E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yapay zeka teknolojileri etrafında amigoluk yapan piyasalar yeni bir durum olabilir. Ancak YahooFinance’in haberine göre yatırımcıların yüksekten uçan teknoloji hisselerine akın etmesi daha önce de borsalarda şahit olunan durum. Haberde yatırımcılara ‘Dikkatli olun’ uyarısı yapılıyor.
Amerikan borsalarında ‘Muhteşem Yedili’nin şaşırtıcı yükselişi geçmişteki piyasa balonlarını anımsatıyor. Analistler hisselerin fiyatları yükseldikçe güçlü getiri sağlama olasılıklarının düştüğünü ve geç gelen yatırımcılar için risklerin büyüdüğünü söylüyor. Doksanlı yılların sonundaki dot-com balonunun patlaması sırasında Pets.com ve Webvan hisselerinin çöküşü yatırımcılara hatırlatılıyor.
Yatırım danışmanlığı firması Chequers’ın ortağı ve baş yatırım stratejisti olan Nicole Tanenbaum dot-com balonu öncesi piyasa atmosferine dikkat çekti: 2000'li yılların başında da ABD Merkez Bankası (FED) sıkılaştırma politikaları yürütüyordu, reel getiriler yükseliyordu ve merkez bankacıları sonunda para politikasını agresif bir şekilde gevşetmeye başlamıştı. Ancak FED’in faiz indirimleri gergin hisse senedi piyasasını sakinleştiremedi.
Wall Street’teki en büyük teknoloji hisseleri ile S&P 500 Endeksi’nin geri kalanı arasındaki ayrışma dot-com balonu sırasında teknoloji şirketleri hisselerindeki şişirilmiş değerlemelerine rağmen büyümeye devam etmesine yol açtı.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bank of America Analisti Michael Hartnett tarafından ortaya atılan ‘Muhteşem Yedi’ tabiri Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla ve Nvidia şirketlerinin hisselerini kastediyor. Donanım, yazılım, yapay zeka ve bulut bilişim alanında gelişen bu dev teknoloji şirketleri yatırımcılar tarafından büyük rağbet görüyor. Bu hisseler ekonomiye güç veren kendilerini milyarlarca insanın hayatına dahil eden yeni teknolojilerin güçlü motorları olarak görülüyor.
Muhteşem Yedi bu yıl birlikte %80’lik bir yükseliş kaydetti. Apollo Global Management'ın baş ekonomisti Torsten Slok tarafından yapılan bir analize göre ise söz konusu hisseler S&P 500’ün dışında tutulduğunda, endeksin geri kalanının yatay düzeyde seyrettiği görülüyor.
Slok, Wall Street'in değerlemeleri 2000 yılındaki teknoloji balonununkine benzemeye başladığını belirtiyor ve Muhteşem Yedili'nin büyümesi etrafında Wall Street yatırımcılarının heyecanını eleştiriyor. Baş ekonomist bu yıl piyasaları sarsan AI teknolojileri için "Yapay zeka en son yeni parlak oyuncak" tanımlamasında bulundu. Yedi şirketin ortalama F/K oranı 50'nin üzerinde. Dot-com çöküşü sırasında ise piyasa liderlerinin ortalama F/K oranı 63’tü.
Yapay zekanın potansiyeli etrafında oluşan maliyet düşürme dalgası ve teknolojinin dönüştürücü etkileri etrafında oluşan heyecan hisse değerlemelerine yansıdı ve yapay zeka hisseleri adeta bir balon gibi yükseldi. Dev sermayeli teknoloji hisseleri piyasanın geri kalanına oranla önemli bir primle işlem görüyor.
Ancak Muhteşem Yedili’nin Wall Street’te kapladığı büyük rol ciddi bir çöküş potansiyelini de beraberinde getiriyor.
Varlık yönetimi firması Schultze’nin kurucusu ve yönetici üyesi olan George Schultze, “Bu yedi şirket o kadar büyük hale geldi ki milyonlarca yatırımcı farkında olsa da olmasa da onlara yatırım yapıyor. Hisse senedi fiyatlarındaki bir düzeltme dünya çağındaki yatırımları geniş ölçüde etkileyebilir” uyarısında bulundu.
