E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinMuğla'da sular yükseldi---

Muğla'da sular yükseldi

Muğla'da sular yükseldi
30 Kasım 2012 - 20:36 borsaningundemi.com

Muğla’nın Marmaris İlçesi Bozburun Beldesi açıklarında 24 Kasım Cumartesi günü başlayan deprem fırtınası sürüyor

Belde halkı depremle yaşamaya alışırken, Yunanistan’ın Sömbeki (Simi) Adası Belediye Başkan Yardımcısı Savas Alexopoulos bir heyet ile Bozburun Belediye Başkanı CHP’li Cemil Şener’e geçmiş olsun ziyaretine geldi. Alexopoulos, depremden bir gün önce adada denizin yükseldiğini söyledi. Alexopoulos, depremden bir gün önce yağmur ile birlikte denizin yükseldiğini ve adayı su bastığını söyledi.
Bozburun açıklarında 24 Kasım Cumartesi günü saat 23.04’de meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremle başlayan ve 26 Kasım Pazartesi günü saat 19.35’te meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depremle devam eden sarsıntılar sürüyor. Bölgede şu ana kadar 550’nin üzerinde küçüklü büyüklü deprem meydana geldi. Bozburun halkı, başta yaşadığı tedirginliği üzerinden atarak, sarsıntılara alıştı. Bozburun Belediye Başkanı Cemil Şener 4.8 büyüklüğündeki depremi daha çok hissettiklerini belirtti.
Beldede herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadığını kaydeden Şener, "Biz alıştık galiba. Yaşam devam ediyor. Yıllardan bu yana halk büyük bir depremle karşı karşıya kalmamış. Simi’li dostlarımız da vardı bizi ziyarete gelen. Onlar şakayla karışık ’Bu depremler Simi’yi Bozburun’a biraz daha yaklaştırıyor’ diye espri de yaptılar. Halkımızda panik olmamakla birlikte ilk depremler olduğunda geceyi teknede geçirenler ve birkaç saat sokakta kalanlar oldu o kadar" dedi.
Esnaftan Engin Tamer Mıhçı, Bozburun’un çok güzel bir yer olduğunu ve bakıldığı zaman bir deprem bölgesi olduğunun hemen anlaşıldığını söyledi. Mıhçı, "Burada yaşadığımız için bunu da kabul ettik. Cumartesi gününden bu yana bu sıkıntı sürüyor. 4.4’te arabada yattık. Ondan sonra alıştık. Evlerin tek ve iki katlı olması biraz rahatlatıyor bizleri" dedi. Füsun Tanık Cengiz de, "Burada depremle yaşamak tabii ki güzel bir şey değil. İstanbul depremini yaşayan birisi olarak buradakilerin şiddeti az olsa da uzun sürmemesini temenni ediyoruz. Sonuçta çantalarımızı hazırladık. Geçeceğini umut ederek yaşıyoruz" dedi.
KOMŞU ZİYARETİ
Yunanistan’ın Sömbeki (Simi) Adası Belediye Başkan Yardımcısı Savas Alexopoulos, bir heyet ile Bozburun Belediye Başkanı Cemil Şener’e geçmiş olsun ziyaretine geldi. Alexopoulos, DHA’ya yaptığı açıklamada, "Bu deprem Bozburun ile Simi arasındaki Apostol Burnu açıklarında oldu. Biz de çok kötü hissetik. 4.5 ile 4.8 arasında yüzlerce deprem sözkonusu. Bozburun’daki durumu ve insanları merak ettiğimiz için dostlarımızı ziyaret etmek istedik" dedi. Sömbeki adasında can ve mal kaybı olmadığını kaydeden Alexopoulos, "Bu nedenle mutluyuz. Ancak depremden bir gün önce yağmur ile birlikte deniz yükseldi ve adayı su bastı. Bu dikkat çekici" dedi.
ENDİŞEYE GEREK YOK
Marmarisli Jeofizik Yüksek Mühendisi Hakan Beyaz da, Bozburun ve Sömbeki Adası civarında meydana gelen depremler için halkın endişeye kapılmaması gerektiğini söyledi. Beyaz "Tarihi kayıtlara baktığımız zaman bu bölgede buna benzer deprem faaliyetlerini uzun ve kısa süreli olarak görüyoruz. Yaptığımız jeofizik çalışmalara göre bir süre sonra bu depremlerin büyüklüklerinin azalarak sona ereceğini düşünüyoruz. O bölgenin hem jeolojik ve hem de sismik ve fay yapısına baktığımız zaman özellikle Marmaris’i etkileyecek ve hasar yapacak bir depremi beklemiyoruz" dedi.
BOZBURUN HER DEPREMDE YÜKSELİYOR
Yaklaşık bir ay önce Ege bölgesinde 4.8 ve 5.0 büyüklüğüne varan bir çok deprem meydana geldiğini hatırlatan Beyaz, "Bu depremler Ege bölgesinde çöküntüye sebebiyet verdi. Yer bilimlerinde şöyle bir kural vardır: Eğer bir bölge çöküyorsa, yani deniz derinleşiyorsa kara kısımları buna karşılık aynı bir tahterevalli gibi yükselir. İşte burada Bozburun da denizden yukarı doğru yükseldiği için depremler oluşuyor. Bozburun’un çevresi kale duvarları gibi dağlarla çevrili. Bu dağların eteklerindeki tabakaları gözle görmek mümkün. Bu tabakalar her depremde birkaç milim veya santim olarak yükselir. Milyonlarca senedir Bozburun bölgesi denizden yukarıya doğru kalkmaktadır. Dolayısıyla da her hareketin sonucu bu depremlerle karşılaşıyoruz" dedi.
RODOS-TSUNAMİ İLİŞKİSİ
Hakan Beyaz, M.Ö. 222’de Rodos ve Taşlıca’da bir tsunami kaydına rastladıklarını belirterek, "Rodos Adası’nın doğu bölgesinde oluşacak büyük depremlerle tsunami olabilir. O zaman bu tsunami de Marmaris’e kadar gelir ve etkili de olur" dedi.
AFET GÖNÜLLÜLERİ GRUBU
Marmaris Çevre Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan da, depremler nedeniyle tedirgin olduklarını belirterek, "Kandilli Rasathanesi’nin yanı sıra pek çok profesör ile görüştük. Bu bölgede depremlerin sıralı olduğunu ve tali faylar üzerinde gerçekleştiğini öğrendik. Bunun üzerine ilerde meydana gelebilecek bir afet ile ilgili hazırlanmaya başladık. Afet Gönüllüleri Grubunu oluşturduk. AKUT gibi pek çok kuruluştan eğitimler almaya başlıyoruz. Gönüllüler eğitim dışında Marmaris’in envanterini çıkartacaklar. Hangi evde kaç kişi yaşıyor? Hangisinde engelliler var? Sağlık ekipmanı yeterli mi? Afet durumunda hangi araçlar kullanılacak. Kimler nerelerde görev alacak?, gibi soruların yanıtlarını bir envanter haline getirecekler" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)