finans gelirlerinden kdv yüzde 150 mi yapıyorsun, üretim ve mal hizmet sektöründe, hisse yatırımcısına kar paylarından, halka açılan,, kar dağıtanlardan vergiyi 5-1 mi düşürüyorsun ya şu bile yeter mücadeleye, konut mu üreteceksin ne oldu dar ve orta gelirliye her yıl 100.000 konut. heee heeee tek rakam açıklaması yeterli. sahte ilanlar diz boyu bırak bir yasak düzenleme mevzuat çıkmıyor.
Ya hiç bişey gerçekleri kapatamaz siz böyle söyleyerek enflasyonun Bi yere indiği felan yok icraat lazım yani sahibinden. Com sitesini Bi gözden geçirin geçen yıl satılan ev fiyatlarıyla bu sene satılan ev fiyatlarına bakın Bi irdeleyen haziran ayında ev sahibi çık dedi niye dedim kendi gelip oturacakmış alamanyada güya iyi dedik bizde peki ev var mı ev yok biz ne yapacaz tabii çıkmayacaz devlet bana oturduğum evin kirası civarında ev bulsun çıkacam yoksa çıkmıyorum
Yaşadığım sitede gel enflasyonu ev fiyatıyla anlatacam söylediğim ev 2 katlı dubleks 30 yılın üstünde geçen yıl 300 küsüre satıldı üç ay sonra Bi yanı haziran veya temmuz ayında 440 civarına satıldı şimdi daha kötü bir konumda çukurda kalan ikinci katı yolla aynı kotta olan eve 1.875 bin TL istiyor bak bu gerçek enflasyon inanmıyorsan gel ankarada h aliyev parkının üst kısmındaki özlem sitesinin karşısında Hülya kent te ayrıca iki yan komşusunun istinat duvarı 1 ay önce yıkıldı kalan kısımda çökmek üzere yoldan en az 20 santim açılma var ama ev böyle faiş fiyata satılığa çıkıyor inanmadıysan gönder Bi ekip kontrol etsin
elektriğe, mazota, benzine, tüpe, gaza, demire, çimentoya, şekere, una, yağa, zam yap, sonrada eflasyonu tek haneye indireceğim deeeeeee.... GÜLDÜRMEYİN BENİM GİBİ CAHİL VE KERİZLERİ...... 8-) (A) 8-)
ENFELAsyon yüzde 60 maaşlara yüzde 20 aferim çok iyi biliyonuz bu işi az kaldı ıııııııııııııııııııııııııııııııııııııı
Sayın bakan market patronlarından indirim istiyorsun ama sen kendine ait olan tekstil mağazalarında ürünlere %100 ün üzerinde zam yapmışsın. Onu da bir açıklasana.
atma ziyaaaa madem becerebilyorsunuz neden tek haneli enflasyondan üç haneli enflasyona çıktınız ,dört haneye çıkarmadan görevi bırakırsanız milletin hayrına bir iş yapmış olursunuz sizler durdukca millet batacak
Damatı arar olduk ne deyim sana beterin beteri varmış…
kendi bile kendine inanmıyor.bütün sektörlere zam yapmayın diyor eee akaryakıta zam yapmasanıza.kendi yapacak ama sektörler yapmıyacak. ekonomi modeline bak.
Nebati seninkadar sallayan adam görmedim
yapsanıza ne duruyorsunuz? yakan söyediklerini biliyorlar, sen de biliyorsun ki yalan söylüyorsun...
Sayın bakan senin bir şey yapmana gerek yok zaten Haziran,Temmuz Agustos aylarında enfilasyon geriliyor bu her sene böyle oluyor zaten
Biri şunu buradan alsın
Enflasyonu 2 hanede tutabilmek daha gerçekçi hedef olurdu.
Sayın Nebati abi ekonomide harran modeli olan bir siye bir biye modelini yani döviz almlarına vergi getir 100 dolar alan hazineye de 100 dolar alsın bak nasıl işler nasıl düzeliyo işler bak nasıl düzeliyo . hadi neyse %100 değil en azından insanların ev alırken veya rakı içerken ödedikleri vergi kadar al işle tamamdır.
Sivri zeka işte süper akıllı istersen 100 dolara 100bin dolar vergi al cehalet diz boyu
BAKANIM KAÇ LİRA MAAŞ ALIYORSUNUZ? :)
Enflasyonu tek haneye indirmek mi bu söz Türkiye'nin ekonomide dünya 1 ncisi olması gibi birşey demek. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D buna ancak gülünür :D :D :D :D :D :D :D
Hangi bilgi hangi eğitim ile.nedenini bilmediğiniz bir hastalığın tedavisini bildiğinizi hiç sanmıyorum.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:16)