E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa‘Muhteşem’ hisseler çıtayı arşa taşıdı---

‘Muhteşem’ hisseler çıtayı arşa taşıdı

‘Muhteşem’ hisseler çıtayı arşa taşıdı
20 Eylül 2024 - 14:15 borsaningundemi.com

Az sayıdaki hisse senedinin güçlü performansı aktif fon yöneticilerinin yüksek performans göstermesini zorlaştırıyor. Üstelik borsalardaki yoğunlaşma sanıldığından çok daha sık görülen bir durum olabilir

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalara ilişkin öngörüler son birkaç aydır aktif fon yöneticilerinin kazanacağı bir döneme girildiği konusunda sinyal veriyordu. Ancak doğru hisseyi seçme konusunda yetenekli olmalarıyla tanınan aktif yatırımcılar hâlâ borsaların geneline göre düşük performans gösteriyor.

Elbette yatırım yöneticilerinin çoğunluğunun borsaların genel performansını geçemeyeceği bir gerçek. Ancak Barron’s’un haberine göre bugünlerde aktif fon yöneticilerini zor durumda bırakan bir yapısal sorun daha bulunuyor: ABD borsalarında sadece yedi hisse senedi (Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia, Tesla) piyasalardan elde edilen getirilerin aslan payını oluşturuyor ve bu da dar bir piyasa derinliğine işaret ediyor. Dolayısıyla iyi bir çeşitlendirme stratejisi geliştiren herhangi bir yatırım yöneticisinin Muhteşem Yedili karşısında düşük performans göstermesi neredeyse kaçınılmaz hale geliyor.

Morningstar verilerine göre 2024’ün ilk yarısında aktif olarak yönetilen ve borsada işlem gören fonların yalnızca %18,2’si S&P 500 Endeksi’nin genel performansını geride bırakabildi. 2023’ün tamamında bu oran%19,8’di. Son on yılda S&P 500’e göre daha yüksek performans gösteren fonların oranı ise %27,1.

Bu yılın ilk yarısında aktif fon yöneticilerinin ekstra zayıf performans göstermesinin sebebi ise S&P 500’ün toplam getirilerinin %60’ının Muhteşem Yedili hisseleri tarafından oluşturulmasıydı. Bu yedi hisse senedi aynı zamanda 2023’teki S&P 500 performansının da yarıdan fazlasını oluşturdu. Az sayıdaki hissenin bu üstün performansı aynı zamanda S&P 500 Endeksi’nin piyasa değerinin %30’unu temsil etmeleri anlamını taşıyor. New York Magazine konuyu açıklarken “ABD borsası tarihinde en az sayıdaki şirketin en büyük sermaye yoğunlaşması” ifadeleriyle nitelendirdi.

Gerçekten de yoğunlaştırılmış bir portföyünüz varsa ve bu portföyde yedi hisse senedini de tutuyorsanız ciddi anlamda yüksek getiriler elde etmiş olabilirsiniz. Ancak çoğu portföy yöneticisi tek bir hisse senedine portföyünün %5’inden fazlasını ayırmaz. Zira bu portföy çeşitlendirme ilkelerine aykırıdır. Diğer bir deyişle aktif fon yöneticileri bu yedi hisse senedine portföylerinin en fazla %35’ini ayırabilir. Dolayısıyla geri kalan %65’lik kısmınsa daha az yüksek performans gösteren hisselerden oluşması gerekir.

Bu anlatının 2024’ün ilk yarısına ait olduğu, Muhteşem Yedili hisselerinin artık yavaşladığı ve para yöneticilerinin bir miktar haklı çıktığı savunulabilir. Ancak habere göre günümüzde normal pazarlar çok sık bir şekilde dar pazarlara dönüşüyor. Zira Muhteşem Yedili öncesinde de borsalarda FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix ve Google) hisseleri borsalara hakimdi. Bu beş hisse senedi 2017’de birlikte yaklaşık %50 getiri sağlamıştı ve aynı dönemde S&P 500 Endeksi ise sadece %21,8 yükselmişti.

Muhteşem Yedili ve FAANG öncesinde ise 1990’ların sonunda ‘Mahşerin Dört Atlısı’ piyasalara hakimdi (Microsoft, Cisco, Oracle ve Intel). 1999 yılında bu dört hisse ve ek olarak Dell hisseleri ABD borsalarındaki yükselişin yaklaşık %42’sini oluşturuyordu.

Tüm bu veriler göz önüne alındığında dar piyasalar gerçekten de geçici ve olağandışı bir durum olmayabilir. Arizona Eyalet Üniverstiesi Profesörü Hendrik Bessembinder 1926’dan bu yana olan 90 yıl boyunca New York ve Amerikan Menkul Kıymetler Borsalarında ve Nasdaq’ta işlem gören her ABD hisse senedinin tarihi boyunca elde ettiği getirileri değerlendirdi. Bu 90 yıllık dönemde toplam borsa servet yaratımının yarısının sadece 86 hisse senedi tarafından oluşturulduğu ortaya kondu. Bu arada evrendeki Hisse senetlerinin yarısından azı yatırımcılar için herhangi bir getiri sağladı. 

Hisse senetlerinin yalnızca %42’si tarihi boyunca hisse senetlerinden daha fazla getiri sağlayabildi. Diğer bir deyişle binlerce dünyadaki binlerce hisse senedinin %4’ünden azı piyasa getirilerinin neredeyse tamamını oluşturuyor.

Dar piyasaların yaygınlığı, 80 ila 100 hisse senedinden oluşan tipik bir kurumsal portföy oluşturmanın, getirileri artırmak yerine kaçınılmaz olarak azaltabileceğini göstermektedir. Ancak çoğu yönetici, içinde düzinelerce isim bulunan geniş çapta çeşitlendirilmiş bir portföy sunmaları gerektiğini düşünür. Zira "konsantre” bir portföy çoğu yatırımcı tarafından çok riskli olarak görülür.

Piyasaların dar bir kısmında az sayıdaki hisse senetleri yüksek getiriler sağlamaya devam ettiği sürece aktif fon yöneticilerinin görevinin çok daha zor bir görevi olduğu görülebiliyor.

Yatırımcılar için gelecek 6 ay neden kritik?Yatırımcılar için gelecek 6 ay neden kritik?

 

FED’in faiz indirimleri borsalara rekor getirdiFED’in faiz indirimleri borsalara rekor getirdi

 

Fundstrat: Yatırımcılar borsada temkinli olmalıFundstrat: Yatırımcılar borsada temkinli olmalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)