E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Suriye’de 5 yıldır süren iç savaştan kaçanların Türkiye üzerinden Yunanistan’a gitmek için kullandığı Ege Denizi büyük dramlara sahne oluyor. Avrupa ülkelerine ulaşmak isterken hayatlarını kaybeden mültecileri engellemek için NATO 2014’ten itibaren Ege’de düzenli donanma bulunduruyor. Kesintisiz olarak hizmet veren filoya 5-8 ülkeden katılım sağlanırken gemi sayısı kimi zaman 10’a kadar çıkıyor. ‘SNMG 2-Standing NATO Maritime Group 2’ adlı filoda Türkiye’den de bir savaş gemisi var. Fakat çok uluslu donanmanın gücü ve kapasitesine rağmen göçmenlerle en büyük mücadeleyi Türkiye’nin verdiği görülüyor.
24 saat gözlem
Suriye’de yaşanan iç çatışmalar ve istikrarsızlıklar nedeniyle ülkelerinden kaçan göçmenleri engellemeye çalışan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na, Türk Deniz Kuvvetleri de 11 Mart 2016’dan beri destek veriyor. Tuzla sınıfı karakol gemileri Ege Denizi’nde sürekli devriye gezerken, düzensiz göçün yoğun yaşandığı bölgelerde havadan kontroller yapılıyor.
Çanakkale, İzmir ve Dalaman’dan kalkan Deniz Hava Komutanlığı’na bağlı deniz helikopterleri ve uçakları, keşif ve gözetleme yapıyor. Ayrıca Ege Denizi’nin üstü su üstü radarları ve elektro optik kameralar ile taranırken karadan ise 24 saat gözetleme yapılıyor.
Yüzde 95 azaldı
11 Mart’tan beri 16 karakol gemisi ile toplam 11 bin 640 saat seyir, deniz karakol uçakları ve deniz helikopterleri ile toplam 299 uçuş gerçekleştirildi. Toplam 4 bin 955 mülteci tespit edildi, 3 bin 212’si Sahil Güvenlik Komutanlığı’na verildi. 295 gün içinde 42 mülteci hayatını kaybetti. Geçen yıllara göre düzensiz göç olaylarında yüzde 95 azalma gözlemlenirken en büyük rolü Türk güçleri oynadı.
En yoğun trafik şubatta
2016’da toplam 779 düzensiz geçiş yaşandı ve 34 bin 481 kişi yakalandı. Ege Denizi’nde 26 Aralık’a kadar toplam 192 kişi hayatını kaybetti, bunlardan 150’si donanma gemileri göreve başlamadan önce boğuldu. Mültecileri ölüme sürükleyen 102 organizatör ise yakalandı. 2016 yılının en yoğun mülteci trafiği şubat ayında yaşandı ve 8 bin 111 kişi yakalandı. Nisan, mayıs, haziran ve Temmuz aylarında 102 geçiş denemesi yaşandı. Bu geçiş denemelerinde herhangi bir ölüm yaşanmadı. NATO’ya bağlı çok uluslu SNMG 2 ise sadece 70-75 geçişi engelledi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:30)