E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMuhteşem Yedili’nin hegemonyası borsalar için risk mi?---

Muhteşem Yedili’nin hegemonyası borsalar için risk mi?

Muhteşem Yedili’nin hegemonyası borsalar için risk mi?
26 Şubat 2024 - 17:28 borsaningundemi.com

Yatırımcılar bir süredir ABD’nin en değerli 7 hissesinin borsalar için önemli bir risk oluşturabileceğini tartışıyor. Ancak CNBC’den Bob Pisani’ye göre bir avuç hissenin artan ağırlığı borsalar için o kadar da korkulacak bir durum değil

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında Muhteşem Yedili hisseleri Nvidia’nın bilançosunun ardından yeniden zirveye ulaştı. Bu yedi hisse (Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia, Tesla) şu anda S&P 500 Endeksi’nin toplam değerinin %30’unu oluşturuyor. Sonraki üç hisse de hesaba katıldığınca (Berkshire Hathaway, Lily ve Broadcom) ilk 10 hissenin S&P 500’deki ağırlığının %33 olduğu görülüyor.

CNBC’den Bob Pisani’ye göre Miami Beach’teki son ETF konferansında kayıtlı yatırım danışmanları müşterilerinin Muhteşem Yedili hisse senetlerine daha fazla yatırım yapma taleplerini nasıl bertaraf edebileceklerini tartışıyorlardı.

Bu yedi hissedeki konsantrasyonun doğuracağı tehlikeler yoğun bir biçimde tartışılıyordu. Bir tarafta bireysel emeklilik fonları Muhteşem Yedili rallisinde yeterince yer almadıkları için suçlanırken diğer tarafta ise fonlar balonun patlaması halinde onları suçlayacak müşterilerinden endişeleniyorlardı.

Bireysel emeklilik fonlarının umudu borsa rallisinin zemininin genişlemesiydi. Ancak bu oldukça uzak bir ihtimal. Zira rallinin genişlemesine dair hikaye iki hafta önce Nvidia bilançosu öncesinde Muhteşem Yedili hisselerinde yaşanan kısa bir durgunluk döneminde kaldı.

Nvidia’nın bilançosu çeşitlendirme yanlısı yatırımcı kalabalıklarının son umudunu adeta öldürdü. Fonların performansı adete Nvidia yerine konuşuyordu:

Varlıklarının %25’i Nvidia’da olan Van Eck Yarı-iletken ETF’si %20 yükseldi. Varlıklarının %14’ü Nvidia’da olan Roundhill Muhteşem Yedili ETF’si %7 yükseldi. Nvidia hisselerinin toplam endeks ağırlığının %4’ünü oluşturduğu S&P 500 %5 arttı. S&P 500 Endeksi’nin eşit ağırlıklı versiyonu ise sadece %2 yükselişteydi.

 

Aşırı yoğunluk borsa için risk mi?

Uzaktan bakıldığında aşırı yoğunlaşma bir risk gibi görünebiliyor olabilir. CNBC haberine göre karşılaştırmalar oldukça absürt bir noktaya ulaşıyor.

ETF konferansında fon yönetimi firması Dimensional Fund Advisors, Muhteşem Yedili hisse senetlerinin artık Japonya, İngiltere, Kanada, Fransa, Hong Kong/Çin'in birleşik borsalarının toplamı kadar büyük olduğunu belirtti:

Dimensional verilerine göre tüm ABD hisse senetleri piyasalarının toplam ağırlığı küresel piyasaların %63’ü civarında. Japonya, İngiltere, Kanada, Fransa, Hong Kong/Çin borsalarının toplam ağırlığı %17,5. Muhteşem Yedili’nin toplam piyasa ağırlığı ise %17.

Bu rakamlar çılgınca görünüyor olabilir. Yine de Pisani’ye göre tarih boyunca bu tür yoğunlaşmalarla karşılaşıldı. Üstelik bu yoğunlaşmalar çoğunlukla teknoloji hisselerinin çevresindeydi.

Aşırı yoğunlaşma sık sık yaşanıyor

Piyasalardaki yoğunlaşmanın son 10 yılın zirvesine ulaştığı kesin. FS Investments verilerine göre, 2015 yılına kadar S&P 500’ün ilk 10 hissesinin ağırlığı toplam endeksin %17,8’i seviyesindeydi. Ancak habere göre bu bir dip noktasıydı. Zira çoğu zaman bu ilk 10 hissenin ağırlığı çok daha yüksek seviyelere ulaşıyor.

Örneğin 1960’ların ortasında ilk 10 hissenin S&P 500’deki ağırlığı %40’ın üzerindeydi. 1960'larda ve 1970'lerin başında "Nifty 50" hisseleri olarak adlandırılan hisse senetlerinin (IBM, American Express, General Electric, Polaroid ve Xerox'u içeren) hakimiyeti, ilk 10 hisse senedinin yoğunluğunu düzenli olarak %30'un üzerinde tuttu.

