E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNarenciye ihracatında Rusya krizi---

Narenciye ihracatında Rusya krizi

Narenciye ihracatında Rusya krizi
18 Kasım 2018 - 16:46 borsaningundemi.com

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Rusya’ya narenciye ihracatında yaşanan sorunların üreticiyi zor durumda bıraktığı gibi bölge ve ülke ekonomisine de zarar verdiğini belirterek, çözüm önerileri sundu

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Türkiye'nin 4.8 milyon tonluk narenciye üretiminin 1.7 milyon tonunun ihraç edilerek, 900 milyon dolar civarında döviz girdisi sağladığını belirtti. Narenciyenin Türk tarımının önemli merkezlerinden olan Adana, Mersin ve Hatay illerinde yoğun olarak üretildiğine dikkati çeken Doğru, bu yörelerdeki narenciyenin kış aylarında biten tarım işçiliği için hasat, paketleme ve budama gibi ihtiyaçlarla istihdam da sağladığını ifade etti. Bu yıl yükselen kurlarla ihracat şansı artan narenciyede sezon başından beri yaşanan sorunlara vurgu yapan Doğru, “İhracatımızın yüzde 60’ının yapıldığı Rusya Federasyonu tarafından uygulanan engellemeler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle ihracatımız yavaşlamakta ve üreticimizin dal fiyatları her geçen gün düşerek çiftçimize olumsuz yansımaktadır” dedi.

"DFİF İHRACAT DESTEĞİ AÇIKLAMALI"

Doğru, mevcut durumdan üreticinin yanı sıra bölge ve ülke ekonomisinin etkilenmemesi için narenciye ihracatının önünü açacak bazı önlemlere acil ihtiyaç bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Uzun yıllardır verilen Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklı ihracat desteği 120 TL’den geçen yıl 50 TL’ye düşürülmüş, bu yıl ise henüz açıklanmamıştır. Bu ihracat desteğinin bir an önce açıklanması ihracatçımızın rekabet gücünü arttıracaktır.”

"RUSTA İLE GÖRÜŞÜLMELİ"

Doğru, narenciye ihracatına zorluk çıkaran Rusya Federasyonuna Tarım Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir heyetin gönderilip soruna çözüm aranması gerektiğini belirterek, “Analiz yaptırma bahanesiyle bekletilen Türk narenciyesinin önü açılmalıdır” dedi.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, finansman maliyetinin yüksek olması nedeniyle çiftçilerden kısıtlı mal alan narenciye ihracatçılarına yıllık ihracat miktarlarına göre Eximbank veya kamu bankaları kanalıyla uygun döviz kredisi imkanı tanınması ve sektördeki finansman probleminin çözülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erol g.18 Kasım 2018 22:46

    Limon fiyatları düştü sudan ucuz oldu Birde su fiyatları düşse çok güzel olacak

  • Mersinli 18 Kasım 2018 20:39

    Dolar yükseldi diye ihracatçılar susuz hastalık ne kadar limon varsa gönderdi Rusya'ya , Rusya malları beğenmedi şimdi Arjantin'den alıyorlar . Bu ihracatçıyamı devlet teşvik verecek ???

  • jale18 Kasım 2018 19:08

    çiftçi biraz fedakarlık yapacak artık. portakal mandalini ucuz yiyelim biz de. oy atarken iyi, tarım politikasını zenginden yana kurulurken mi kötü?

  • Vatandaş18 Kasım 2018 20:07

    Ya mazota dev indirim geliyor çiftçi rahatlar artık.Seneye pompaya yansıyacak tabi sıksınşar biraz dişlerini.Devlet hala alacallı ötv indiriminden.Accık daha sıkın dişinizi

  • Gorele18 Kasım 2018 18:09

    Hükümet kasıtlı olarak ihracatı engelliyor. Narenciye fiyatları cakilsin, enflasyon düşsün istiyor. Narenciye çiftçisi tasarruf etsin, hatta para kazanmasin bu yıl. İstanbul Ankara'daki memurları doyursun

  • Urla18 Kasım 2018 18:07

    Sahil bölge milletvekilleri hiçbir işe yaramıyor. Seçmenin akıllı davranıp ihracat imkanını geliştirici vaatlere oy vermesi lazım. Millet bahçesinde kek yiyip yuvarlanmak gibi değil bu iş

  • eyy bakan18 Kasım 2018 17:24

    RUSYA ALMAYINCA EKONOMİMİZ ÇÖKUYOR :d HAHAHA ne saçma sapan sistem bu rusya olmasa ihracat ne domates ne patates ne narenciye :D ne saçma sistem bu mal üretiyorsun satacak rusyadan başka ulke bulamıyorsun.. hiç olmadı bedava para vereeğine al narenciyeyi devlet olarak bedava sen hibe et yardım ettiğin ulkelere... para yerine yani..