E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNASA: Mars'ı daha derin kazmamız gerekebilir---

NASA: Mars'ı daha derin kazmamız gerekebilir

NASA: Mars'ı daha derin kazmamız gerekebilir
29 Haziran 2022 - 16:29 borsaningundemi.com

NASA yetkilileri, Mars’ta olası yaşam belirtilerini tespit etmek için kazı yaparak yüzeyin altına inmek gerekebileceğini açıkladı.

Uzay ajansının Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde Alexander Pavlov liderliğindeki bir ekip, Mars yüzeyinin en üst 10 santimetrelik katmanındaki amino asitlerin büyük olasılıkla kozmik ışınlar nedeniyle yok olduğunu tespit etti.

Ekibin bulguları, Mars'ta bugüne dek ulaşmayı başaran eski yaşam formlarını bulmak için Kızıl Gezegen toprağının en az iki metre kazılması gerektiği anlamına geliyor. Bu sonuç, şimdiye dek Kızıl Gezegen’de örnek toplayan uzay araçlarının yaşam tespitinde yetersiz kalabileceği anlamına geliyor. Zira NASA’nın örnek toplamakla görevli uzay aracı Perseverance’ın delici aletleri, Mars yüzeyinin yalnızca birkaç santim altına inebiliyor.

Hakemli bilimsel dergi Astrobiology’de yayımlanan araştırmanın yazarları, "Mars, birkaç metre derinliğe nüfuz edebilen kozmik ışınlara maruz kalabiliyor. Bu da o katmanların bozulacağı anlamına geliyor" ifadelerini kullandı: "Deneysel bulgularımız, Mars yüzeyinin en üstündeki eski amino asitlerin ve diğer potansiyel organik biyolojik izlerin araştırılmasında ciddi zorluklar olduğunu gösteriyor."

Dünya, yeterli yoğunluğa sahip atmosferi ve manyetik alanı sayesinde yüzeyini Güneş’ten ve diğer kozmik nesnelerden gelen radyoaktif parçacıklardan ve ışınlardan koruyabiliyor. Ancak bilim insanları, Mars’ın atmosferini ve manyetik alanını henüz yeni oluştuğu dönemlerde kaybettiğini biliyor. Bu da uzay havası olaylarının zararlı etkilerine karşı gezegen yüzeyini savunmasız bırakıyor. Pavlov ve meslektaşlarının yeni araştırmasında Mars'ta yaygın olan iki bileşiğin (silikatlar ve perkloratlar) yaşam için gerekli amino asitlerin bozulmasını düşünüldüğünden daha çok şiddetlendirdiği ve hızlandırdığı ortaya kondu.

Bu yaşam formlarının hayatta kalmasını imkansız kıldığı gibi, yok olmuş canlıların fosillerinin korunması önünde de büyük bir engel teşkil ediyor. Pavlov, konuyla ilgili açıklamasında, "Mevcut Mars araçları yaklaşık 5 santimetre kadar kazıyor. Bu derinliklerde amino asitleri tamamen yok etmek sadece 20 milyon yıl alır" ifadelerini kullandı: "Perkloratların ve suyun eklenmesi, amino asit yıkım oranını daha da artırır." Araştırmacılara göre 20 milyon yıl yaşam arayışı için nispeten kısa bir süre çünkü uzay araçları, Mars'ın Dünya'ya daha çok benzediği milyarlarca yıl önce var olan eski yaşam formlarının kanıtlarını arıyor. Ancak bu araştırma Mars’ta olası yaşamın kanıtlarına asla ulaşılamayacağı anlamına da gelmiyor. Perseverance ve diğer uzay araçlarının göktaşı çarpmalarıyla oluşan nispeten derin kraterlerde bu fosillere ulaşması yine de mümkün olabilir.

NASA yönünü değiştirdi! Farklı uzay limanından roket fırlattı

 

NASA'dan Ay'a nükleer reaktör kurma planı

 

NASA, bir kara deliğin sesini yayınladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucize Reis : )30 Haziran 2022 07:26

    Çin programı var. Çin diyor ki , dünyada olmayan bir maden ve element elde edebiliriz. Bu durumda dünyada en gelişmiş sistemler, silahlar, cihazlar  vb üretebiliriz. araştırmalarında örnek : yeni iletken madenler olabilir, altından daha kaliteli bu durumda bilgisayarlar olağandan 10 kat hızlı işlem edebilir, yada silah sistemlerinde çelikten çok sert olan x maden, ama çelikten çok çok çok hafifi olan bir ağırlıkda nano olarak yapılabilir. bu durumda normsal savaş uçaklar, 10 kat hızlanabilir roket sistemleri gelişmese dahi, yada roketler böylec ehızlanır ve havada  düşman unsurlarınca yok edilememesi oluşabilir. vb. vb. mars da fırtınalar oluyor yer yer, yerleşim olursa belkide toprak altında olacak. madenler, maddeler araştırılıyor. teknolojımız şuan düşük malum.10larca yıl sonra ne olur bilinmez

  • E.g.29 Haziran 2022 17:56

    MARSTA YAŞAM OLDU İSE EN SON KANYONLARINDAKİ MAĞARALARDA DEVAM ETMİŞTİR SU ÇUKUR ALANLARDA BİRİKİR UZAY ARAÇLARI KANYONLARA İNİP ORALARDA YAŞAM İZLERİ ARANMALI