E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel yatırımcılar uzun bir süredir Wall Street’teki dev teknoloji hisselerini ABD Hazine tahvilleri için bir alternatif olarak değerlendiriyordu. Ancak MarketWatch’un haberine göre Morgan Stanley aşırı değerlenen teknoloji hisseleri ile ABD Hazinesi tahvil getirileri arasındaki ilişkinin bozulduğu konusunda uyardı. Morgan Stanley notunda, “teknoloji hisselerinin aşırı yükselmesiyle dot-com balonunun patlaması sırasındaki olağanüstü anomalilerin” sinyallerinin görüldüğüne dikkat çekildi.
Morgan Stanley Servet Danışmanlığı Birimi Baş Yatırım Sorumlusu Lisa Shalett haftalık raporunda, “Son 20 yılın büyük çoğunluğunda, teknoloji hisseleri ekonomik büyüme ile aynı yönde işlem görüyor, uzun vadeli Hazine getirileriyle pozitif bir korelasyon taşıyordu. Yatırımcılar da bu ilişkiyi ekonomik büyüme için olumlu olarak görüyordu” ifadelerine yer veriyor. Ancak şimdilerde piyasalardaki bol likidite hem faiz oranlarını hem de teknoloji hisselerinin yapısını bozuyor.
Morgan Stanley raporunda S&P 500 Teknoloji Endeksi ile 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin 1990 yılından bu yana arasındaki ilişkiye yer veriliyor. Rapora göre teknoloji hisseleri ile tahviller arasında negatife dönen ilişki 2000 yılındaki dot-com balonundan bu yana en düşük seviyede.
Shalett raporda, " Halihazırda pahalı olan bir pazarda %60 primle teknoloji ticareti yapılırken, faiz oranı hassasiyetinin de negatif olması verimlerdeki herhangi bir geri çekilmenin güçlü bir rüzgar oluşturacağını gösteriyor. Teknoloji hisselerindeki bu endeks konsantrasyonu piyasa kırılganlığını artırıyor" açıklamasında bulundu.
Geçtiğimiz gün görülen düşüşlere kadar ABD borsaları rekor seviyelerde işlem görüyordu. FactSet verilerine göre bilgi teknolojileri S&P 500 Endeksinin en fazla büyüyen sektörü oldu.
Morgan Stanley raporunda, ABD’deki büyüme odaklı hisse senetlerinin ikinci çeyreği tüm zamanların en yüksek seviyesinde kapadığı hatırlatıldı. Rapora göre teknoloji hisseleri bu yıl %14’ten fazla yükselirken değerinin altında olan ve ekonomik değişkenlere hassasiyet gösteren hisselerse ABD’deki %10’lık nominal gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi beklentilerine rağmen geride kaldı. Morgan Stanley raporunda Shalett, “Bu dinamikler, 10 yıllık ABD Hazinesi getirisinde 30 baz puanlık geri çekilme ve ABD Merkez Bankası'nın şahin politikalara dönmesi ile açıklanabilir” sözlerine yer verdi.
Araştırma şirketi Empirical’ın verilerine göre S&P 500 Endeksi’nin %20 ila %25’ini temsil eden hisse senetlerinin tahvil muadili olduğu belirtiliyor. Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre bu hisselerde artış tahvil getirileri düşüyor bunun tam tersi de geçerli oluyor. Rapora göre borsa kapitalizasyonunu %35’e kadar çıkaran teknoloji sektörü bu özelliği orantısız bir şekilde taşıyabiliyor.
Morgan Stanley raporunda, “Dev teknoloji hisselerinin tahvil muadili olarak davranması sadece portföy çeşitliliğini zarar vermiyor aynı zamanda borsaları artan faiz oranlarına karşı daha savunmasız hale getiriyor. Teknoloji hisseleri sadece 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinden 130 baz puan daha fazla getiri sağladığı için fiyatlanıyor” denildi.
Shalett Morgan Stanley raporunda artan likidite, sıfıra yakın FED faiz oranları, hisse senetlerindeki aşırı değerlemeler ve şirket tahvili ihraçlarının aşırı daralması gibi faktörler nedeniyle piyasaların faiz oranlarına karşı olan hassasiyetin arttığı konusunda uyardı.
Bir sonraki ayı piyasası ne kadar sürecek?
Boğa yatırımcıları uçuruma doğru ilerliyor
Borsa İstanbul'da satış dalgası sürecek mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:31)