E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMorgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor---

Morgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor

Morgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor
11 Ağustos 2023 - 11:37 borsaningundemi.com

Morgan Stanley, borsa rallisinin ciddiyeti noktasında yatırımcıları uyarıyor: “Balon benzeri bu coşkuya erkenden kapılmayın.”

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Morgan Stanley, yapay zeka güdümlü ralliyi balon benzeri bir coşkuya benzetiyor ve yatırımcıları bu çılgınlığa kapılmaları gerektiği noktasında uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dev yatırım bankası Morgan Stanley, yatırımcıları, ABD borsalarındaki ralliye dahil olmak için acele etmemeleri konusunda uyarıyor.

Acele etmek için bir neden yok

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Morgan Stanley, yapay zekadaki son gelişmeleri çevreleyen süslü lafların abartıdan öteye gitmediğini düşünüyor. OpenAI'nin ChatGPT sohbet robotu Kasım ayında büyük bir tantanayla kullanıma sunulduğundan beri, üretken yapay zeka startup'ları daha önce hiç olmadığı kadar risk sermayesi topladı ve yeni teknolojiyle bağlantılı hisse senetleri yükseldi. Ancak Morgan Stanley'den Avrupa tematik araştırma başkanı Edward Stanley, yatırımcıların ‘balon benzeri bu coşku' ortasında sabırlı olmaları gerektiğine inanıyor.

Stanley, meslektaşı kıdemli analist Matias Ovrum’la birlikte, yatırımcıların bu ralliyi nasıl yönetmesi gerektiğini belirlemek için son zamanlarda yapay zekayı çevreleyen mevcut 'heyecanı' geçen yüzyıldaki 70 piyasa balonuyla karşılaştırıyor.

İkili, yapay zekanın uzun vadeli potansiyeline inanıyor. Aslında, yayınladıkları araştırma notunda, teknolojinin ‘sektörler arası dönüşüme’ yardımcı olacağını ve ‘gelecek 10 yılda en önemli uzun vadeli yatırım alanlarından biri’ olacağını savunuyor. Ancak bu yıl yapay zeka güdümlü hisse senetlerindeki artış göz önüne alındığında, özellikle de hisseleri yıllık bazda neredeyse yüzde 200 oranında artan çip üreticisi Nvidia göz önünde bulundurulduğunda, Stanley ve Ovrum, sürekli yükselen değerlemelere ve balon olduğundan şüphelendikleri ralliye ilişkin ‘taktiksel tartışmalara’ kayıtsız kalmak istemiyor.

Stanley, ‘dot-com balonu’ ve 'Kovid sonrası her şey balonu’ gibi yakın geçmişteki piyasa balonları hakkındaki araştırmalarına dayanarak, yatırımcıların bu yıl yüksek seyreden yapay zeka bağlantılı hisse senetlerini satın alırken dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor.

Kıdemli analist, “Tarih, çok yıllı gelişmeler için, ki bunun böyle olduğuna inanıyoruz, yatırımcıların acele etmesine genellikle çok az ihtiyaç olduğunu gösteriyor” diye yazıyor ve ekliyor: “Kısa vadede yapay zeka yutturmacası, sadece Keynesyen bir güzellik yarışmasıdır.”

Uzun vadeli yatırım

Yapay zeka bağlantılı hisse senetleri söz konusu olduğunda, Stanley, altta yatan teknolojinin uzun vadeli potansiyeli açıkça ortada olsa bile, tarihsel kanıtlara dayanarak kısa vadeli görünümün o kadar parlak olmayabileceği konusunda uyarıyor. Stanley, “Örneğin, 1990'ların sonlarında ‘arama motorları’ ile ilgili abartı, nihayetinde haklıydı. Bununla birlikte, yatırımcılar, olası kazananların kim olacağını daha iyi anlamak için 2003 yılına kadar bekleyebilir ve yine de hisselerin yüzde 90’ından fazlasının yukarı yönlü seyrinden faydalanabilir ve aşağı yönlü risklerden de korunabilirlerdi” diyor.

Son 100 yıldaki piyasa balonlarına ilişkin analizlerinde, Stanley ve Ovrum, son zamanlarda Nvidia ve ABD’nin büyük sermayeli teknoloji hisselerindeki yapay zeka güdümlü rallinin, ortalamadan bile daha düşük olduğunu bulguluyor. İkili, “Bir gösterge olarak Nvidia veya büyük sermayeli teknoloji hisselerini kullanırsak, taktiksel olarak bu rallinin asıl kazançlarını uzun vadede vereceğini söyleyebiliriz” şeklinde uyarıyor.

