E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Emekli maaşı ekonomik destek açısından önemli bir rahatlatıcı olarak görülüyor, emekli olup, emekli maaşı alabilmek isteyen vatandaşlar bu konularda farklı soruların cevabını bekliyor. İşte sorularla, örneklerle emeklilik hakkında merak edilenler.
SORULARLA EMEKLİLİK
Ne zaman emekli olurum?
24 Nisan 1966 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Eylül 1989 olup, 1 Ocak 2017’ye kadar SSK’ya 5668 gün prim ödemem var. 2500 gün Emekli Sandığı hizmetim ve 365 gün askerlik günlerimin toplamı ile 8528 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli oluyrum? SSK’da tavandan emekli olmam için 9000 günü doldurmam gerekiyor mu?
Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz bile 51 yaşınızı dolduracağınız Nisan 2016’de emekli olabilirsiniz. Tavandan emekli olma cümlenizle yüksek emekli aylığını kastediyorsanız, emekli aylığını sadece prim gün sayısı belirlemiyor. Emekli aylığını çalışma hayatı boyunca üstünden prim hesaplanan kazanç tutarı ve prim ödeme gün sayıları birlikte belirliyor. Ayrıca prim ödenen dönemler de çok önemli. Çünkü 2000’den önce, 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arasında ve 1 Ekim 2008 ile emekli olunan tarihe kadar ödenen primler, emekli aylığını farklı ağırlıkta etkiliyor. Bu nedenle emekli aylığının yüksek olması için prime esas kazancın üst sınırından uzun yıllar prim ödemeniz gerekiyor.
Yurtdışı hizmetlerim nasıl Türkiye’de geçerli olur?
Ben bir anneyim ve oğlumun emeklilik hakkını alması için çalışıyorujm. Oğlum, Türkiye’de elektronik yüksek mühendisi olarak 3793 gün sigortalı olarak prim ödedi. Fransa’ya gitti, orada da 1710 gün sigortalı olarak prim ödedi. Bu iki hizmetin toplamı, emekliliği için gereken 5459 prim gününü aşıyor. Askerlik borçlanması ile toplam çalıştığı günler 5503’tür. Ancak sigorta, yurt dışı hizmetini borlandırıyor. Toptan ödemek koşuluyla bu borcu istiyor.
1- Bu iki hizmet birleştirilemez mi?
2-Fransa kanununa göre emekliliğe 67 yaşında hak kazanırmış. Onlar da kalan zamanını öde demeyecek mi?
3- Türkiye’deki borçlanmayı asgaridan yaparsam ileride alacağı maaş az olur, azamiden ödeyebilmek de zor. Bu durumda nasıl bir yol izlenmeli?
Cevap: 1- Oğlunuzun emeklilik hesabında Türkiye ve Fransa’daki hizmetleri birleştirilebilir. Ancak bu durumda, toplam prim gün sayısı üzerinden hesaplanacak emekli aylığının Türkiye’deki prim gün sayısı üzerinden hesaplanacak emekli aylığının Türkiye’deki prim gün sayısına oranı kadar kısmi aylık bağlanır.
2- Benzer durum, Fransa’dan bağlanacak emekli aylığında da söz konusu. Birleştirilmiş hizmet süreleri, Fransa’dan emekli olmasına yetiyorsa, toplam prim gün sayısı üzerinden hesaplanacak emekli aylığının Fransa’daki prim gün sayısına oranı kadar kısmi aylık bağlanır.
3- Borçalanma primleri ile ilgili olarak kararı siz vermelisiniz. Zira bu iş nimet külfet meselesi. Emekli aylığını belirleyen unsurlardan biri, üzerinden prim ödenen veya borçlanılan prime esas kazanç tutarı. Yüksek tutardan borçlanılırsa, emekli aylığına yansıması da o denli olumlu olur.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:40)