E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) tarafından 7'ncisi düzenlenen Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'ne (EURIE) video konferans yöntemiyle katıldı.
Zirvenin, eğitimde markalaşmanın adımı olarak görüldüğünü aktaran Nebati, uluslararası yükseköğretimde dünyanın diğer bölgelerini Avrasya bölgesinin büyük potansiyeliyle birleştiren yeni buluşma noktası olma özelliğini taşıdığını ifade etti.
Nebati, Kovid-19 salgınının küresel ekonomiyi olumsuz etkilediği son iki yılda ekonominin pek çok açıdan dünyadan pozitif yönde ayrıştığına dikkati çekerek, "2021'de yüzde 11 reel gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) büyümesi ile verisi açıklanan G20, OECD ve Avrupa Birliği üyeleri arasında en yüksek büyüme oranını elde eden ülke olduk. Güçlü büyüme sayesinde 2021 yılı aralık ayında bir önceki yıla göre 3,2 milyon yeni iş imkanı oluşturduk." dedi.
"Enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyoruz"
Finansal istikrarın güçlendirilmesinin en önemli öncelikleri olduğunu vurgulayan Nebati, "Fiyat istikrarını olumsuz etkileyen döviz kuru dalgalanmalarını engellemek üzere attığımız adımlar, vatandaşlarımız ve piyasalar nezdinde de olumlu karşılandı. Döviz kurlarındaki oynaklığın önüne geçilirken ve fiyatlamaların da makul seviyelere gerilediğini gördük." diye konuştu.
Nebati, tedarik zincirlerindeki sorunlarla küresel enerji ve emtia fiyatlarındaki artışların enflasyonun dünya çapında yükselmesine neden olduğunu dile getirerek, enflasyonla mücadele kapsamında bir dizi politikayı hayata geçirdiklerine işaret etti.
Gıdada, meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV'sini düşürdüklerini anımsatan Nebati, şunları kaydetti:
"Enflasyon ile mücadelede ortaya konulacak adımların fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını takip etmek üzere Bakanlığımızca oluşturulacak Enflasyonla Mücadele Timi ile firmalar yakinen denetlenmektedir. Enflasyonun düşürülmesi için "Birlikten Berekete" programına mart ayında başladık. Ayrıca tüketicinin uygun fiyatlı ürünlere ulaşabilmesini kolaylaştırmak için bir mobil uygulama da geliştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde para ve maliye politikalarının etkin koordinasyonu ile enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyoruz."
"Yeşil dönüşümün hayata geçirilmesi konusunda oldukça kararlıyız"
Nebati, sanayi başta olmak üzere yeşil dönüşümün hayata geçirilmesi konusunda oldukça kararlı olduklarını vurgulayarak, Paris Anlaşması'nı geçen ekim ayında, Yeşil Mutabakat Eylem Planı'nı da geçen yaz yayımladıklarını anımsattı.
Öncelikli ve stratejik sektörlerde Ar-Ge ve inovasyon noktasında gerekli teşvikleri sağlamaya devam edeceklerini aktaran Nebati, yüksek teknolojili ürünlerin Türkiye'de üretilebilmesi için uçtan uca bir destek mekanizması olan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nı hayata geçirdiklerini anlattı.
"Rusya-Ukrayna geriliminin ekonomik boyutunu ele alıp değerlendiriyoruz"
Nebati, Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı gelişmeleri ve bunların ülke ekonomisi açısından oluşturabileceği etkileri izlediklerini ve değerlendirdiklerini söyledi.
"Henüz net resmi görmek için çok erken olmakla birlikte bu gerilimin bize başta enerji ithalatı, turizm ve ihracat alanında yansımaları olacağını değerlendiriyoruz." diyen Nebati, küresel ekonomideki toparlanmanın etkisiyle halihazırda artış gösteren enerji fiyatlarının bu gerginlikle daha da artışa geçtiğini gözlemlediklerini kaydetti.
Nebati, "Olayın ekonomik boyutunu tüm alanlarıyla ele alıp değerlendiriyoruz. Gerektiğinde zamanlı aksiyonları almaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim." dedi.
