E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yunanistan’da ve Avrupa’nın diğer ülkelerinde yaşanan kamu borç sorunları bu ülkelerin bankacılık sektörlerini de olumsuz etkilerken, Türkiye’de Finansbank’ın sahibi olan Yunanistan’ın en büyük bankası NBG (National Bank of Greece) yapılan stres testinden başarı ile çıktı.
NBG’nin stres testinden başarı ile çıkmasının bankanın gücünü ortaya koyduğunu belirten Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, NBG’nin Finansbank’ın hisselerinin yüzde 20’sini halka arz etme kararının tamamen piyasa koşullarına göre gerçekleştirileceğini söyledi.
Halka arz sürecinin Türkiye’nin makro ekonomik politikalarına bağlı olduğunu ifade eden Aras, “NBG geçtiğimiz yıl eylül ayında Finansbank’ın hisselerinin yüzde 20’sini satacağını açıklamıştı. Bu açıklamada da halka arzın piyasa koşullarının elverdiği ölçüde gerçekleşeceği arzunu da belirtti. Biz bu yıl başında , ocak ayı itibarıyla tüm hazırlıkları tamamlamıştık. Fakat piyasada yapılan temaslar sonucunda, banka hisselerinde görülen düşüşler neticesinde NBG, bu satışı erteleme kararı aldı. Fakat bundan vazgeçtiği anlamına gelmiyor. Dolayısıyla Piyasa koşulları düzeldiği takdirde bu halka arz tekrar gündeme gelecek” dedi.
Piyasa koşullarının borsaya olan yatırımcı talebini ifade ettiğini belirten Ömer Aras, halka arz için ortamı nasıl gördüğünü şöyle açıkladı:
“Bu tabii Türkiye’nin makro ekonomik politikalarıyla ilgili bir konu. Piyasa koşulları demek borsadaki talebin yükselmesinden bahsediyoruz. Türkiye’de uygulanan makro ekonomik politikaların ekonomiyi yavaşlatmak yönünde seyrettiğini hepimiz biliyoruz.
Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) almış olduğu kararlarla, özellikle kredi büyümesini sınırlayarak ekonomideki ısınmayı veya hızlı büyümeyi kontrol altına almaya çalışıyorlar. MB ve BDDK’nın uyguladığı bu politikalar ekonomiyi yavaşlatmaya başladı. Bunu görüyoruz.
Özellikle haziranın ikinci yarısından itibaren gelen veriler buna işaret ediyor. MB’nin zorunlu munzam karşılıkları artırması bankacılık üzerinden uygulanan bir para politikasına dönüştü. Bunun ne kadar başarılı olacağı yabancı yatırımcıların tereddütle izlediği bir konu oldu. Türkiye’de banka hisselerinde bir düşüş oldu. Bunun ağırlıklı nedeni de bankaların marjlarının daralmış olmasıydı. Kanuni zorunlu karşılıklar artınca maliyetler
yükseldi.
Maliyetleri de birebir yansıtamıyorsunuz. Dolayısıyla kârlar düşüyor. Kârların düşmesi ileriye yönelik olarak uluslararsı boyutta yatırımcı beklentilerini aşağı çekti.
Bu uygulanan politikalar çerçevesinde banka hisselerinin tekrar eski seviyelerine çıkma olasılığı önümüzdeki kısa dönemde zor. Bu nedenle NBG’nin Finansbank’ın bu yüzde 20 oranındaki halka arzını çok yakın bir tarihte gündeme alması belki bir parça daha zaman alacak gibi gözüküyor. Tahmin ediyorum, belki son çeyreğe doğru olabilir.” Ömer Aras Milliyet´in sorularına şu yanıtları verdi:
Hisse satışının halka arz dışında bir opsiyonu var mı?
Bu konuyla ilgili NBG’den herhangi bir açıklama gelmedi, bilğidim birşey yok. Ötesi spekülasyona girer.
Eurobank Tekfen’in sahibi olan Yunanlı EFG Bank’ın bankadaki payını stres testinden geçmediği için satması sizi etkiler mi?
Bizi etkileyeceğini sanmıyorum çünkü EFG Eurobank Yunanistan’daki konumu NBG’den çok daha farklı olan bir banka. Onların buradaki yatırımı çok daha küçük bir yatırım ve çoğunluk hissesini satma kararı aldı. Eurobank Tekfen’de bir hissedar değişikliği olacak. Biz ise bankanın sadece yüzde 20 hissesini halka arz etmeyi düşünüyoruz. Ayrıca Avrupa’da yapılan son stres testlerinden NBG son derece başarılı bir şekilde çıktığı için herhangi bir satma zorunluluğu da yok. Bu da aslında NBG’nin gücünü gösteriyor. NBG zorlandı da satıyor değil, hakikaten piyasaları bekliyor.
