E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıNakit tasarruf değil yatırım aracı oldu---

Nakit tasarruf değil yatırım aracı oldu

Nakit tasarruf değil yatırım aracı oldu
01 Haziran 2023 - 14:34 borsaningundemi.com

Savunma yatırımı olarak bilinen tahvil veya mevduat sertifikası gibi nakit yatırımları küresel merkez bankalarının faiz artışlarıyla birlikte yüksek getiriler vadeden yatırım araçlarına dönüşmeye başladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcıların nakit konusundaki düşüncelerini değiştirme zamanı geldi. Nihai portföy savunma pozisyonu olan nakit her zaman için piyasalardaki fırtınalı dönemlerde saklanılabilecek bir sığınak olmuştur.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre nakit varlıklara yönelik yatırımlar genellikle yüksek getiri kazandırmamasıyla bilinir. Bu varlıklar tüm piyasa varlıkları yükselişe geçtiğinde portföy performansını aşağı çeken bir unsur olur. ABD Merkez Bankası’nın (FED) uzun bir süre faiz oranlarını sıfıra yakın tutması da geçtiğimiz yıllarda birikimlerin nakit varlıklarda tutulmasını zorlaştırmıştı.

Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre nakit varlıklar bu yıl bu değersiz varlık statüsünü hızlı bir şekilde değiştirdi. Nakit artık bir savunma stratejisi değil ofansif bir strateji haline geldi.

ABD Hazine bonoları ve bankaların mevduat sertifikaları yüzde 5’in üzerinde getiri oranları sağlayabiliyor. Bu oranda enflasyon hesaba katılmasa da yüksek getiriler diğer varlıklar düşüşe geçerken portföyün performansını korumak ve rekabetçi kalabilmek için yeterince yüksek.

WSJ yazarı Jason Zweig yatırımcılara piyasalarda doğru zamanı tahmin etmeye çalışmamalarını ya da tüm hisseleri satıp nakit varlıklara yönelmemelerini tavsiye ediyor. Buna karşın Zweig’a göre bir gerçek oldukça görünür hale geldi:

“Devlet garantisi ile %5 getiri kazanabilmek, yatırımcıların 2008-09 mali krizinden bu yana sahip olmadıkları bir avantajdır. Risksiz getiri oranı bu kadar yüksek olduğunda, risk alma konusunda iki kez düşünmelisiniz.

Getiriler %5'in üzerinde olduğunda, her bir dolar nakit, ondan elde edebileceğiniz miktarın yaklaşık 19 katı fiyatına ‘satılıyor’. ABD hisse senetleri de bilançolarının yaklaşık 19 katından işlem görüyor. Ancak hisse senedi kayıplara karşı hiçbir korumaları yok.”

Zweig’a göre hisse senedi alan bireyler paralarının bir kısmını veya tamamını kaybetme riskini de alıyorlar. Ancak bankalardan mevduat sertifikası alanların varlıkları ise devlet kurumları tarafından korunuyor.

Borsa yazarının örneğine göre, Pacific Western Bank’ten 13 aylık mevduat sertifikası alanlar bu hafta %5,5’lik yıllık getiriyle paralarını güvence altına aldılar. Aynı hafta ABD Hazinesi varlıklarının getirisi de %5,2 civarındaydı.

Birçok yatırımcı mevduat sertifikalarını likit olmayan varlık biçiminde görürler. Zira bu varlıklarda para belli bir süre kilitlenir ve ikincil bir piyasa yoktur.

Ancak mevduat sertifikaları birçok yatırımcının takdir etmediği bir avantaja sahiptir. Faiz oranları düşerse veya sabit kalırsa bu sertifikalar saklanabilir. Faizler yükselirse de bu sertifikalar bozdurulabilir ve erken para çekme cezası ödense de yine de para çıkarılabilir.

Diğer bir deyişle mevduat sertifikalarını etkin bir put opsiyonuyla beraber gelir. Bu nedenle ekonominin lehinize olduğu bir dönemde parayı çekmeniz gerekir. Zweig söz konusu durumu bir yazı tura atışına benzeterek, “Yazı gelirse siz kazanırsınız, tura gelirse banka kazanır” diyor.

ABD merkezli servet yönetimi firması Wealth Logic’in Finansal Planlama Uzmanı Allan Roth mevduat sertifikalarının bu özelliğine dikkat çekerek, “Bu size mudi üzerinden bir çeşit sigorta sağlar” diyor.

Zweig konuya ilişkin öyle bir örnek veriyor:

“Bugün 5 yıllık %5’lik getirisi olan bir mevduat sertifikası aldığınızı düşünün. Diyelim ki gelecek hafta faiz oranları %1,5 yükseldi. Mevduat sertifikanızı erken bozdurmanızın cezası paranızın altı aylık faizini yani %2,5’i kadardır. Ancak şimdi paranızı çekip yeni bir 5 yıllık mevduat sertifikasına %6,5 faizle yatırabilirsiniz.

Geçiş yaparken, 2.500 dolarlık cezayı ödersiniz, ancak kalan 97.500 dolarınız önümüzdeki beş yıl boyunca ekstra yüzde 1,5 puan getiri kazanacaktır. Bu rakam 7.500 doların üzerindedir.”

Borsa yazarının bu örneği erken para çekme cezasının çok zahmetli olmadığını varsayar. Ancak bu noktada kâr zarar analizi yapmak oldukça önemlidir. Roth bu noktada uygulanabilecek bir kural öneriyor: Dönemin geri kalanında kazanabileceğiniz ekstra getiri ödeyeceğiniz cezanın en az iki katıysa bir önceki mevduat sertifikasını bozmaya değerdir.

ABD hükümeti 250.000 dolara kadar olan mevduat sertifikalarına güvence sağlıyor. ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu bankalarda beklenmedik bir durumun oluşması halinde sigorta ödemesi yapıyor. Aynı güvence Türkiye’de de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından her bir kişi için 400 bin tl olacak şekilde sağlanıyor.

Söz konusu nakit yatırımlarının kısa vadeli olduğuna dikkat çeken Zweig yine de en uzun vadeli yatırımcıların bile arada bir kısa vadeli fırsatları yakalamak için para ödeyebileceğini sözlerine ekledi.

Merkez Bankası'ndan kur korumalı mevduat için yeni karar!

 

Dolar haziran ayına rekorla başladı

 

Dolarda 'Fed' desteği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)