E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemMuzda bu yıl hedef 900 bin ton rekolte---

Muzda bu yıl hedef 900 bin ton rekolte

Muzda bu yıl hedef 900 bin ton rekolte
03 Mart 2021 - 12:21 borsaningundemi.com

Türkiye'nin önemli meyve üretim merkezlerinden Mersin'de, bu yıl 900 bin ton yerli muz yetiştirilmesi hedefleniyor.

Anamur-Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, coğrafi konumu ve mikroklima özelliğine sayesinde bölgede doğal yollarla sera ortamında yetiştirilen muzun yılın 12 ayı üretilebildiğini söyledi.

Hükümetin sağladığı sübvansiyon, örtü altı tarım ve hibe kredileri sayesinde üreticilerin muz yetiştiriciliğinde istikrarlı olduğunu belirten Gümüş, Anamur ve Bozyazı ilçelerinde toplam 40 bin dönüm arazide muz üretildiğini dile getirdi.

Gümüş, hükümetin yerli muzda üreticiyi desteklemeyi sürdürmesi gerektiğini vurgulayarak şunları ifade etti: "2019 yılında yerli muz üretimimiz 550 bin tondu. 2020 yılına baktığımızda, yaklaşık 700 bin ton muz üreteceğimizi düşünüyorduk ancak hükümetimizin verdiği destekler ve çalışkan üreticimizin gayretleri sonucunda bu rakam Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 728 bin tona ulaştı. Bu yıl ise yerli muz üretiminde 900 bin ton rekolte hedefimiz var. Bu rekolteyle Türkiye'deki muz tüketiminin yüzde 95'ni karşılayacağız. Hedefimiz, Türkiye'nin muz ihtiyacının yüzde 100'ünü karşılamak ve ürettiğimiz yerli muzu ihraç eden bir ülke konumuna gelmek."

Üretim gibi tüketimin de arttığını belirten Ahmet Şeref Gümüş, Türkiye'de kişi başı muz tüketiminin yıllık 2,5 kilogramdan 10 kilograma çıktığını söyledi.

Muz üreticisi Abdulkadir Gümüş de uzun yıllardır muz yetiştirdiğini dile getirdi. Devletin verdiği desteklerin üretimin artmasına katkı sağladığına işaret eden Gümüş, "2019'da 50 ton muz üretip, 240 bin lira gelir elde ettim. 2020 yılında da yaklaşık 63 ton muzdan 270 bin lira gelir elde ettim. Yaklaşık 8 dönüm muz seram var. Hepsini devlet desteğiyle kurdum. Bu yıl da yatırımcı bir arkadaşla beraber yine devlet destekli 12 dönüm muz serası kurdum. Bu yıl toplamda 130 ton yerli muz üretimi yapmayı hedefliyorum." dedi.

Yurtiçinde üretici fiyatları yüzde 27.09 arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cello04 Mart 2021 19:54

    Tarım bakanı güzel organize yapması gereken yerde hep köstek yaptı. Vesselam tarım politikaları yetersiz kalıyor

  • Deli dumrul03 Mart 2021 13:24

    Muz üreticileri ithalatta vergileri artırın yerli muzu uygun fiyata tüketiciye sunalım diye hükümete seslendi.hükümet te muz ithalat vergilerini artırdı ardından yerli üretici fiyatlara bir koydu yerli muz ithal muza vergi koymadan önceki ithal muz fiyatını geçti.fırsatçı bu millet ayrıca hükümet hiç bir şeyi çözmez çözemez çünkü fiyat artışı yaşanan her kalemde hükümet içindeki siyasiler kazanıyor ithalattan ihracattan.

  • Bika03 Mart 2021 12:31

    Muz fiyatı diğer meyvelere göre yüksek ve marketlerde satılmadan çürüyor.