E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Goldman Sachs, bir araştırma notunda Türk Lirası’nın geleceğine ilişkin öngörüsünü açıklamış. Kuruluş, 2009 sonundan itibaren TL’nin değerlenmesini beklediğini ve öngörüsünün gerçekleştiğini hatırlatıyor ve hala bu tahminini koruduğunu söylüyor. Özetle, Goldman 2011 boyunca TL’nin değerli kalmaya devam edeceğini düşünüyor.
Goldman’a göre 2011 sonuna kadar sepet bazında TL yüzde 6 dolayında değerlenebilir. Benzer tahmini diğer bankalardan da duymak mümkün. TL değerlenmesini destekleyen nedenleri sıralarsak en başa küresel likidite bolluğunu koymak lazım. Küresel likiditenin kaynağı olan ülkelerdeki merkez bankaları ultra gevşek para politikası izleyerek, piyasaları paraya boğuyorlar. Bu paraların bir kısmı bizim gibi kısa vadede yüksek getirinin sağlanabildiği ülkelere akıyor, o ülkelerin milli paraları değerleniyor.
Batıdaki sorunlar sürdüğü için çok yakın gelecekte bu manzarının değişmesi zor. İkinci neden ise 2011 ortasındaki seçimler. TL değerli kaldıkça ekonomi olduğundan daha iyi bir görüntü veriyor. TL ile ölçülen milli gelir döviz cinsinden daha yüksek görünüyor. Borcun ve açıkların milli gelire oranı düşüyor. Üretimde kullanılan ithal girdiler TL olarak ucuza geldiği için enflasyon düşüyor. TL’yi değerli tutmanın faydalarını uzatmak mümkün ama faydaların hepsi kısa vadeli. Orta ve uzun vadede ise ciddi zararları olabiliyor.
Benim öngörüm belli. Seçime giden hükümet, kısa dönemli faydalardan kolay kolay vazgeçmez. Ama uzun vade de bu durumu sürdüremez. Eğer seçimden yine bir tek parti çoğunluğu çıkarsa ve küresel koşullar da imkân verirse, Türkiye yılın ikinci yarısından itibaren daha farklı bir politika izleyebilir. O nedenle Goldman’ın öngörüsünün ilk bölümüne katılıyorum. TL seçime kadar değerli kalır, ama seçim sonrası yeni bir dönem...
Romanya bana eski krizlerimizi hatırlatıyor
Bizim 1994 krizinin benzerini Romanya yaşamak üzere. 16 yıl önce Çiller’in başbakanlığı döneminde Hazine piyasalarla inatlaşmış, Türkiye derin bir krize girmişti. O dönemde Hazine piyasanın istediği faizi yüksek bulduğu için borçlanma ihalelerini iptal etmiş sonra çok daha yüksek faizlerle borçlanmak zorunda kalmıştı.
Türkiye ekonomisinin en kötü yönetildiği dönemlerden biriydi. İşin sonu IMF’de bitmişti. Romanya’nın hikâyesi bizim 2001 krizi öncesine de benziyor. Aynı bizdeki gibi meclisten kritik yasal düzenlemeleri geçirmekte zorlanan kırılgan bir üç partili koalisyon hükümeti var. Hal böyle olunca, riski gören yatırımcılar Romanya maliyesine borç verirken nazlanıyorlar, daha yüksek faiz talep ediyorlar. Romanya Maliyesi de aynen bizim 1994 krizi öncesinde yaptığımız gibi tahvil ihalesine gelen teklifleri reddedip, ihaleleri iptal ediyor. Amaç faizin yükselmemesi. Romanya’nın bizden iki önemli farkı var.
Birincisi AB üyesi, ikincisi IMF ile 20 milyar euroluk krediyle desteklenen stand-by yürütüyor. Hikâyenin sonunu kestirebiliyorum. Rumenler içeriden borçlanamayınca dışarıdan borçlanmaya çalışacak, ama bunun da çözüm olmadığını anlayacaklar. Türkiye’nin son 20 yılına baksalar, görecekler ne yapmaları gerektiğini...
Çin ve Türkiye’den benzer adımlar
Dünyanın 2. büyük ekonomisi Çin ile 17’nci büyüğü Türkiye para politikasında benzer adımlar atıyor. Bayram öncesi bizim merkez bankamız TL mevduatlara uyguladığı munzam karşılık oranını yarım puan artırmıştı. Biz bayram tatilindeyken Çin Merkez Bankası da karşılıkları aynı oranda yükseltti. Amaç belli, mevduatların daha az bir bölümünün kredi olarak kullandırılması isteniyor. Yeter ki ekonomiler aşırı ısınmasın, enflasyonu körüklemesin. Çin bu hamle ile 350 milyar yuanlık parayı piyasadan çekiyor. Bizimki ise iki milyar lirayı çekmişti. Bence doğru adım. ABD ve Japonya gibi ülkelerin olağanüstü gevşek para politikası izledikleri dönemde iki merkez bankası da potansiyel tehlikeyi görüp likiditeyi kontrol edecek en dolaysız adımı attılar.
Servet Yıldırım/Radikal
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:10)