E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bankacılık krizinin arından bir sonraki ekonomik şok finans merkezlerindeki boş ofis binalarından kaynaklanabilir. Yatırımcılar ve ekonomistler ticari gayrimenkul piyasasına dikkat çekerek alarm zillerini çalıyor. Fortune’un haberine göre uyarıların merkezinde ise refinansman konuları yer alıyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ticari gayrimenkul sektörü korona virüs dönemi sonrası uzaktan çalışmaya geçişten kaynaklanan değişim sürecinden ve düşen gayrimenkul değerlerinden dolayı bir süredir baskı altında.
Morgan Stanley Servet Yönetimi Birimi Baş Yatırım Sorumlusu Lisa Shalett sektörde çok daha büyük bir sorunun yaklaşmakta olduğu konusunda uyardı. Shalett açıklamasında, “Büyük teknoloji hisselerindeki kâr durgunluğu ve/veya ekonomik resesyonun ortaya çıkardığı stres gibi diğer varlık sınıflarında oluşabilecek streslerin yeni bir ters rüzgar haline gelmesinden endişeleniyoruz” dedi. Baş stratejist öngörülerini bazı korkutucu göstergelerle de destekledi.
Shalett, “Ticari mortgagelardaki 2,9 trilyon doların %50’sinden fazlasının gelecek 24 ay içerisinde yeniden müzakere edilmesi gerekecek. Bu süreçte yeni kredi faiz oranlarının 350 ila 450 puan daha yüksek olması muhtemel” dedi.
Baş stratejist geçmişteki kredi döngüsündeki tüm yeni kredi kaynaklarının %70 ila %80’inin ABD’deki bölgesel bankalar tarafından karşılandığını hatırlattı. Shalett Silicon Valley Bank ve Signature Bank’in geçen ayki tarihi iflasının ardından tüm gözlerin bu sektöre çevrildiğini belirtiyor.
Shalett, ofis mülklerinin halihazırda uzaktan çalışma sisteminden kaynaklanan değişim riskleriyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Baş stratejiste göre ticari gayrimenkul firmaları şimdi de son 20 yılın en yüksek faiz oranları nedeniyle kira gelirlerinin kâr getirmemesi riskiyle karşı karşıya kalabilir:
“Morgan Stanley analistleri ticari gayrimenkul hisselerindeki düşüşün zirveden dibe, 2008 Küresel Finans Krizi’nden daha fazla, %40 oranına kadar düşeceğini tahmin ediyor.”
Ticari gayrimenkul piyasasında daha sıkı kredi standartlarının görülmesi yaygın bir biçimde bekleniyor. Aslına bakılırsa ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek amacıyla faiz oranlarını artırmaya başlamasıyla birlikte kredi maliyetleri de yükselişe geçti. Bankacılık krizi ise sadece mevcut likidite eksikliğini daha kötü hale getirebilir. Uzmanlar yoğun kredi üzerine kurulu sektörlerde borçların ödenememesi, kriz ve temerrüt ihtimallerinin arttığı konusunda uyarıyor.
Shalett, bu ölçekteki bir krizin mülk sahiplerine ve mülk sahiplerine kredi veren bankacılara, iş topluluklarına, özel sermaye fon sağlayıcılarına ve altta yatan menkul kıymetlerin sahiplerine sıçrayacağından endişeleniyor. Baş stratejist teknoloji ve temel tüketici malları sektörlerinin de krize "bağışık" olamayacağını belirtiyor.
Baş stratejist ekonomide daha yumuşak bir inişin hala mümkün olduğunu öngörse de bunun olma ihtimalinin daha sıkı borç verme standartlarıyla birlikte azaldığına dikkat çekti. Twitter ve Tesla’nın CEO’su Elon Musk da yakın zamanda paylaştığı bir Twitter mesajında aynı endişeye işaret etmişti. Musk ticari gayrimenkul kredi piyasasındaki durumun küresel ekonomi için “yaklaşmakta olan açık ara en ciddi sorun” olduğunu yazmıştı.
ABD'de mortgage faizleri 7 haftanın en düşük seviyesinde
Ticari gayrimenkul fonları alarm mı veriyor?
JPMorgan: Bir sonraki krizin adresi ticari gayrimenkuller
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Şişen piyasa eninde sonunda patlar ve olmasi gerektiği yerlere gelir. Şuan konut piyasasi baya değerlendi. Kredi faizleride yüksek zaten. Kredi verilen miktar azaldı ve fazla kredi vermiyor bankalar. Konut metrekare birim maliyetleri az çok biliniyor. Şuan normalin üzerinde gidiyor. Sadece nakiti olan zenginler aliyor konutlari. Kredi işlemleri bir hayli düştü zaten. Gayrimemkul sektörünün Eski seviyelerine gelmesi için fiyatlarin düşmesi lazım birde kredi faizlerinin inmesi lazım
Olur ise olsun arkadaş bir anda 300 000 TL lik daireler ne oldu da 3 000 000 TL-5 000 000 TL oldu.hepsi değer kayıp etsin.
Aynen öyle, ama zaten Bi sıfırlama olacak, dijital para sistemine geçmek için
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:50)