E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
S&P 500 yıllardır dünyanın geri kalanındaki endeksleri geride bırakıyor. Ancak Morgan Stanley’nin servet yönetimi koluna göre, coğrafi olarak çeşitlendirmek ABD hisse senetlerinde potansiyel bir düzeltmeye karşı "ucuz yollu bir koruma" olabilir.
ABD'nin büyük sermayeli hisse senetlerinin bir göstergesi olan S&P 500 bu yıl %6,4 arttı ve
FactSet verilerine göre, dünyanın diğer bölgelerindeki endeksleri geride bıraktı. MSCI’ın ABD hariç uluslararası Hisse senetlerine yatırım yapan ETF'si, bu yıl şimdiye kadar sadece %1,7'lik bir artış gerçekleştirebildi.
MarketWatch’un haberine göre, Morgan Stanley Servet Yönetimi Baş Yatırım Sorumlusu Lisa Shalett, "S&P 500'ün hisse senetlerinin ABD dışındaki ülkelere göre olağanüstü bir performans göstermesi son 15 yıldaki birçok yatırımcıyı ABD'nin tek alternatif olduğu düşüncesine ikna etti. Açık olmak gerekirse, sermaye harcaması odaklı, yapay zeka destekli inovasyonun potansiyeline ve bir sonraki Amerikan üretkenlik rönesansı olarak adlandırdığımız şeye inanıyoruz. Ancak ABD dışındaki hisse senedi fiyatları S&P 500'e karşı 20 yılın en düşük seviyesine ulaştı ve temettü getirisi farkları da aşırı seviyelerde” açıklamasında bulundu.
Shalett, yatırımcıların Japonya, Avrupa gibi gelişmiş piyasalara ve Brezilya, Meksika ve Hindistan da dahil olmak üzere gelişmekte olan (EM) piyasalara yatırım yaparak ABD hisse senetlerine aşırı ağırlık veren portföylerini yeniden düşünmeleri gerektiğini söyledi.
Borsa uzmanı, "Avrupa, Japonya ve belirli EM ülkelerindeki kârları katalize edebilecek mali reform, teşvik ve parasal uyum göz önüne alındığında, ABD dışında iyimserlik için bir neden görüyoruz" dedi.
Shalett müşterileriyle paylaştığı piyasa notunda "Çin'in Batı'dan jeopolitik olarak tecrit edilmesiyle birlikte, Japonya'nın Asya'daki liderliği yenileniyor” dedi. Baş stratejist söz konusu tablonun Çin yatırımcılar için özellikle zorlayıcı olduğunu ancak diğer gelişmekte olan piyasa ülkelerinin tedarik zincirlerinin küreselleşmeden arındırılması sürecinden faydalandığını söyledi. Shalett bu ülkelerin yapıcı maliye politikaları ve istikrar politikalarıyla ilgili yapısal süreçlerin de önemli büyüme katalizörleri olduğunu sözlerine ekledi.
Borsa uzmanına göre ABD hisse senetleri küresel hisse senetlerine kıyasla çok daha yüksek fiyatlarda. S&P 500'ün ileriye dönük fiyat-bilanço oranı (F/K) 20,4'ün üzerindeyken, ABD’nin hariç tutulduğu MSCI endeksinde ise bu oran 13,5 civarında.
Borsa uzmanı, “20 yılın en düşük seviyesi olan bu yaklaşık %35’lik indirim iki standart sapma olayının aynı anda görünmesidir. ABD dışı hisse senetlerinin temettü getirileri %3’ün üzerinde seyrediyor. Bu oran ABD endeks ortalamasının iki katından daha fazla” dedi.
ABD'deki hisse senetleri MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi'nin %63'ünden fazlasını temsil ediyor ve Shalett, ABD hisselerinin “endeks tarihindeki göreceli GSYİH ağırlığına göre en yüksek primine" ulaştığını belirtiyor. Buna karşın ABD'nin küresel gayri safi yurtiçi hasılası ise %24 ile daha küçük bir paya sahip.
ABD "parlak" bir ekonomik geleceğe doğru ilerliyor olsa da Shalett’e göre borsa değerlemeleri para politikasını değerlendirirken "önemli bir iyimserliğin" fiyatlandığını gösteriyor. Dolayısıyla yatırımcıların coğrafi olarak çeşitlendirme yapmaları mantıklı olabilir.
Shalett, "Önümüzdeki iki yıl boyunca, ABD ekonomik büyümesinin ve faiz oranlarının küresel emsalleriyle yakınsaması, tıpkı göreceli hisse değerlemelerin aşırı olması gibi, muhtemeldir" dedi.
ABD Merkez Bankası (FED) enflasyonu %2 hedefine düşürmek için gösterge faiz oranlarını %5,25 ila %5,5 aralığında sabit tutuyor. Birçok yatırımcı ABD enflasyonunun 2022’deki zirvesinden bu yana önemli ölçüde düşmesinin ardından FED’in bu yıl faiz indirimlerine başlayacağını tahmin ediyor.
Morgan Stanley notunda ayrıca "şişen ABD bütçe açığına" atıfta bulunuldu ve Shalett ABD siyaseti ve dış borcu konusundaki endişelerini dile getirdi.
Shalett, “ABD'nin siyasi ve borç sürdürülebilirliği sorunları pek çok kişi için acil görünmeyebilir, ancak yabancı piyasalardaki mütevazı bir yeniden dengeleme bile ABD'li yatırımcıların artık uygun bir şekilde koruma yatırımı yapabileceği volatilite seviyesini artırabilir" dedi.
Buffett’tan spekülatörlere uyarı: Borsalar çöktüğünde adalet beklemeyin
Borsalarda Muhteşem Yedili’nin ötesindeki fırsatlar
Yapay zeka balonu nasıl hasarsız atlatılır?
Ed Yardeni: Hisse senetleri Fed’e rağmen yükselişini sürdürecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bence bize gelin çünkü bizim başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.yılsonunda endeks 50 000 olur diyor borsa yorumcuları.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:39)