E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD ile yaşanan Hint-Pasifik krizi vesilesiyle Avrupa'nın savunma alanında Washington'a bağımlılığı azaltması çağrısı yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u uyardı.
Başkan Joe Biden ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Washington'da bir araya gelen Stoltenberg, görüşmeler sonrasında Georgetown Üniversitesi'nde bir konferansta yaptığı konuşmada Avrupa'ya net mesajlar verdi.
NATO'ya paralel olarak kurulacak bir Avrupa savunma mekanizmasının Atlantik ittifakını zayıflatma ve bölme riski taşıdığını söyleyen NATO Genel Sekreteri, "Fransa’nın hayal kırıklığı yaşadığını anlıyorum. Ancak NATO çerçevesi dışında herhangi bir çaba içine girmek ya da NATO ile rekabet etmek veya kopyalamak için gösterilen çabalara inanmıyorum. Çünkü NATO bir mihenk taşı olmaya devam etmektedir, Avrupa ve aslında Kuzey Amerika güvenliğinin de temelidir" diye konuştu.
Geçen ay ABD, İngiltere ve Avustralya'nın Hint-Pasifik bölgesinde yeni bir güvenlik ittifakı oluşturduklarını açıklaması ve ardından Avustralya’nın Fransız denizaltıları için verdiği siparişleri iptal ederek ABD’nin ürettiği nükleer güçle çalışan denizaltıları tercih etmesi Fransa ve AB'nin sert tepkisine neden olmuştu.
"Avrupa'nın savunması Avrupa ile sınırlı değil"
Stoltenberg Avrupa savunmasının Avrupa sınırlarının ötesine geçtiğini belirterek, "Burada konu, coğrafyadır. Güneyde Türkiye, kuzeyde Norveç ve İzlanda, batıda ABD, Kanada ve İngiltere" dedi ve NATO'nun tüm Avrupa’nın güvenliğinin korunması için önemine vurgu yaptı.
Stoltenberg "Alternatif yapılanmalar yaratarak transatlantik bağları zayıflatmaya yönelik her türlü girişim, bunu tek başına hallederiz mesajını verir ve sadece NATO’yu zayıflatmakla kalmaz, aynı zamanda Avrupa’yı da böler" uyarısında bulundu.
Macron’dan AB liderlerine ortak savunma çağrısı
AB liderleri Slovenya'da düzenlenen AB-Batı Balkan zirvesi öncesinde dün akşam akşam yemeğinde bir araya gelmiş, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, AB'nin sınırlarındaki krizi yönetmek ve kendi güvenliğinden sorumlu olmak için daha fazla şey yapması gerektiğini söylemişti.
"Biz Avrupalılar kendimize karşı net olmalıyız. Güvenliğimiz, sınırlarımız, bağımsızlığımız için önemli olan nedir?" sorusunu yönelten Macron, ABD Başkanı Joe Biden ile 30-31 Ekim tarihlerinde Roma’da yapılacak G20 zirvesinde bir araya geleceklerini de kaydetmişti.
Fransa'ya "Aukus" darbesi
Geçen ay ABD, İngiltere ve Avustralya Hint-Pasifik bölgesinde yeni bir güvenlik ittifakı oluşturduklarını açıklamıştı. "Aukus" adı verilen ve Avustralya'nın nükleer denizaltılarla donatılmasını öngören ittifak nedeniyle Canberra'nın Fransa ile 2016 yılında imzaladığı 56 milyar euroluk denizaltı anlaşmasını feshetmesi, Paris'in sert tepkisine yol açmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu gerginliğin ardından Avrupa'nın kendi savunma kapasitelerini geliştirmesi ve ABD'ye bağımlılığı azaltması yönündeki görüşlerini yeniden gündeme taşımıştı.
Macron ABD'ye karşı nasıl tavır alacak
Macron'un gözü ABD'nin koltuğunda mı?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
NATO ve Avrupa ... Türkiye natodan çıksa ne olur ? Tabi çıkmasın ama.Nato kimlere karşı kuruldu ? rusya - abd .. abd kimler ekafa tutuyor, natoyu nasıl kullanıyor ? düşmanlarının yanına üs kuruyor nato adı altında. incirlik, şuan günümüzde yananıstan toprakları.. Rusya kimlere karşı? avrupalı devletlerle dişdişiyor.. Çin aynı bçimde ABd ye risk oluşturuyor. BÖyle bir durumda kim bizim düşmanımız ? ris çinlede, rusyala da daha iyiyiz, hatt airanla bile.. Ama yunan ile fransa ile iyide deil aramız, abd ile bile.. şimdi. Bu durumda Nato güçlernirse kendilerine fayda, Türkiyeden daha çok. o bakımdan Nato Türkyenin peşinden koşsun bırakında. Rus uçakları uçunda iskandinav ülkelerde yeryerinden oynuyor korkudan : )) Biz terörle ve sınırımızdaki suriye ile uğraşırken1 nato gücü geldimi = ? aracı uçağı, vb. gemisi.. Nato menfaat işi.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:36)