Hisse yapısı
Yüzde 77.23 : NBG
Yüzde 7.90 : NBGI Holding
Yüzde 5 : IFC
Yüzde 9.68 : NBG Finance PLC
Yüzde 0.19 : Diğer
Finansbank’ın 11.734 çalışanı var
- 2010 sonu itibariyle 503 şubesi ve 11.734 çalışanı var.
- Aktifleri 38.1 milyar TL
- Krediler 25.5 milyar TL
- Mevduat portföyü 23.6 milyar TL
- Toplam özkaynak 5.2 milyar TL
- Sermaye Yeterlilik Rasyosu %16.68
Sermayedarınız açısından rekabette zorlanıyor musunuz?
Finansbank’ın sermayedar ilişkisi aslında örnek bir ilişkidir. Çünkü sermeyadarı yabancı olmasına karşın Finansbank Türkler tarafından yönetilen, BDKK’ya tabi bir Türk bankası. Banka tamamen Türk olarak kalmıştır. Hissedar yönetime karışmamıştır. Dolayısıyla bu bizi tamamen diğer yabancı ortaklı bankalardan ayrıştırıyor. Diğerleri bankaların ismini, rengini, yönetimlerini değiştirdiler. Banka performaslarına bakıldığında Finansbank çok ön planda yer alıyor. Bu bankanın lokal yönetim tarafından yönetilmesine dayanıyor. Türkiye’ye gelen yabancı bankacılar sadece sermaye getirdiler, bir know how getirmediler.
Cari açık için uygulanan politikaların reel sektöre yansımaları var mı?
Özellikle BDDK’nın tüketici kredilerindeki karşılıkları yüzde 4’e çıkarmasından sonra bankalar reaksiyon verdiler ve kredi faizlerini yukarı doğru çekmeye başladılar. Bu kredi taleplerini aşağı çekti. Haziran ayının ikinci yarısından itibaren ekonomide belirgin bir yavaşlama var.
Yıl sonunda gerek kredilerdeki büyümenin yüzde 25 sınırının altında kalmasını ve gerekse de ekonomik büyümenin yüzde 6.5 seviyesinde kalmasını bekliyorum.
Dünyada ikinci bir ekonomik kriz olacak mı?
Bunu dile getirenler var. Açıkçası ben dünyada ikinci bir çöküş beklemiyorum. Müthiş bir kriz olmasını beklemiyorum. Yeni bir krizin önleyecek önlemleri ABD ve AB alacaktır.
Bankalar önümüzdeki dönemde daha fazla frene basacak mı?
Bankalar alınan kararlarla belirli ölçüde frene basmaya zorlandı. Tüm bankaların kredi hedeflerine bakıldığında yüzde 25’i geçme hedefleri vardı. Bizde de öyleydi, hedefimiz yüzde 29’du. Tabii ki bu sınırlama ile bankaların şubeleşme ve eleman alımında etkili olacak. Bundan sonra bankacılıkta rekabet daha da zorlaşacak. Çünkü marjlar daraldı.
Uzun vadede cari açık için nasıl tedbirler alınmalı?
Türkiye’nin enerji sorunu var. Dünyada enerji fiyatları yukarı gittikçe Türkiye olumsuz etkileniyor. Uzun vadede üretimin desteklenmesi gerekiyor. Bunun için kur seviyesi de önemli. Avrupa krizi bunu da gösterdi. Üretimi olan ülkeler ayakta kalabiliyorlar. Üretim bütün gelişme ve büyümenin motoru. Sadece finansal gelişme ile üretim olmaz. Ayrıca dünyada birçok ülkenin başına ne geldiyse fazla konut finansmanından geldi. Bizim de belli bir noktadan sonra bunu kontrol etmemiz gerekir. Gazetelerde sayfa sayfa inşaat firmalarının reklamları var. Ekonomide bir gayri menkul balonu oluşturmamamız lazım. Bunun kontrol edilmesi gerekebilir.
Kurun seviyesi ne olmalı?
Kur için seviye vermek doğru olmaz. Ancak ihracat ve ithalat arasındaki denge önemli. Fakat ithalatı artıran tek faktör kur değil. Almanya şu anda euro’ya rağmen ihracat yapan en büyük ülkelerden biri. Çünkü ihracatı katma değerli üretime dayanıyor.
Devlet Bakanı Ali Babacan’ın kriz uyarısını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’nin yegane sorunu cari açıktır. Bu cari açığı kontrol edilebilir düzeyde götürmek ülke için son derece önemli bir parametredir. Bunun için de hükümetin ve politika uygulayıcıların almış olduğu tedbirler yerindedir. Alınan tedbirler büyümenin kontrol edilebilir bir cari açıkla devam etmesini sağlayacağını özellikle ikinci yarıda gösterecektir.Bu anlamda tedavinin doğruluğunu zaman içinde göreceğiz. Cari açık önemli bir sorundur, gayri safi milli hasılanın yüzde 9.5 - 10’una denk gelen bir cari açık sürdürülemez. Bunun yüzde 5 - 6’lara inmesi gerekiyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:27)