E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMuhteşem Yedi hisselerine sahip olmak neden hala güvenli? İşte 3 neden...---

Muhteşem Yedi hisselerine sahip olmak neden hala güvenli? İşte 3 neden...

Muhteşem Yedi hisselerine sahip olmak neden hala güvenli? İşte 3 neden...
04 Aralık 2023 - 17:53 borsaningundemi.com

Uzmanlar, dev teknoloji şirketlerinin yer aldığı ve ‘Muhteşem Yedi’ olarak bilinen hisse senetlerine sahip olmanın hala güvenli olduğu görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de hisse senedi piyasalarına yönelik olarak düzeltme uyarıları ardı ardına geliyor. Ancak uzmanlar, dev teknoloji hisselerine sahip olmanın hala güvenli bir yatırım olduğunu öne sürüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzmanlar, Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla’nın oluşturduğu ve ‘Muhteşem Yedi’ olarak bilinen hisse senetlerinin hala güvenli bir yatırım olmasını, öncelikli olarak 'zengin değerlemeler’e bağlıyor.

Üç neden

MarketWatch’tan Michael Brush’un haberine göre, pek çok borsa yorumcusu, sırf iyi performans gösterdikleri için hisse senedi gruplarına refleks olarak olumsuz yaklaşıyor. Doğal olarak ‘Muhteşem Yedi’ hisseleri onların gözüne batan ilk hisseler oluyor ve bu hisse senetlerinden kaçınmanız, hatta açığa satış yapmayı düşünmeniz gerektiği öne sürülüyor. Ancak Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla hakkındaki bu şüpheci yaklaşımın yanıltıcı olabileceğine dair üç neden bulunuyor.

Zengin değerlemeler tamamen haklı

‘Muhteşem Yedili'nin en sık karşılaştığı eleştiri, onların ‘aşırı değerlenmiş’ olmaları. Görünüşte bu argüman geçerli gibi görünüyor. Bu hisselerin fiyat/kazanç oranları gerçekten de yüksek görünüyor. Son zamanlarda ortalama ileriye dönük fiyat/kazanç oranları 35'e yakın seyrediyor ve bu, S&P 500 Endeksi için uzun vadeli ortalama fiyat/kazanç oranı olan 16,5'in iki katından fazla bir değere karşılık geliyor ve Muhteşem Yedi hisseleri çıkarıldığında bu rakam, endeks için 15,6’ya geriliyor.

Ancak bu yüksek fiyat/kazanç oranlarının asıl gerçeği yansıtma ihtimali de bulunuyor. Rowe Price'ın sermaye piyasası stratejisti Tim Murray, durumun aslında bu olduğunu söylüyor. ABD'de resesyon potansiyeli olduğuna inandığı için hisse senedi piyasasında temkinli davranan Murray, “Bu hisse senetlerinin taşıdığı aykırı değerlemeler temel verilerle kesinlikle örtüşüyor” diyor.

Murray'in özsermaye getirisinin (ROE) şirketlerin temel gücünü yakalamak için herkese uyan iyi bir tek ölçü olduğunu düşünmesi, bunda en önemli etken olarak öne çıkıyor. ROE, net gelirin toplam özsermayeye bölünmesiyle tanımlanıyor. ROE aynı zamanda yöneticilerin bir şirketi ne kadar iyi yönettiğinin de temel ölçüsü olarak kabul ediliyor. Murray, “Muhteşem Yedili’nin anormal değerlemeleri var, ancak ROE, yani temeller de bir o kadar aykırı” diyor.

Murray, ‘Muhteşem Yedili'nin ortalama ROE'sini yüzde 33 olarak belirliyor. NYU Stern School of Business finans profesörü Aswath Damodaran'a göre bu, ABD borsasının yüzde 16,47 olan ROE'sinin iki katına karşılık geliyor. ROE'ler sektöre göre değişmekle birlikte genel olarak yüzde 15 ila yüzde 20 arası bir ROE olumlu olarak kabul ediliyor. ‘Muhteşem Yedili’nin ROE’si ise bunun çok üstünde. Örneğin Nvidia'da ROE yüzde 40,2 iken Microsoft'un ROE'si yüzde 39,1 civarında seyrediyor.

Murray, “Bu size sadece yerçekimi nedeniyle değerlemelerin düşmesini beklememeniz gerektiğini söylüyor. Eğer düşerlerse bunun nedeni, bu temelleri sürdürememeleri olabilir” şeklinde görüş bildiriyor.

