E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası Başkanlığı'na 19 Nisan'da atanacak olan Murat Çetinkaya'nın okul hayatı muamma olarak gizliliğini koruyor. Bunu farkeden Uğur Gürses ise konuyu köşesine taşıdı.
İşte o yazı:
13 Haziran 2012’da yasada yapılan değişiklikle Merkez Bankası’na Başkan Yardımcısı olan Murat Çetinkaya’nın pazartesi günü başkanlığa atanma açıklamasından sonra da özgeçmişi değiştirildi. Çetinkaya’nın bankadaki özgeçmişinden yüksek lisansını Boğaziçi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladığına ilişkin ayrıntı çıkartıldı. Bu değişiklik basın sözcüsüne ‘yüksek lisans dalı ve tez konusu neydi?’ sorumuzdan sonra gerçekleşti.
Merkez Bankası başkanlığına atanacak olan Murat Çetinkaya’nın bankada başkan yardımcısı olabilmesi için 2012’de yasa değişikliği yapılmıştı. Pazartesi günü başkanlığa atama açıklamasından sonra da Merkez Bankası’ndaki özgeçmişi değiştirildi. 2012’deki ilk atamadan başlayalım. Önceki yasa maddesi, atanacak başkan yardımcılarının hukuk, maliye, ekonomi, işletme, bankacılık ve finans alanlarından birinde lisans ya da lisansüstü öğrenim görmüş olmalarını, yeterli bilgi ve deneyime sahip olup mesleklerinde en az 10 yıl çalışmış olmaları şartını taşımalarını arıyordu.
13 Haziran 2012’de yapılan değişiklikle, bu alanlara; mühendislik, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ile istatistik alanları ile genel biçimde ‘iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde’ eklemesi yapıldı.
29 Haziran 2012’de de, Boğaziçi Üniversitesi sosyoloji ile siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler dalından çifte dal mezunu Murat Çetinkaya, Merkez Bankası başkan yardımcılığı görevine atandı.
SIR GİBİ SAKLANIYOR
Başkan Yardımcısı olarak atanan Murat Çetinkaya’nın Merkez Bankası web sitesindeki özgeçmişinde “Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını tamamlayan Çetinkaya, halen aynı Üniversitede uluslararası finans/ekonomi-politika alanında doktora tez çalışmasını sürdürmektedir” yazıyordu. Dün yazmıştım; “Yüksek lisansını Boğaziçi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamlamış. Ancak alanı ve tez konusu bilinmiyor. Enstitü de; bilinmesinde kamu yararı olan bu bilgiyi ‘kişisel bilgi’ gerekçesi ile sır gibi saklıyor. Çetinkaya aynı yerde ekonomi doktorasına devam ediyor.” Yukarıdaki satırlar dün yayımlanmadan önce bu soruyu Merkez Bankası basın sözcüsüne de sormuştum; yüksek lisans dalı ve tez konusu neydi? Hala bir yanıt alabilmiş değilim. Bir arkadaşım, YÖK veri tabanında Çetinkaya tarafından yazılmış bir yüksek lisans tezi görünmediğini hatırlattı.
ÇITANIN ALTINDA KALDI
Bu soruların yanıtını ararken, atanacak başkan Murat Çetinkaya’nın Merkez Bankası’nın web sitesindeki özgeçmişi bir gecede değiştirildi. Özgeçmişten yüksek lisans kısmı çıkarılmış, sadece şu cümle kalmış; “Halen aynı Üniversitede doktora çalışmasını sürdürmektedir.” Bu yeni durum, lisans ya da lisansüstü veya doktora seviyesinde tamamlamış olduğu öğrenimi ekonomi ya da bağlantılı alanda olmayan bir başkan atamasını tescilliyor. Yurtdışında tez aşamasında olan ekonomistleri bulmak için her yıl ABD’de düzenlenen bu amaçla yapılan toplantılara başkan ve yardımcıları düzeyinde katılan ve doktoralarını tamamladıklarında mülakatla 3-5 kişiyi bünyesine katan Merkez Bankası’na başkan seçerken bu çıtanın altında kalınmış oldu.
DOKTORA DA EKONOMİ ISRARI
Murat Çetinkaya’nın doktora programının uzun süredir devam ettiğini öğrendim. Reuters’dan Aslı Kandemir’in haberine göre; Çetinkaya’nın Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ndeki doktora tez danışmanı, siyaset bilimi ve uluslararası Yardımcı Doçenti Gül Sosay. Sosay, Çetinkaya’nın doktora programındaki çalışmasını, “Bizler çalışmasını, standart siyaset bilimi alanına çekmeye çalışsak da, o ekonomik yönünde ısrarlı oldu” diyerek anlatmış. Sosay, “Çok yoğun iş akışına karşın programı terk etmedi” diyor. Haberde Çetinkaya’nın doktora tez çalışmasının finansal regülasyon olduğu da not düşülüyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
başka ne bekliyordunuzki.buda onlardan.
makro ekonomide 3-5 tane parametre ve değişken var hangisine napınca noluyor bildin mi yeter onu da yarım saat de öğrenir ekonomist olursun
adam okullu desen değilmiş alaylı desen o da değilmiş doktora yollarında eskitmiş biraz kendini merkez bankası başkanlığı için de alim olmaya gerek yok zaten fedi takip edicen, dolar çıkıyorsa faizi artırıcan düşüyorsa faizi indiricen o kadar bu kadarcık iş için okumaya bile gerek yok maaşın bir sürü yan gelirler zaten otomatik yatıyor
bu sefer de sosylog başkan denenecek, zaten bu ülkede ekonomiden kim anlıyor ki imf ve londranın dediklerini yap yeter
"enflasyonu düşürmek için faizi düşürmek lazım" ekolüne girer hemen o zaman.
okumamış cahil memur daha iyi olur, nere çeksen gelir
BEKLEYELİM GÖRELİM..
Bazen alaylı olmak mektepli olmaktan iyidir.
paralel örgüt elemanları bir çokkamu kurumuna sızdılar. hazır maaş alıp hiçbir çalışma yapmadılar. üniversitelerde master-doktora yapıp milletin sırtından bedava para kazandılar. Çünkü örgüt evlerinden şu söyleniyoırdu.. "Sen 4-5 yıl orda çalışıyor gözük, master doktora yapıp kendine akademik ünvanlar al, biz seni başka yere yönetici atattıracağız". Türkiye de bu şekilde atamalar önceden FETÖ örgütü tarafından sinsice planlandığı için, Saın Murat bey ile şu an uğraşmaları normal. Çünkü kendisi bir FETÖ elemanı değil. Bilmem anlatabildimmi.. FETÖ örgütü kuyruk acıları ile her yerden saldırıyor..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:40)