E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD borsaları 2022’nin sonlarından bu yana %40’ın üzerinde yükseldi. Amerikan ekonomisinde enflasyonun yavaşlaması ve tüketici harcamalarının dirençli kalması boğa piyasasının sürdürülebilirliğini sağladı. Dev yatırım firması Julius Baer’in Baş Yatırım Sorumlusu Yvez Bonzon Financial Times’taki yazısında borsa rallisine öncülük eden Muhteşem Yedili (Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Meta, Nvidia, Tesla) hisselerindeki olağanüstü yükselişini değerlendiriyor.
Bonzon teknik açıdan bakıldığında yatırımcı pozisyonlarının gergin gözüktüğünün ve Amerikan hisse senetlerinin aşırı alım bölgesine ulaştığının doğru olduğunu belirtiyor. Ancak borsa uzmanına göre söz konusu tabloyu dotcom balonu ile karşılaştırmak yanlış. Bonzon üç kritik gösterge üzerinden 1999’daki internet balonu karşısında bugünkü hisse senetleri rallisinin gücüne işaret etti:
“İlk olarak, dotcom piyasasının yükselişini teşvik etmeye yardımcı olan son derece cömert likidite enjeksiyonlarına bakmak önemlidir. ABD Merkez Bankası (FED) 1997-1998 Asya krizine yanıt olarak para politikasını gevşetiyordu. Aynı dönemde, Avrupa’daki para otoriteleri de ortak para biriminin getirilmesine hazırlık olarak faiz oranlarını düşürüyorlardı.
Buna karşılık, 2023'te FED tarihteki en agresif sıkılaştırma kampanyasını sürdürürken ve federal fon oranı Mart 2022'den bu yana kümülatif 5,25 puan artırken piyasa yükseldi. Ayrıca, sistemdeki likidite hala pandemi öncesi seviyelerin oldukça üzerinde olsa da varlık fiyatları için asıl önemli olan para arzındaki değişimdir. Yıllık bazda, ABD M2 para arzı hala yüzde 2,3 oranında daralıyor. Bugünün piyasa döngüsü, 1999'un tam tersine, gevşek para politikası tarafından yönlendirilmiyor.
İkincisi, bugünkü hisse senedi piyasası rallisi, güçlü bilançolar ve rekor miktarda serbest nakit akışı üretimi ile desteklendi. Serbest nakit akışı şirketlerin operasyonlarından elde ettiği gelirin sermaye harcamalarından çıkarılmasıyla elde edilir. Bu, özellikle ek gelirin büyük bir bölümünü serbest nakit akışına dönüştürme konusunda olağanüstü bir yetenek gösteren teknoloji platformları arasında geçerlidir.
İleriye dönük fiyat-bilanço oranları gibi geleneksel değerleme ölçütleri, önde gelen dotcom hisse senetlerinin günümüzün Muhteşem Yedili hisse senetlerinin fiyatından iki kat daha pahalı olduğunu gösteriyor. Benzeri bir hikaye, hisse senedi fiyatının bir yüzdesi olarak hisse başına üretilen serbest nakit akışı miktarını belirten ‘serbest nakit akışı getirisi’ konusunda da görülüyor. Dotcom dönemindeki büyük teknoloji isimleri için bu rakamlar bugünün piyasa liderlerinin sağladığının yarısından daha azdı.
ABD'nin büyük sermayeli hisse senetleri, nakit artırımından nakit getirisi sağlayan bir varlık sınıfına dönüştü. İlk halka arzlarda sürekli bir düşüşle endeks listelerinden çıkarılmaların birleşmesiyle hisse geri alımlarında artan bir eğilim görülüyor. En iyi S&P 500 şirketleri adeta nakit iade makineleri haline geldi.
Dahası şu anda fiyat bilanço oranlarında bir balon olduğuna dair bir kanıt yok. ABD’nin büyük sermayeli hisse senetlerinin aşırı değerlendiği sonucuna varan yatırımcılar son yıllarda keskin bir şekilde iyileşen serbest nakit akışı ölçümlerinin uzun vadeli zayıf ortalamalarına geri döneceğini düşünerek iskonto ediyorlar.
Böyle bir senaryo küreselleşmenin tam teşekküllü olarak tersine dönmemesi ve ABD’de kurumlar vergisi oranının %40’a geri döndürülmemesi durumunda pek olası değil. Peki bilanço bileşenlerinde bir balon olabilir mi, yani bilançolar ve beklentiler yapay olarak şişirilebilir mi? Şirketlerin son yılların en zorlu likidite ortamlarından biriyle karşı karşıya olduğu düşünüldüğünde bu da pek olası değil. Ayrıca şirketlerin son bilanço bildirimleri sermaye dağıtım verimliliğine yönelik vurgunun artırılmasıyla nispeten temkinli bir kurumsal yönetim davranışını işaret etti.
Üçüncüsü, bugün ABD hisse senetlerinin tahvillere göre olan değeri dotcom balonu patlamadan öncesine göre daha pahalı değil. İleriye dönük ABD reel hisse senedi risk primleri (hisse senetlerinin enflasyon beklentilerine göre ayarlandıktan sonra gösterge tahvillere göre sağlaması beklenen fazla getiri) uzun vadeli medyan rakamlara yakın seyrediyor. 1999'da aynı göstergeye bakıldığındaysa, Hisse senetlerinin tahvillere göre son derece pahalı bir bölgede fiyatlandırıldığı görülüyor. İleriye dönük ABD hisse senedi risk primi, internet çılgınlığının zirvesinde enflasyonun hesaba katılmasından sonra kısa bir süre için negatife dahi dönmüştü. Dahası, tahvil piyasası ocak ayı boyunca ABD kurumsal tahvil segmentinde rekor hacimli ihraçlarla arzı artırırken, ABD Hazinesi’nin tahvil arzı bugün güçlü kalmaya devam ediyor.
Genel olarak, normalleşmiş faiz oranları karşısında borsaların direnci, mevcut hisse senedi piyasası getirilerinin olağanüstü kalitesine işaret ediyor. Bu süreçte bir konsolidasyonun yaşanması muhtemel ve hatta piyasanın teknik sağlığını geri kazanması için hoş karşılanabilir. Ancak hisse senetlerindeki süreklilik arz eden boğa piyasasının devam etmesi bekleniyor. Bu piyasa 1999’un bir tekrarı değil.”
JPMorgan'a göre borsa rallisini zayıflatacak 3 neden
Dev ABD bankasından 'stagflasyon' uyarısı
Borsalarda Muhteşem Yedili’nin ötesindeki fırsatlar
Muhteşem Yedili’nin hegemonyası borsalar için risk mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:02)