Keynesyen güzellik yarışması

Morgan Stanley analistleri, yapay zeka için son piyasa coşkusunu tanımlarken, İngiliz ekonomist John Maynard Keynes'in güzellik yarışması benzetmesine işaret ediyor.

1936 tarihli İstihdam, Faiz ve Paranın Genel Teorisi (The General Theory of Employment, Interest, and Money) adlı kitabının 12. bölümünde anlatılan örnekte, bir Londra gazetesi tarafından düzenlenen ve katılımcılardan 100 fotoğraf arasından en güzel kadını seçmelerinin istendiği bir güzellik yarışmasına değiniliyor. Oyunun inceliği şu: “En popüler seçimi yapan seçmene nakit ödül veriliyor.”

Keynes, bu tür bir güzellik yarışmasında katılımcıların çoğunun kişisel olarak en güzel olduğunu düşündükleri kadını seçmeyeceğini savunuyor. Bunun yerine, biraz para kazanmayı umarak, katılımcı grubunun bir bütün olarak en güzel kişiyi seçeceğine inandıkları kadını seçeceklerini öne sürüyor. Ya da daha sofistike seçmenlerin, işleri bir adım öteye götürüp 'ortalama görüşün ortalama görüşten ne beklediğini’ tahmin etmeye çalışabileceklerini belirtiyor.

Keynes, bu tür sürü davranışlarının piyasalarda sıklıkla görüldüğüne ve balonların oluşmasının nedenlerinden biri olduğuna inanıyordu. Yatırımcılar, böyle durumlarda, herhangi bir temel analiz yerine, yalnızca diğer yatırımcıların aynı hisseyi alacağı algısına dayanarak bir hisse senedi satın alıyor. Morgan Stanley'in analistleri de, bu ‘güzellik yarışmasının’ mevcut yapay zeka güdümlü ralliyi beslediğini savunuyor.

Bu nedenle Stanley, yapay zeka güdümlü ralliyle ilgili olarak yakın zamanda yaşanan yavaşlama ile birleştiğinde, ‘yılın ikinci yarısında yatırımcılar tarafından ralliye ilişkin bazı taktiksel önlemlerin alınması gerektiğini’ ima ediyor.

10 yılın en önemli yatırım alanı

Yapay zeka bağlantılı hisse senetleri söz konusu olduğunda yatırımcıların kısa vadede kesinlikle dikkatli olmaları gerekiyor ancak uzun vadede hikaye tam anlamıyla farklı bir nitelik kazanıyor. Yani, yapay zeka, on yılın en önemli yatırım alanı olmaya devam ediyor.

Stanley, araştırma notunda, bu rallide, önceki yutturmaca döngülerine karşı tüketici ve kurumsal 'yapışkanlık' belirtileri olduğunu ve kullanıcı kaynaklı bu yapay zeka modellerinin gerçekten etkileyici olduğunu belirtiyor.

Stanley ve Ovrum, yapay zeka bağlantılı hisse senetlerinin uzun vadeli potansiyelini belirlemek için balonların geçmişteki yükselişini, yapay zekanın 2023 yılından bugüne kadar görülen çok daha mütevazı sıçramasıyla karşılaştırıyor. İkili, “Balonlar, zirve seviyesi öncesi üç yıl içinde ortalama yüzde 154'lük bir toparlanma eğilimi gösteriyor, toplamda ise bu oran yüzde 217 seviyesinde gerçekleşiyor. Birincil türev yapay zeka kazananları, yıldan bugüne yüzde 200'ünün üzerinde toparlandı, ancak daha geniş yapay zeka endeksleri, yıldan bugüne daha mütevazı bir şekilde yüzde 50 oranında arttı ve henüz 2021'deki yüksek seviyelerin üzerine çıkamadı” diyor.

Stanley, uzun vadede yapay zekada, geçmiş balonlara kıyasla daha mütevazı de olsa bir yükseliş beklediğini ve bunun da yapay zekanın ‘piyasadaki en çekici uzun vadeli yatırım alanlarından biri’ olmasına yettiğini söylüyor. Ancak Stanley, yatırımcıların paralarını ne zaman ve nereye yatıracakları konusunda dikkat etmeleri gerektiğini belirtmeyi de ihmal etmiyor.

Wall Street rallisinin yakıtı tükendi mi?

 

Ralli kritik eşikte

 

Ünlü ayı piyasası stratejisti Wall Street rallisine ısındı

 

Rallide momentum temel verileri gölgede bırakıyor

 

Wall Street rallisinde dengeler değişiyor

 

Morgan Stanley: Borsa rallisi 2019 yılını anımsatıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)