Sonraki 20 yıl içinde bu yoğunluk yavaş yavaş düştü ve 1980'ler ile 1990'ların sonu arasında S&P 500'ün piyasa değerinin kabaca %17 ila %20'si aralığına yerleşti.

1990’ların sonunda ilk 10’un yoğunluğu yeniden %25 üzerine çıktığında dotcom ve internet balonu patladı.

Bu tablo sadece ABD’yi anlatmıyor

Çin, Fransa ve Almanya gibi diğer ülkelerin borsalarındaki, ilk 10 isim ABD'den çok daha yüksek yoğunluğa sahip.

Çin borsalarına dair en geniş çaplı ETF olan iShares MSCI Çin ETF’sinde 600'den fazla hisse senedi bulunuyor. Ancak Tencent, Alibaba ve Baidu'yu içeren ilk 10 hisse senedi, tüm ETF'nin %42'sini oluşturuyor.

iShares MSCI Almanya ETF’sinde ağırlığının %57'sini 10 hisse senedi kapsıyor. %22'lik bir ağırlık ise sadece, SAP ve Siemens hisselerinden geliyor.

iShares MSCI İngiltere ETF’sinde Shell, AstraZeneca ve HSBC olmak üzere üç hisse senedi endeksin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor ve ilk 10 şirketin ETF’deki ağırlığı %50 seviyesinde.

iShares MSCI Fransa ETF’sinde ilk 10 hisse senedi %57'ye sahip. Sadece iki şirket (LVMH ve Total) ETF ağırlığının %20'sini oluşturuyor.

 

Yoğunlaşma ABD’ye ve endeks yatırımcılarına yaradı

Bu rakamlar kulağa endişe verici geliyor olabilir. Pisani’ye göreyse, yoğunlaşma endeks yatırımcıları ve genel olarak Wall Street yatırımcıları için bir nimet haline geldi.

Herkes geçen yılki kazanımlarının çoğunun az sayıdaki teknoloji hisselerinden geldiğini biliyor. S&P 500 endeks fonlarına sahip yatırımcılar kazanan hisseleri seçmek zorunda değildir. Sadece endeksle birlikte bir yolculuğa çıkarlar.

ABD hisse senetleri küresel piyasaların lideri konumunda ve küçük bir grubun piyasanın lideri olması ABD borsalarının neredeyse her zaman rakiplerinden daha iyi performans göstereceği anlamına gelir.

Bu böyle de oldu. Kısa bir süre önce küresel piyasalardaki ağırlığı kabaca %40 olan ABD borsaları şu anda küresel piyasa değerinin kabaca %50’sini oluşturuyor. Çeşitlendirilmiş endeks yatırımları ABD’li yatırımcıları ‘yoğunlaşma riskleri’ nedeniyle ödüllendiriyor.

Arkanıza yaslanın ve keyfinize bakın

Piyasa yoğunluğu piyasa değeri ağırlıklı endekslerin bir karakteristiğidir. Bu endeksler kazananları ödüllendirirken kaybedenleri cezalandırır.

Muhteşem Yedili hisselerinin bu kadar başarılı olmasının nedeni bu şirketlerin dünyanın en kârlı şirketleri olması. Pisani bu şirketlerin yapay zeka gibi dönüştürücü teknolojilerin en ileri noktasında olduklarını hatırlatıyor. Lider olmalarının başlıca nedeni de bu. Zira bu şirketler büyümenin zor olduğu bir çağda bu şirketler bol miktarda büyümeyi başarabiliyor ve karşılığını yatırımcılara ödemeye de hazırlar.

Dotcom balonu ile karşılaştırıldığında bu en tepedeki hisselerin S&P 500’ün toplam bilançosuna çok daha fazla katkı sağladığı görülüyor. Nakit akışları da çok daha yüksek.

ETF konferansında bireysel emeklilik fonlarından gelen bir eleştiri de bu Muhteşem Yedili hisselerinin düzeltmeye girmesi halinde ne olacağı yönündeydi. Ancak CNBC yazarı bu hisselerin halihazırda düzeltme yaşadığını belirtiyor: Nvidia hisseleri 2022’de bir senede %62 geriledi. Diğer Muhteşem Yedili hisselerinde de büyük düşüşler görüldü.

Pisani’ye göre düzeltmelerin tekrar yaşanması da mümkün. Ancak yapay zeka devrimi oldukça gerçek. Nvidia’nın satışları üç katına ulaştı ve şirketin kârı %800 arttı. Bu gerçek anlamda bir devrimi işaret ediyor.

Wall Street rallisinde FED gölgesi

 

Wall Street’teki rekor ralliye enflasyon sınavı

 

Bitcoin dijital altın mı, dijital inci mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)