E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de Silicon Valley Bank’in (SVB) iflasıyla başlayan bankacılık krizinin daha da büyümesinden endişe ediliyor. Milyarder yatırımcı Elon Musk, Fed’in devreye girip krizi kontrol altına alması gerektiğini belirtiyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Musk, ABD’de patlak veren bölgesel bankacılık krizinden endişe ediyor. Musk, krizin kontrol altına alınmaması halinde bunun ABD ekonomisini büyük bir şoka sokabileceğinin altını çiziyor.
Ciddi bir risk
Insider’dan Carla Mozee’nin haberine göre, Elon Musk, Fed’in ABD bölgesel bankacılık krizini kontrol altına almasını istiyor. Musk’a göre, aksi takdirde, dünyanın en büyük ekonomisi on yıllardır gördüğü en kötü şoku yaşayabilir.
Finans blogu Zero Hedge, küçük ve orta ölçekli bankaların ABD finansal sisteminde oynadıkları önemli rol hakkında bir yazı kaleme aldı. Yazıda, 2008’deki mali krizden bu yana düzenleyiciler tarafından devralınan ilk banka olan Silicon Valley Bank’e odaklanıldı.
Zero Hedge, paylaştığı tablolarla birlikte, diğer kredilerin yanı sıra, küçük ve orta ölçekli bankaların ticari ve endüstriyel kredilerin yüzde 50'sini ve oturma amaçlı emlak kredilerinin yüzde 60'ını oluşturduğunu belirtti. 1929'dan 1939'a kadar süren ekonomik krize atıfta bulunan Zero Hedge, “Fed bölgesel banka çöküşünü kontrol altına almazsa, başka bir büyük bunalım olacak" diye yazdı.
Twitter üzerinden de paylaşılan bu yazıya Elon Musk ise “Bu ciddi bir risk” yanıtını vererek, Fed’in rolüyle ilgili Zero Hedge’e katıldığını belirtti.
Büyük Buhran’a benziyor
1933 yılında, Büyük Buhran'ın zirve noktasında, ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre ABD iş gücünü oluşturan 12,8 milyon kişinin kabaca yüzde 25'i işsizdi.
Bu, Musk'ın SVB'nin çöküşüyle ilgili olarak kendi sosyal medya platformunda yaptığı ilk yorum değil. Musk geçen hafta da, bankanın iflasını, Büyük Buhran öncesinde, 1920’li yıllardaki Wall Street çöküşüne benzetmişti.
Ark Invest CIO'su Cathie Wood'un bir ileti dizisine yanıt olarak ise Musk, “1929 yılının bu yılla pek çok benzerliği var” dedi.
Artan faiz oranları etkisi
SVB, tahvil portföyü satışı sonrası bankanın 1,8 milyar dolarlık zararının ardından müşterilerin mevduat çekmek için acele etmesinden sonra iflas etmişti. Portföyün değeri, enflasyonu yüzde 2 hedefine çekmeye çalışan Fed tarafından yürürlüğe konulan artan faiz oranlarından ciddi şekilde etkilendi.
First Republic Bank, ortaya çıkan bölgesel bankacılık krizinde yüksek profilli bir sıcak nokta olarak ortaya çıktı. Şirketin hisse senedi değeri, S&P Global'in kredi notunu dibe çekmesinin ardından yeniden büyük oranda düştü.
Wall Street Journal ise JPMorgan CEO'su Jamie Dimon'un krizi çözmek ve ekonomiyi istikrara kavuşturmak için daha da fazla yardım sağlamak üzere büyük bankalar arasındaki görüşmelere liderlik ettiğini bildirdi. Geçen hafta, San Francisco merkezli banka için rakip bankalar tarafından 30 milyar dolarlık bir kurtarma planı oluşturuldu.
Jeremy Siegel: SVB’nin iflası piyasalar için olumlu olabilir
Bölgesel bankalar finansal bir kıyamete yol açabilir
Piyasalar bankacılığı görmezden gelip, Fed'e odaklandı
Bankacılık krizinin ipleri FED’in elinde
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Dolarda ciddi düşüş bekliyorum gelişmler doğrultusunda,balonun söneceği kesin.Amerikadaki kriz yaygınlaşacaktır.Dolar açığı olduğunu düşğnmüyorum ülkemizde, olsaydı döviz alışına değil satışına kısıtlama getirilmesi gerekmez miydi?biri açıklasın
Faiz artırımının nasıl bir bataklık olduğunu akıllı insanlar anlamaya başladı. Faiz sürekli yukarı hareket ettirir, fiyatları artırır, enflasyonu önü alınamaz hale getirir bunu anlayın artık.
Sen otur arabalarını üret be güzel kardeşim. Ekonomi dinamiklerinden bi habersin, 50bp indirin nasıl bir öneridir :)))
BTC batar diyenler bankalar hakkında daha risk var demeye başladı :D ... FEd karşılıksız para bastı. ilk kolonılerde usd kullanıldığında, ilk yıllarda ciddi bir altın karşılığı vardı. bugun aynı paraların o kadar karşılığı yok... bizdei 200 tl düşün. ilk zamanlarda atıyorum 5 gr altın alıyordun. şuan ise 1 gr altın alamıyorsun... aynı durum dolar içinde geçerli. iktisad kuruldu ama kurallarını bütün merkezbankaları karşılıksız bol para ile bozdu. bu para bir yerde yakılmalı. Ama para birilerinin elinde çok ise orayı batırır. bir kaç yer batınca otomatıkman sistem zincirleme ağır zarar görur hasar alır.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:03)