Yapay zeka trendi ‘Muhteşem Yedi’nin dostu

‘Muhteşem Yedi' temellerini sürdürebilmeli çünkü hepsi bir şekilde büyük teknoloji trendlerine maruz kalıyor ve bu trendlerin en büyüğü olan yapay zeka da buna dahil.

T. Rowe Price'ın teknoloji portföy yöneticisi Dom Rizzo, “ROE'leri en azından bu seviyelerde kalacak veya buradan itibaren genişleyecek çünkü bunlar yapay zeka devrimi için en iyi konumda olan şirketler” diyor.

Rizzo, bunun en bariz doğrudan yararlanıcısının Nvidia olduğunu çünkü çiplerin, yazılımların ve yapay zekaya güç sağlayan bilgisayar işleme için hayati öneme sahip ilgili donanımların Nvidia taradından üretildiğini söylüyor. Rizzo, “Nvidia'da eksiksiz bir portföy çözümü var” diyor. Rizzo, Nvidia'nın tahminleri geride bıraktığını ve kazanç tahminlerini de bir o kadar artırdığını, bunun sonucunda da bu yıl hisse senetlerinin gerçekten de ucuzladığını ekliyor.

Endüstri kaynaklarından alıntı yapan Rizzo, yapay zeka çip pazarının bu yıl 30 milyar dolardan 2027'ye kadar yılda yüzde 50 büyüyerek 150 milyar dolara çıkacağını öngörüyor.

Alphabet, Microsoft, Apple, Amazon ve Meta’nın sohbet, arama, içerik oluşturma ve henüz görülmemiş diğer uygulamalarda yapay zekayı kullanması ve yapay zeka bilgi işlem altyapısı sunmaları bekleniyor.

Tesla’nın ise otonom sürüşte yapay zekayı kullanacağı biliniyor. Baron Capital Management'tan Ron Baron, bunun şirket için bir sonraki büyük atılım olacağını belirtiyor. Firmanın bu gelişmeye yoğun bir yatırımı bulunuyor ve yönetim altındaki varlıklarının yüzde 10'u Tesla'ya yatırılıyor.

Yapay zeka üretkenliğindeki artışlar Muhteşem Yedi hisselerine yarayacak

Sıkı iş gücü piyasasının teşvik ettiği sermaye harcamalarındaki büyük artış sayesinde ABD ekonomisinde halihazırda büyük verimlilik artışları görüyoruz. Çalışılan saat başına çıktı olarak tanımlanan üretkenlik, üçüncü çeyrekte yüzde 4,7, ikinci çeyrekte ise yüzde 3,7 oranında arttı.

Hisse senetleri için kazançlar oldukça önemli kabul ediliyor. Çok az hisse senedi analisti üretkenlikten söz ediyor. Ancak kazanımlar iki nedenden dolayı, ekonomi ve borsa açısından kilit öneme sahip bulunuyor.

Kazançlar öncelikle enflasyonu dizginliyor. Şirketler çalışan başına daha fazla çıktı elde ettiğinde tedarikçi fiyat artışlarını yansıtma konusunda daha az baskı hissediyor. İkincisi, verimlilik artışları karı artırıyor. Bu, ilgili şirketin borsa performansı için olumlu bir anlam ifade ediyor. Hisse senetlerinde 1990'ların ortasından sonuna kadar boğa piyasasının nedeninin büyük bir kısmı devam eden verimlilik artışı olarak biliniyor.

Yeni ekipman ve bilgisayarlara daha fazla harcama yapılmasına bağlı olarak üretkenlikteki artışın yanı sıra, yapay zeka bunu çok daha yukarılara taşıyabilme potansiyeli taşıyor. Rizzo, “Yapay zeka, elektrikten sonra küresel ekonominin en büyük üretkenlik artırıcısı olma potansiyeline sahip. Bu inanılmaz derecede büyük bir olay ve dünyayı değiştirme potansiyeline sahip. Yapay zeka tüm iş akışlarına entegre edilecek bir teknoloji. Buna sürece 'Muhteşem Yedi' şirketleri de dahil olacak” şeklinde konuşuyor.

Muhteşem Yedili’nin rekor yükselişi balon mu?

 

'Muhteşem Yedili' 2023 yılına damga vurdu

 

‘Muhteşem Yedili’ye karşı bahis, rekor derecede düşük

 

Boğa piyasası rallisi nerede tökezler?

 

Bank of America: Ralli aşırı alım bölgesinde

 

Wells Fargo: Borsada düzeltme zamanı yaklaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)