E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMoralleri yine Fed bozdu---

Moralleri yine Fed bozdu

Moralleri yine Fed bozdu
05 Ekim 2016 - 09:26 borsagundem.com

A1 Capital, sabah raporunda piyasadaki düşüşün ve dolardaki yükseliş nedenlerini değerlendirdi.

Chicago Fed Başkanı C. Evans, Richmond ve Cleveland Fed başkanları son yaptıkları açıklamalarda faiz artırım çağrılarını daha yüksek sesle ifade etmelerinin ardından, piyasada Fed’in 2016 yılında faiz artırma olasılığı arttı ve bu bir anda dengeleri bozdu. Anketlerde Fed’in Kasım ayında faiz artırma olasılığı %21’e çıkarken, bu olasılık geçen Cuma %17 seviyesindeydi.
Asya piyasaları da hisse senedi piyasalarındaki dalgalı seyir, Fed başkanlarının şahin açıklamaları ve 20
Ekimde Frankfurt’ta toplanacak olan AMB’nın teşvikleri azaltabileceğine dair haberler, seçimlere yaklaşan Amerika’da hala güçlü başkan adayının belirlenmemiş olması Ekim ayını oldukça zorlu geçirecek.
Öte yandan tüm bu haberlerin dolar endeksini 96 seviyesine çıkarırken, doların diğer para birimleri karşısında hızla değer kazanımına neden olmakta. Emtialardaki hafta başından bu yana devam eden satış baskısı endekslerde de geri çekilmeye neden oldu.
Dolardaki yükselişin nedenlerini 5 ana başlık altında toplayabiliriz:
1) Brexit açıklamaları (İngiltere Başbakanı’nın yapmış olduğu açıklamalar)
2) Fed başkanlarının şahinleşmesi
3)Deutsche Bank önderliğinde Avrupa bankalarında yaşanan sıkıntıların artarak devam etmesi
4)Moody’s’in not indiriminin negatif etkisi ve OHAL süresinin uzatılması
5) TCMB’nin faiz indirimine devam edebileceği beklentisi ile TL’den kaçış
Öne çıkan bu nedenlerin ardında piyasaların gerçek kaygısının parasal genişlemeyle piyasalarda toparlanmanın mümkün olmadığının daha net görülmesi aslında. Bankacılık sisteminin üzerinde olumsuz etki yaratan negatif faiz döngüsü dünya ekonomilerinde büyümede ciddi kayıplara neden olmakta. Yavaşlayan ekonomiler almış oldukları kararların olumlu etkilerini bu nedenle görememektedirler.
Çin’in tatiline devam ettiği bugünde, FOMC üyesi Lacker ve Kashkari’nin konuşması, ABD ham petrol stok verilerinin ve fabrika siparişleri verilerinin gelecek olmasıyla, dün başbakan Binali Yıldırım tarafından
açıklanan 3 yıllık Orta Vadeli Programın 5 temel amacı ve revizelerini gördük.
Yapılan hedef revizelerine baktığımızda 2016 büyüme hedefini %4,5’tan %3,2’ye, 2017 hedefini ise %5’ten %4,4’e çekildiğini; 2016 TÜFE tahminini %7,5’ta tutarken 2017 tahminini %6,5’e çektiğini görmekteyiz.
Rakamların bize söylediği, büyümede aşağı yönlü, enflasyonda ise yukarı yönlü beklentilerin oluştuğu bir Orta Vadeli Program görmekteyiz. Bu hedeflerin daha ulaşılabilir ve gerçekleştirilebilir hedefler olduğu vurgusunu da yapalım.
BİST100 endeksinde zorlanarak da olsa 77.000’in üzerindeki kapanış bu sabah 3,06 seviyesinden başlayan doların hızıyla frenlenecektir.
3,07 seviyesini test etmesini beklediğimiz dolarda yurtiçi ve yurtdışı gelişmeler, BİST endeksinde ise teknik olarak baktığımızda 76.000 ve 75.800 destekleri çalışabilir. Yukarı yönlü atakların dolardaki yükseliş etkisi azaldığında gerçekleşebileceğini ve sınırlı olacağını düşünüyoruz.

A1 Capital

Borsa güne yüzde 0.45 eksi puanla başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)