E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Petrol piyasasında yaşanan arz talep dengesizliğinin pandemiden bu yana sürüyor olması fiyatlarda belirgin bir düşüşe yol açmış durumda.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Morningstar, petrol talebinin öldüğüne ilişkin görüşlerin abartıldığını ve arzın daha fazla yatırım yapılmadan bu duruma ayak uyduramayacağını söylüyor.
Talebin öldüğü fikri abartılı
Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, yakında petrol talebinde zirve seviyelerin görülebileceği öngörüsüne Morningstar katılmıyor. ABD merkezli finansal hizmetleri şirketi, sektöre yeterli yatırım yapılmadığı takdirde arz ve piyasa dinamiklerinin ciddi şekilde dengesizleşebileceğini belirtiyor.
Şubat ayında yayınlanan bir raporda araştırmacılar, ‘petrol talebinin öldüğü’ yönündeki son tahminlerin fazlasıyla abartıldığını söylüyor. Araştırmacılar, petrol talebinin 2019'da görülen günlük 99 milyon varilden 2050 yılına kadar günde 88 milyon varile düşeceğini tahmin ediyor. Bu oran yaklaşık yüzde 11'lik bir düşüşe karşılık geliyor.
Morningstar ekibi, “Bu, bazılarının beklediğinden daha az bir düşüş" diye yazıyor ve ekliyor: “Karayolu yakıt talebini azaltacak olan elektrikli araçların benimsenmesi konusunda iyimseriz ancak petrol talebinin her bileşeni elektrikli olamaz.”
Morningstar'ın tahmini, konsensüs tahminlerinin altında olsa da, ayı senaryosunun da üzerinde seyrediyor. Rakamlar, Morningstar'ın elektrikli araçların 2050 yılına kadar tüm araçların yüzde 57'sini oluşturacağı ve yük taşımacılığında elektrikli araçların benimseneceği öngörüsüne dayanıyor.
Ancak firmanın, yüksek fiyatlar göz önüne alındığında, gemi ve uçaklar için ikame yakıtların yaygın olarak benimseneceğini öngörmemesi dikkat çekiyor.
Daha fazla yatırıma ihtiyaç var
Morningstar’a göre petrol piyasasında sorunun büyük bölümü arz tarafında. Morningstar, sektöre yeterli yatırım yapılmazsa ham petrol arzının zarar göreceğini ve talebin mevcut kapasiteyi aşacağını öngörüyor.
Çoğu petrol projesi, kademeli veya hızlı bir şekilde düşmeden önce, ilk birkaç yıl içinde en yüksek üretkenliğe ulaşır. Üreticilerin ise bırakın genişlemeyi, üretim seviyelerini korumak için sürekli sondaj yapması, yeni projeler yaratması ve yeni alanlar keşfetmesi gerekir.
Araştırmacılar, “Şu anda üretim yapan kuyulardan elde edilen çıktı hızla düşecek. Bu nedenle, yeni kuyulara daha fazla yatırım yapılmazsa, en aşırı hızlı geçiş senaryolarında bile arz, talebin çok gerisinde kalacak” diye yazıyor.
Talep zirveye ulaşacak mı?
Gerçekte, petrol üretiminin gerçekleştirilmesi çok fazla sermaye ve zaman gerektiriyor. Bu kaynaklar azalırsa enerji arzı da azalıyor. Morningstar'ın öngörüsü, 2030'dan sonrasına bakıldığında dünyada düşük maliyetli enerjinin tükenmeye başlayacağını ve daha yüksek ham petrol fiyatlarının devreye gireceğini gösteriyor.
Araştırmacılar, “Tezimizin özü, genişleyen farkın çok yüksek ham petrol fiyatları olmadan giderilebilmesidir. Üreticiler, özellikle ABD'de, sermaye disiplinine daha fazla bağlılar ve Suudi Arabistan dışında çok az OPEC ülkesi anlamlı yedek kapasiteye sahip. Ancak bunu hesaba kattıktan sonra bile, hala yeterli kaynak görüyoruz” diye yazıyor.
JPMorgan ise bu dönemde petrol talebinin zirveye ulaşmasını beklemiyor. Emtia stratejisti Christyan Malek'e göre gelişmekte olan piyasalara yönelik talep artışı beklenenden daha güçlü seyrediyor ve bu durumun talebin zirveye çıkacağı söylemini geriletmeye devam etmesi bekleniyor. Bu arada Uluslararası Enerji İdaresi İcra Direktörü Fatih Birol, fosil yakıt talebinin bu on yılda zirveye ulaşacağını söyledi.
Petrol fiyatları 'ABD' etkisiyle geriledi
ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı
Petrol fiyatlarında karışık seyir
Küresel petrol arzı ocakta azaldı
Petrol fiyatlarında 'zayıf talep' baskısı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:02)