E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD'de yaşayan Türk mimar Güvenç Özel, adını NASA'nın açtığı Mars Kolonisi adlı proje yarışmasında üçüncü olarak tüm dünyaya duyurmuştu. Özel, Hürriyet muhabiri Elif Ergu'nun sorularını yanıtladı, ilginç açıklamalarda bulundu. İşte o röportaj:
NASA’nın Mars’ta kuracağı yaşam alanı için proje üreten ve 3’üncü olan ABD’de yaşayan Türk mimar Güvenç Özel, “Türkiye’de de çalışmalarımız var. İzmir Çeşme’de projeler üretiyoruz. Yazlık bir konut için duvarları 2.5 santimetreye düşürmeye çalışıyorum” dedi.
1998 yılından beri Amerika’da yaşayan 35 yaşındaki Türk mimar Güvenç Özel, geçen yıl NASA’nın düzenlediği Mars Kolonisi adlı yarışmada Avrupa Uzay Ajansı’yla 3’üncülüğü paylaştı. UCLA Mimarlık Fakültesi IDEAS Master programının teknoloji yöneticisi olan Güvenç Özel’in aynı zamanda Los Angeles’da faaliyet gösteren Ozel Office’in de kurucusu. Binalarla insanların iletişimi üzerine yaptığı çalışmalarla ses getiren ve NASA’nın Mars’ta kuracağı yaşam alanı için proje üreten Güvenç Özel, Çeşme’de de bir kaç proje üzerinde çalışıyor. İstanbul’da görüştüğümüz Özel, “Çeşme’de teknoloji entegrasyonu olan birkaç proje yapıyoruz. Bilgisayar destekli tasarımın bina üretimine daha düz şekilde geçmesiyle ilgili projelerim var. Konut projesi yapıyoruz şu anda. Yazlık bir konut için duvarları 2.5 cm’e düşürmeye çalışıyorum” dedi.
İNSANLI GEZİLER BAŞLAYACAK
* İleri teknoloji ve mimari tasarımı birleştiren çalışmalarla ilerliyorsunuz. Bizi neler bekliyor, biraz anlatır mısınız?
- Kendimi şu zamanda mimar olduğum için şanslı sayıyorum. Mimarlık hem bilgisayar mühendisliği hem de sosyal hem yaratıcı heykelsel bir şey. Mimari aslında bir çok şey. Mesela geçen sene girdiğim yarışma 20 sene sonra olacaklarla ilgiliydi.
* 20 sene sonra Mars’taki hayat!
- Evet. Tahmini olarak 20 sene sonra Mars’a insanlı geziler başlayacak. Orada yaşam alanları kurulacak. Bu yarışma da o alanları tasarlamak üzerine düzenlendi. NASA’da aslında yaptıkları her şeyi kendi bünyelerinde yapıyorlar. Bu aslında son zamanlarda NASA’nın açılımları kapsamında değerlendirilmesi gereken bir şey.
* Artık uzay gezilerinde NASA’nın rakipleri var değil mi?
- Evet. NASA dışında Virgin Galactic ve Space Adventures şirketleri de Mars’a geziye hazırlanıyor. Yani rekabet var. Ben Ar-Ge projelerimi geliştirmek için katıldım. İlk etapta 300 ekip vardı, elenerek son 20’ye geldik. Son 20’de Norman Foster, Avrupa Uzay Ajansı gibi büyükler vardı. Benim ekibim 4 kişi, 4 akademisyenden de danışmanlık almıştım. Sonunda 4’üncü olduk, daha doğrusu Avrupa Uzay Ajansı ile benim projem 3’üncülüğü paylaştı.
* Neydi projeniz?
- Çevresel faktörlerin zorladığı yerlerde robotlarla robotların kollarına yerleştirdiğimiz 3 boyutlu yazıcılarla yani baskı tekniğiyle tabaka dökülmesini sağlayan bir proje. Bu tabaka da kompozit malzemelerden oluyor. Bunların tümünde yüksek performanslı malzemeler kullanılıyor. Tabaka halinde kalıplar dökerek yaşam alanları oluşturmayı mümkün kılıyor.
YAZLIK KONUTLAR İÇİN
* Bir gün Türkiye’ye dönmeyi düşünüyor musunuz?
