E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de borç krizi, zaman zaman dillendirilen bir sorun olsa da çoğunlukla halının altına süpürülüyor. Ancak 2008 Finans Krizi’ni öngören isimlerden ‘Siyah Kuğu’ yazarı Nassim Taleb, ABD'nin hükümet borcu nedeniyle bir ‘ölüm sarmalında’ olduğunu söylüyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisinin karşı karşıya olduğu ‘en öngörülebilir kriz’ olarak görülse de, hükümet borcu sorununun nasıl bir yıkıma yol açacağı henüz tam olarak ifade edilemiyor.
Mucize gerekiyor
Fortune’dan Eleanor Pringle’ın haberine göre, ancak davranışsal iktisatın kurucularından bir olarak kabul edilen Nassim Taleb, ABD^yi ulusal borç sorunundan kurtarmak için bir ‘mucize’ gerekeceği konusunda uyarıda bulunuyor.
‘Siyah Kuğu'nun yazarı Nassim Nicholas Taleb, 2008'deki mali çöküşü doğru bir şekilde tahmin etti; ancak Taleb, ABD ekonomisini bekleyen ‘kasvetli’ zamanların fark edilmesinin çok daha kolay olduğunu söylüyor.
Miami merkezli hedge fonu Universa Investments'a danışmanlık yapan Taleb, bu hafta kuruluşun ev sahipliği yaptığı bir etkinlikte ulusal borcun ‘beyaz kuğu’ olduğunu, öngörülemeyen bir ‘siyah kuğu’ olayından daha muhtemel bir risk olduğunu ifade etti.
Taleb, “Kongre, doğru şeyi yapmanın sonuçlarından korktuğu için borç limitini uzatmaya ve anlaşmalar yapmaya devam ettiği sürece, ki maalesef siyasi sistemin yapısı genellikle budur, eninde sonunda bir borç sarmalına girmeniz kaçınılmazdır. Ve borç sarmalı ölüm sarmalı gibidir” diyor.
34,14 trilyon dolar
Şu anda Amerika'nın ulusal borcu 34,14 trilyon dolar seviyesinde seyrediyor. Bu, ABD’de kişi başına yaklaşık 100.000 dolara karşılık geliyor ve borç tavanı 2023 yazında kabul edilen bir anlaşma sayesinde 2025'e kadar askıya alınmış durumda.
Her ne kadar kısa vadeli ekonomik sinyallerin bazıları yeşil renkte yanıp sönse de Taleb ve Jamie Dimon gibi büyük Wall Street isimleri alarm veriyor. JPMorgan CEO’su Dimon, Washington'un borç seviyesi konusunda küresel bir 'piyasa isyanı’ ile karşı karşıya olduğunu söyleyerek şunları ekliyor: “Bu bir uçurum. Kayalığı görüyoruz. Yaklaşık 10 yıl kaldı.”
Benzer şekilde eski hazine bakanı Robert Rubin de geçen hafta ABD'nin borç açığı nedeniyle ‘korkunç bir yerde’ olduğunu söyledi ve hesapları dengelemek için vergi artışı çağrısında bulundu.
Sorun ABD’yle sınırlı değil
Taleb ayrıca Dimon'un, borcun sürdürülmesi için gereken maliyetlerin bir sonucu olarak artan borç nedeniyle ‘hokey sopası’ olarak adlandırdığı sorunun sadece Amerika'yla sınırlı kalmayacağı yönündeki uyarısını da yineliyor.
Sorunun nasıl düzeltilebileceği sorusuna yanıt olarak ise Taleb, “Dışarıdan gelecek bir şeye veya belki bir tür mucizeye ihtiyacımız var. Bu beni Batı dünyasındaki tüm siyasi sistem hakkında biraz karamsarlığa itiyor” şeklinde konuşuyor.
Şirket değerlemeleri sorunlu
Taleb'in borsaya dair de pek olumlu bir bakış açısı yok. Diğer Wall Street ayıları gibi o da analistlerin şirketlere uygun şekilde nasıl değer verileceğini gözden kaçırdıklarını ve şirketlerin değerlerini somut sonuçların ötesinde şişirdiklerini belirtiyor.
New York Üniversitesi profesörü şunları söylüyor: “Geçtiğimiz 20 yılda kazanç başına fiyat kavrayabileceğiniz bir olguydu, bugün ise her şey ortalığa saçılmış durumda. Bu modern bir kaza, tarihin bir kazası; şirketlere nasıl değer verileceği hakkında hiçbir fikrimiz yok ve kriterlerin büyük çoğunluğu başka birine satabilmek için para toplamak amacıyla geleceğe dair anlatılar ve hikayelerden oluşuyor. Hiç para kazanamayan şirketler üzerinden risk sermayesi yoluyla çok para kazanan insanların sayısını bir düşünün. Birisi yemeğin sonunda o faturaya takılıp kalacak; çılgın şirket değerlemelerinden kastettiğim bu.”
Aşırı değerleme alarmı ve ‘ölüm bölgesi’
Aşırı değerleme alarmı bir süredir Morgan Stanley'den Mike Wilson tarafından zaten çalınıyordu. 2023 yılının Şubat ayında Wilson, S&P 500'ün ‘ölüm bölgesi’nde olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu. ‘Ölüm bölgesi', dağcıların, oksijenin uzun bir süre boyunca insan yaşamını sürdürmek için artık yeterli olmadığı rakımları ifade etmek için kullandıkları bir terim karşılık geliyor.
Wilson şöyle yazmıştı: “Ya seçimle ya da zorunluluktan dolayı, likidite yani şişelenmiş oksijen, onlara gitmemeleri gerektiği ve çok uzun süre yaşayamayacaklarını bildikleri bir bölgeye tırmanmalarına izin verdiği için yatırımcılar hisse senedi fiyatlarını bir kez daha baş döndürücü yüksekliklere kadar takip etti. Felaketle sonuçlanmadan yükselebileceklerini varsayarak, açgözlülüklerinin nihai zirvesinin peşinde tırmanıyorlar. Ama sonunda oksijen tükeniyor ve riskleri göz ardı edenler zarar görüyor.”
Diğer analistler ise daha iyimser bir görünüme sahip. Amerika'nın en büyük şirketlerinden bazılarındaki belirsizliğe rağmen, uzmanlar Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla’dan oluşan ve ‘Muhteşem Yedili’ olarak anılan hisse senetlerinin gelecek yıllarda piyasanın omurgası olacağını düşünüyor.
ABD'nin kamu borç stoku 34 trilyon dolara ulaştı
Citi: ABD borç riski yatırımcılar için 'hayatın gerçeği' olacak
ABD 33 trilyon dolarlık borç batağından çıkamayabilir
Kurumsal Amerika aşırı borçlanıyor
Milyarder yatırımcıdan şok uyarı: ABD borç krizine girecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Nasıl olacak her gün milyarlarca sanal para bas ekonomiyi ayakta tut.Almanya ve AB ülkeleri de aynısı.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:45)