"Türkiye en fazla uluslararası öğrenci ağırlayan ülkelerinden biri"
Türkiye yükseköğretimine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Nebati, tüm dünyada "herhangi bir yükseköğretim programına kayıtlı öğrenci sayısı"nın hızla arttığını, 2025'te 262 milyon olacağının tahmin edildiğini söyledi.
Nebati, kendi ülkesi dışında eğitim görenlerin sayısının da hızla arttığını belirterek, bugün 7,5 milyon olan bu sayının 2030'da 20 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü ifade etti.
Dinamik genç nüfusun Türkiye'nin en önemli avantajlarından olduğunun altını çizen Nebati, "Çeşitli değişim programları, burslar ve diğer imkanlarla yurt dışına giden ve ülkemize gelen öğrenci ve araştırmacı sayısı son yıllarda önemli oranda artış göstermiştir." değerlendirmesinde bulundu.
Nebati, Türkiye'deki uluslararası öğrenci sayısının 2015'te 73 bin iken 2021'de 200 bini geçtiğine dikkati çekerek, böylece ülkenin uluslararası öğrenci sayısıyla dünyanın en fazla uluslararası öğrenci ağırlayan ülkelerinden biri haline geldiğini belirtti.
Türkiye'nin 8,5 milyonla Avrupa'da yükseköğretim alanında en çok öğrenciye hizmet veren ülke konumunda olduğunu dile getiren Nebati, Dünya Ekonomi Forumu "yükseköğretim ve eğitim" sıralamasına göre Türkiye'nin 2008'de 134 ülke arasından 72'nci sırada yer aldığını, en son açıklanan verilere göre 48'inci sıraya kadar yükseldiğini söyledi.
"Üniversite-sanayi iş birliklerini çok önemsiyoruz"
Tüm bu gelişmelere rağmen çeşitli alanlarda ilerlemeye hala ihtiyaç olduğunu aktaran Nebati, bu alanların "yükseköğretim kontenjanlarının arz-talep dengesinin gözden geçirilmesi, eğitim-istihdam bağlantısının güçlendirilmesi ve uluslararası rekabet gücünün artırılması" olduğunu anlattı.
Nebati, yükseköğretim kurumlarından özel sektöre bilgi ve teknoloji transferi ile girişimcilik ve ticarileştirme faaliyetlerinin yeterli düzeyde olmadığını belirterek, üniversite-sanayi iş birliklerini çok önemsediklerinin altını çizdi.
Türkiye'nin 2023'te 200 binden fazla uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapmayı hedeflediğine işaret ederek, tüm insanlığın sorunlarına ortak çözümler bulabilecek nesillerin yetişmesini amaçladıklarını bildirdi.
Nebati, "Nihai hedefimiz olan istikrarlı büyüme her alanda ihracatta, yatırımda, üretimde, istihdamda ve eğitimde kaliteyi diğer bir ifade ile katma değeri artırmakla mümkün olacaktır." dedi.
Pelosi'nin tavırları sosyal medyada olay oldu
AB, Ukraynalılara geçici koruma verecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
yabancısı yada milleti gelip iş sahası üretim hattı, esnaf, kobi vb açıyor, aksiyon diye çıkıyorlar hoopp paranı bankaya yatır usd kadar kar +faiz verelim diyorlar.. Hoop altın getor gotur yatırıma gerek yok faiz verelim diyorlar. Mazot olmuş 17 tl, ort ahallı ticari araç olmuş 200 tl , işçi masrafı 4250 + 2000 tl ... kira ev +dükkan xxx yl evin elektrık doğalgaz +işyeri zorunlu masraflar... ya bu nasıl ekonomi ? nasıl aksiyorun ? korku filmi senaryoları yaşatıyorsunuz... Bu ülke bu maliyetler ile asla ve asla buyumez, kasa da para dolmaz.. hayal ütopya... Enflasyonu yazmadık bile... TL kazanıp, usd masrafları ödemek imkansıza yakın olmaya başladı... böyle saçma sapan sonu belli olmayan ekonomi modeli olur mu ? .rezillik.
Gerektiğinde aksiyon alacakmış, ne yapacaksın? Gözlerinden ışık mı saçacaksın?
Enflasyonda tek haneyi TCMB'de yıllardır hedefliyor. Yarın yıllık ÜFE, 3 haneli olmasın da!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:51)