E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yıl başında 6 bin dolar düzeyinde bulunan bakır, salgında ilk dalganın yaşandığı Mart ayında 4 bin 250 dolara kadar geriledi. Piyasalarda atılan “normalleşme” adımlarının ardından hızla artış kaydetti ve Londra Metal Borsası’nda (ton başına) 6 bin 830 dolardan işlem görüyor. Bu tarihi zirve olarak nitelendiriliyor. 2021 yılında 8 bin dolara çıkabileceği yönünde öngörülerde bulunuluyor.
Bakır, altın ve gümüşle rekabet ediyor. Türkiye’de bu süreç nasıl izleniyor ve değerlendirmeler ne yönde? Habertürk'ten Olcay Aydilek haberinde, TOBB Türkiye Maden Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan'a soruyor. Bakırın piyasalarda altın ve gümüşten sonra en çok işlem gören üçüncü emtia olduğuna işaret eden Kırşan, “Bakır fiyatları özellikle kiriz zamanlarında yükselmektedir. Bunun nedeni kriz dönemlerinde kağıt paraya olan güvenin azalmasıyla beraber güvenli liman olarak görülen emtialara (altın, gümüş, bakır) yönelinmektedir. Örneğin 2011 yılındaki global krizden sonra bakıra yatırım artmış ve bakır fiyatları yükselmiştir” dedi.
Citigroup, bakır fiyatlarının piyasadaki açık beklentisi ile birlikte 1 yıla kadar 8 bin dolar seviyesini görebileceği tahmininde bulundu.
Bakırda neler oluyor? Bakır fiyatları neden yükseliyor? Fiyatlar nereden nereye geldi? İşte bu soruların yanıtları:
-Bakır fiyatları yükseliyor. Daha da yükseleceği yönünde tahminler var. Bakırda nasıl bir gelişme söz konusu?
Kovid-19 salgınının dünyadaki üretimin lokomotif gücü ve en büyük hammadde tüketicisi olan Çin’den yayılmasının ve buna bağlı olarak dünya ölçeğinde ekonomide çarkların yavaşlaması altın ve gümüş hariç emtia fiyatlarında olumsuz etkiye neden olmuştu. Salgının başladığı 2019’un sonlarından 2020’nin ilk üç-dört ayında bakır başta olmak üzere kurşun, çinko, alüminyum ve nikel gibi birçok emtianın fiyatı yüzde 25-30’lara kadar geriledi.
Citigroup'tan dikkat çeken bakır öngörüsü: 8 bin dolar
-Yılın hemen başında bakır fiyatı ne kadardı?
Yılın başında 6 bin dolar seviyelerinde seyreden bakır fiyatları, salgında ilk dalganın yaşandığı Mart ayında 4 bin 250 dolar seviyelerine kadar inerek dip yaptı. Salgının Çin’de kontrol altına alınıp çarkların dönmesiyle beraber tedrici bir yükselme ile önce 5 bin doların üzerine çıktı. İzleyen aylarda hızlı bir yükselmeyle haziran–temmuzda 6 bin dolarların üzerine yükseldi.
-Yükselmeye devam ediyor değil mi?
Günümüzde bakır, son dokuz ayın zirvesine çıkarak Londra Metal Borsası’nda 6 bin 830 dolardan işlem görmektedir. Bakır metali böylelikle 2018 yılı Haziran ayından beri en yüksek seviyesine ulaşmıştır.
-Fiyat, daha da artar mı?
Dünyada en büyük bakır üreticileri olarak Şili, Çin, Peru, ABD, Kongo, Avustralya ve Rusya gibi ülkeler sıralanmaktadır. Uzmanlarca yapılan tahmin ve projeksiyonlara göre bakır talebindeki artışa bağlı olarak bakır üretimi 2020-2023 döneminde yıllık ortalama yüzde 5.4 oranında artış göstererek 25 milyon tona ulaşacak. Dünyada bakır rezervinin azaldığı ve hatta önümüzdeki 50 yıl içinde Şili ve ABD’deki bakır rezervlerinin biteceği yorumları da yapılmaktadır.
-Fiyatlar üzerinde krizin etkisi ne?
Bakır fiyatları özellikle kriz zamanlarında yükselmektedir. Bunun nedeni kriz dönemlerinde kağıt paraya olan güvenin azalmasıyla beraber güvenli liman olarak görülen emtialara (altın, gümüş, bakır) yönelinmektedir. Örneğin 2011 yılındaki global krizden sonra bakıra yatırım artmış ve bakır fiyatları yükselmiştir.
Dünya bakır stokları bitmek üzere
-Bakır, altın ve gümüşle de rekabet halinde görünüyor. Ne dersiniz?
Bakır, piyasalarda altın ve gümüşten sonra en çok işlem gören üçüncü emtia konumundadır. Londra, Şanghay ve New York borsalarında işlem gören toplam bakır stokları Kasım 2012’den beri en düşük seviyelere gerilemiştir.
Çin’de salgın kontrol altına alındıktan sonra çarkların dönmesiyle beraber pozitif sinyallerin gelmesi, Çin’li firmaların yüksek karları ile artan siparişleri ile ABD dolarının uluslararası piyasalarda diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi son zamanlardaki bakır fiyatlarının artışında önemli rol oynamaktadır.
Dünya üzerindeki bakır üretiminin yaklaşık yarısının Çin ekonomisi tarafından tüketildiği dikkate alınırsa bakır fiyatlarında temel etmenin Çin kaynaklı olduğu daha iyi anlaşılır. Spesifik bir örnek verecek olursak Çin’de otomobil satışlarının mayıs ayında geçen yıla göre yüzde 17 yükselmesi bu durumu gözler önüne sermektedir.
-Bu durumda, bakıra talep devam edecek. Öyle mi?
Evet, dünyada bakıra bağlı tedarik zincirindeki aksamaları da dikkate alacak olursak Kovid-19 sonrası dönemde bakır talebinin güçlenerek devam etmesi beklenmektedir. Bu da bakır fiyatlarında yukarı doğru eğilimin gelecek aylarda da devam edeceğini göstermektedir.
Merkez bankaları altın fiyatlarını etkiler mi
Altın fiyatlarını küresel ekonomik gidişat belirleyecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Iyide gümüş pandemiden önce max 3.70 görmüştü pandemiden sonra 7 ye gitti bakır kaybettiğini geri kazanmış okadar
Merak etmeyin haftaya başka bir şeyi uçırurlar bakırın modası geçer masayı kuran her zaman kazanır yapcek bir şey yok.
Saçmalardan seçmeler.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:49)