E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMusul krizi ‘alım’ fırsatı mı?---

Musul krizi ‘alım’ fırsatı mı?

Musul krizi ‘alım’ fırsatı mı?
17 Haziran 2014 - 17:44 borsaningundemi.com

Musul’daki gelişmelerden Irak’ta iş yapan şirketlerin hisseleri daha fazla etkileniyor. Borsacılar gelinen seviyeler itibariyle de temkinli

Global piyasalar oldukça hareketli bir süreçten geçiyor. Bölgesel faktörlere birlikte Türkiye piyasalarında da hareketlilik sürüyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) kararı sonrası parasal genişlemenin devamına yönelik aksiyon ve mesajlar, global piyasalarda risk iştahının yükselmesiyle birlikte Avrupa piyasaları son altı yılın zirve seviyelerini gördü. Özellikle gelişmekte olan piyasalarda riskli varlıklarla olan ilgi arttı. Borsa İstanbul da bundan nasibini aldı ve 82.000 seviyelerine doğru yukarı hareketine devam etti.

Ancak dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısı konumunda olan Irak’ta yaşanan gerginlik tüm dünya piyasalarında etkisini gösterdi. Bu durum, Türkiye’yi ise Musul Konsolosluğu ve çalışanların IŞİD terör örgütünün eline rehin düşmesiyle daha sert etkiledi. Bu haberin etkisiyle birlikte özellikle Çarşamba günü Borsa İstanbul yüzde 3,25 değer yitirdi. Böylece 26 Aralık 2013’ten bu yana en büyük günlük düşüşünü gerçekleştirdi.

Olaylar nedeniyle Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat pazarı olan Irak’la ticari bağlantıları olan şirketlerde daha sert satışlar yaşandı. Hafta sonuna doğru rehinelerin serbest bırakılacağı haberleri ve askeri operasyon ihtimalinin azalması ile birlikte toparlanır gibi oldu ve haftayı 79.012 puanda kapadı.
 
BELİRSİZLİK VAR
Yaşanan olayların daha ne kadar devam edeceği belirsizliğini koruyor. Bu durumdan etkilenebilecek borsa şirketlerini araştırdık. Yaşanan düşüşün bir alım fırsatı olup olmadığını da uzmanlara sorduk.

Yapı Kredi Yatırım, yayınladığı değerlendirme notunda, rehinelerle ilgili son haberler sonrasında piyasalarda panik havasının bir miktar yatışmış olmasına dikkat çekiyor. Yine de yaşanan olayların yeni bir jeopolitik risk oluşturduğunu kaydediyor. Kurumun değerlendirmesinde gelişmelerin TL varlıklar üzerinde risk primini arttıracağı ve ECB sonrası genişleyen risk iştahıyla getiri arayışının ve carry trade akışlarının satışların sınırlı kalmasında etkili olduğunu ifade ediyor.
 
FİYATA HABER ETKİSİ

Bu tür zamanlarda fiyat hareketlerini belirleyen ana unsurun olaya ilişkin haberler olduğunu kaydeden Gedik Yatırım analistleri, fiyatları belirleyen faktör “haber” olduğu için, yön tahmini yapmanın güç olduğunu kaydediyor. ‘Fiyatlar çok düştü, yükselecek’ veya ‘fiyatlar çok yükseldi, düşecek’ şeklinde yorum yapmanın güçlüğüne dikkat çeken kurum, Musul meselesiyle ilgili gelişmeler tüm yönleriyle ortaya çıktığında büyük ölçüde fiyatlara girmiş olacağının altını çiziyor. Yeni bir olumsu haber gelmedikçe analistler, Musul’un piyasalar üzerindeki etkisinin gün geçtikçe zayıflayacağını kaydediyor.

Yatırımcıların gelen haberler üzerine sık bir şekilde alım-satıma girmesini tavsiye eden Gedik Yatırım, “Gelen olumlu bir haberde alım yapanlar, eğer çok hızlı davranmazlarsa, daha sonra zarar etme olasılıkları yükselir” diyor.

Yine yatırımcıların çok dikkatli olması gereken bir noktada olduğumuzu kaydeden Burgan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı, BİST’te yukarı potansiyelin sınırlı olduğu kanaatinde.
 
POTANSİYEL SINIRLI

Kasabalı, “Merkez Bankası”ndan geçen ay gelen faiz indirimiyle endekste 80.000’lerin üstünü gördük. Ancak Musul merkezli haberler, birden büyük geri çekilmelere sahne oldu.  Yine de hala dillendirilen faiz indirimi beklentisi ile Birleşik Endeks 80.000’lerin üzerini deneyebilir. Tabii bu noktada yurt dışından gelecek olan  kötü haberlerin olmaması gerekiyor.  Fakat  unutulmaması gereken bir diğer nokta, Mart ayından bu yana BİST 100’ün dolar bazında yüzde 40’lık bir getiri sağlamış olması.”

Piyasaların ciddi bir kazanç sağladığını kaydeden Nergis Kasabalı, dolayısıyla yükseliş potansiyelenin de artık çok sınırı olduğunu düşünüyor ve yeni pozisyon alınmasını önermiyor. “ Kurum olarak ay sonunda yatırımcıların tatile çıkmadan evvel pozisyonlarını bir miktar azaltacağını ve yaz durgunluğunun ‘görece’ başlayacağını düşünüyoruz” diyen Kasabalı, önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimine de dikkat çekiyor ve bu yazın diğer yazlara oranla o kadar da durgun geçmeyeceğini ifade ediyor. (TALİP YILMAZ – EKONOMİST)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)