Yüzeyde benzerlikler bulunsa da milenyum başlangıcındaki dot-com balonu ile Muhteşem Yedili’nin yükselişi arasında önemli farklılıklar da bulunuyor. Hisselere ait temel verilerse en büyük farklılığı temsil ediyor.
Tanenbaum, "Mevcut yüksek uçan hisseler, öncekilere göre daha yüksek kâr marjlarıyla, daha hızlı şirket büyüme rakamlarıyla ve daha sağlıklı bilançolarıyla övünüyor. Bu da piyasanın geri kalanına göre prim değerlemelerini ve pozitif bilanço momentumunu haklı göstermelerine yardımcı oluyor" dedi.
Baş stratejiste göre, Apple gibi son derece kârlı bir şirket ile Pets.com gibi 90’ların sevgilisi hisselerin finansmanları arasında çarpıcı bir tezat söz konusu. Zira o zamanlarda, kanıtlanmamış iş planlarına sahip girişimler, milyarlarca dolarlık piyasa değerlemelerine ulaşmıştı. İçinde bulunduğumuz dönemde ise, teknoloji devleri küresel ekonomide sağlam bir şekilde yer alıyor ve birden fazla sektöre yayılan operasyonlarını lanse ediyor.
İki dönem arasındaki bir diğer temel fark ise borsa ticaretiyle alakalı. Yatırımcıların 2023'te gördüğü yükselişlerden bazıları, mega sermayeli teknoloji hisselerinin 2022'de yaşadığı keskin geri çekilmenin tersine dönmesiyle gerçekleşti. Üstelik teknoloji devlerinin hisselerinde düşüş meydana gelse bile liderlerin ivme kaybettiği piyasa yine de güçlü getiriler sunabilir.
Brian Belski liderliğindeki BMO Capital markets tarafından yapılan son analize göre, 1990'dan bu yana S&P 500 Endeksi, en büyük 10 hisse senedinin göreceli performansındaki zirvelerin ardından yılda ortalama %14'ten fazla getiri elde etti. Bir avuç mega sermayeli hisse senedi, endeksteki diğer yüzlerce şirkete göre en iyi yıllarından birini geçirme yolunda olduğundan, trendin gelecek yıla kadar devam etmesi pek olası değil. Analistler 2024 piyasa projeksiyonlarında "daha küçük" ifadesinin önümüzdeki çeyrekler için önemli bir yatırım teması olacağını savunuyorlar.
Performansı artıran en büyük hisse senetlerinin çoğunun 2024'te aynı ivmeyi sürdürmesi pek olası olmadığından, analistler yatırımcıların "piyasa değeri yelpazesinin daha aşağısında başka fırsatlar aramak" zorunda kalacaklarını öngörüyor.
Ancak parti şimdilik tüm hızıyla devam ediyor gibi görünüyor.
Ameriprise Financial'da özel servet danışmanı olan Jason Betz, "Zaman içerisinde önemli yükselişle kaydeden her hisse senedi gibi bu hisselerin de fiyatının daha normalleştirilmiş veya ortalama seviyelere düşmesi ve ortalamaya geri dönmesi riski vardır" dedi.
Betz ekledi: “Hiçbir hisse sonsuza kadar yüksek performans gösteremez.”
Wells Fargo: Hisse senedi yatırımcıları 2024’te alışılmışın dışında hareket etmeli
'Muhteşem Yedili' 2023 yılına damga vurdu
‘Muhteşem Yedili’ye karşı bahis, rekor derecede düşük
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bunlar öncü oldu ama unutulmasın belirli evede hantallaşıyorlar.. aynı attım tupraj gibi kale gibi dev gibi oluyorlar sabit getiri full kurumsal... ama bir bakıyorsun biri çıkıyo rgüneş enerjısı ile bir atak yapıyor sıfırsan global sistemı şekillendırıcem ve uızayda hayat varsa benım sistemlerım ile oalcak diyor... diğeri çıkıyo rben uzaya roket atıcam çıkıcam başkası uzayda sür kurucam alt ypaım hazır diyor.. öbürü moden makınala rkonuşacak ınsan gibi olacka hareket edecek vb uzayda us kuracak dıyor... demem o kı... her kağıt yada firma alanınd auzmandır global dunyad abasamaktır. ama her zaman yenı basamağı kuran bir yenı yapılanma olacaktır. kımse kımseye muhtaç deildir... örnekler tamamn basitleştirmek için verdım
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:01)