1998 yılından beri Amerika’da yaşıyorum. Ben şimdi dönmeyi düşünmüyorum ama en iyisi sanırm gidip gelmek. Şu anda en ideal şekilde bunu yakalamaya başladım. Son 6-7 aydır sık sık geliyorum çünkü artık Türkiye’de de projelerim var. Konut projesi yapıyoruz şu anda. Yazlık bir konut için duvarları 2.5 cm’e düşürmeye çalışıyorum.
YAPAY ZEKA İNSANA ALTERNATİF OLMAYACAK
* Yapay zeka hakkında neler düşünüyorsunuz. Bizi neler bekliyor?
- Gerçeklik artık insanın deneyimlediği bir şey. Bu nedenle insanların tamamıyla bilgiye entegre olacağına inanıyorum. 4. Endüstriyel devrim olarak geçiyor. Yapay zeka uygulamaları artacak. Gücü ve parası olanlar daha çok güce sahip olacak. Yapay zeka ile birlikte daha çok olanağa sahip olacak bir kesim olacak. Ancak yapay zeka insanlara alternatif olmayacak, yapay zekayı insanlar kendilerine adapte edecekler. Doğamız teknoloji üretmek üzerine kurulu. Sınırları aşmaktır teknoloji. Yapamadığımız bazı şeyleri yapabiliyor olacağız.
YARATICI İNSAN KAFA DİNLEMEK İSTER
* Yolun başındaki gençlere ne önerirsiniz?
- Yaptığınız şeyden eminseniz kimsenin sizi vazgeçirmesine izin vermeyin. Bazı insanlar hayatlarını anlamlandıracak bir iş bulamıyor eğer siz bulduysanız bundan vazgeçmeyin. Türkiye’de de yapamam diye bir şey yok. Türkiye’de belli kaynaklara sahip olamamak dünyadaki birçok örneklerden farklı değil. Yalnızca yaratıcı insanlar kafa dinlemeye ihtiyaç duyuyor, bu Türkiye’de pek mümkün olmuyor.
TESLA İLE DE ÇALIŞIYOR
FRANK Gehry gibi dünyanın en önemli mimarlarından biri ile çalışma şansına sahip olan Güvenç Özel’in özellikle mimari eserlerinde teknolojinin yenilikçi gücünü kullanıyor. Amerikalı mucit ve girişimci Elon Musk’ın Tesla Motors firması ile de çalışan Özel, bir süre önce sürücüsüz araçların mimari ve şehir planlarını nasıl değiştireceğini sorgulayan çok özel bir projenin hayata geçirilmesinde önemli bir rol üstlendi.
SERGİYİ 15 BİN KİŞİ GEZDİ
MİMAR Güvenç Özel, 6 Mayıs’ta Zorlu Holding ve Zorlu PSM ev sahipliğinde “Digital Revolution” sergisi kapsamında düzenlenecek “Digilogue Paneli”nde de konuşacak. Düzenlenecek panel ve sergi ile ilgili bilgi veren Zorlu PSM Genel Müdürü Murat Abbas, “İçinde bulunduğumuz dünya bir dijital devrim yaşıyor... Son 15 yılda, dijital müzik, sosyal medya, mobilitenin artması gibi pek çok yeni kavramın hayatımıza girdiğini görüyoruz. Böyle bir dünyada dijitalleşmenin sanatın da bir parçası haline gelmesi kaçınılmaz. Avrupa’nın en değerli sanat merkezlerinden Barbican Centre’ın yarattığı Digital Revolution sergisi; Londra, Stokholm ve Atina’nın ardından, Zorlu Holding sponsorluğu ve Vestel’in desteğiyle 5 Haziran’a kadar yeni sergi alanımız Sky Lounge’da devam ediyor. Sergiyi bugüne kadar 15 bin kişi gezdi” dedi.
Güvenç Özel, mimari, sanat ve felsefe eğitimini Bennington College’da, mimarlık master’ını da Yale Üniversitesi’nde yaptı. Kendi ofisini kurmadan önce ünlü tasarım ofislerinde çalışmalar yapan Özel, Yale Üniversitesi, Woodbury Üniversitesi ve Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi’nde Greg Lynn’le birlikte stüdyo, mimari teknolojileri ve teori dersleri verdi. 2013 İstanbul Tasarım Bienali’nde gerçekleştirdiği ‘Cerebral Hut’ isimli, ziyaretçilerin beyin dalgalarını harekete dönüştüren bir sistemle dinamik hale gelen mekan projesi ile de ses getirdi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:15)