E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakMozambik’in bile gerisindeyiz!---

Mozambik’in bile gerisindeyiz!

Mozambik’in bile gerisindeyiz!
16 Kasım 2013 - 15:21 borsaningundemi.com

Yeni bir araştırmaya göre arka arkaya inşa edilen lüks sitelerin insanı hasta ettiği ortaya çıktı

Yeni bir araştırmaya göre site hayatı, sosyal ilişkiler açısından otistik eğilimlere neden oluyor.
Son yıllarda arka arkaya inşa edilen lüks siteler hasta ediyor. İstanbul’da dev bir site olan Ataşehir ilçesinde yapılan bir araştırma, ilçede gelir dağılımının Mozambik’in bile gerisinde olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, kişilerin sosyal hayatta sağlıklı iletişim kuramamasına neden olan ‘sosyal otizm’ de ilçede oldukça yaygın.
Yeditepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü tarafından yapılan ve ATASAV Bilimsel Araştırmalar Konseyi’nce desteklenen ‘Ataşehir Sosyal Değişim, Sosyal Gelişim 2013’ araştırması sırasında ilçedeki 1200 hanede yaşayanlarla yüz yüze görüşmeler yapıldı.
Görüşmelerde ilçenin sosyal, kültürel ve siyasal yapısı, gelir dağılımı, tüketim alışkanlıkları, eğitim durumu, yaşam memnuniyeti, işsizlik analizi gibi alanlarda veriler elde edildi.
Gelir dağılımı eşitsiz
Araştırmaya göre ilçedeki aylık ortalama gelir 2 bin 336 lira. ‘Gelir dağılımı eşitsizliği katsayısı’ verilerine göre ilçedeki gelir eşitsizliği Güney Sudan, Mozambik, Malezya ve Meksika’nın gerisinde. Eşitsizliğin ölçüldüğü katsayı Ataşehir için 47,10 olarak hesaplanırken, Ataşehir’i Dominik Cumhuriyeti (47,20), Gambia (47,28), Kongo (47,32) ve Kenya (47,68) izliyor.
Genel olarak ilçede yaşayanların yarıdan fazlası (yüzde 54.79) ekonomi kaynaklı sınıf farklılıklarını hissettiğini söyledi.
Yeditepe Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aykut Toros, bir diğer önemli tespitin de ilçede yaygınlaşan ‘sosyal otizm’ olgusu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Toros, kavramla ilgili şunları söyledi:
“Sosyal otizm, düzgün ilişki kuramamak ve ilişkide pasiflik anlamına gelir. Sosyal otizm için iki farklı süreçten bahsedebiliriz. Birincisi bilgi kanallarına erişmede çekingenlik, ikincisi de karar vermede çekimserlik, yani fikir beyan edememek. Sosyal otizm ülkemizde ‘mahalle baskısı’ndan sonra en sık duymaya başlayacağımız kavram.”
Araştırmaya göre son 10 yılda ilçeye göçte de büyük bir sıçrama yaşandı. İlçe 1984- 1993 yılları arasında yüzde 24.24, 2004-2013 yılları arasında yüzde 35.17 göç aldı. Verilere göre ilçedeki hanelerin yüzde 5.4 Kürtçe, yüzde 2.3’ünde de İngilizce konuşuluyor. Çalışmak istediği halde iş bulamayanların yüzde 36,3’ü ev kadını, yüzde 18.2’si emekli. İşsizlerin yüzde 5.1’i ise iş aradığı halde bulamadıklarını belirtiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erden21 Kasım 2013 23:25

    BİZİM MİLLETİN SORUNU PARA DEĞİL. PARA VAR AMA GÖRGÜ, İNSANİ DAVRANIŞ, SAĞDUYU VE SAYGI YOK. BUNLAR BİR İNSANDA MUTLAKA OLMALI OLMASA FARKLI BİR VARLIK OLUYOR İNSAN DEĞİL. ANLAYANA

  • hacı17 Kasım 2013 11:06

    türkiyeden ve türk insanından 50 sene daha bir halt olmaz, avrupa birliğine girilebilseydi belki bizimkiler biraz adamlık, insanlık öğrenebilirdi