E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMoody's'in kararına siyasi cepheden eleştiriler sürüyor---

Moody's'in kararına siyasi cepheden eleştiriler sürüyor

Moody's'in kararına siyasi cepheden eleştiriler sürüyor
24 Eylül 2016 - 13:14 borsaningundemi.com

Başbakan Yardımcısı Canikli, "Moody's, reform niteliğindeki düzenlemelere gözlerini kapattı" dedi

Canikli, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu "Baa3"ten "Ba1"e çekmesini ve not görünümünü "durağan" olarak belirlemesini değerlendirdi.

Kuruluşun, Türkiye'nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu düşük büyüme performansı ve cari açık nedeniyle düşürdüğünü açıkladığına işaret eden Canikli, bütün küresel ve bölgesel risk ve olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin, en yüksek büyüme hızını yakalayan 5 ekonomi arasında bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'nin büyüme oranının, küresel büyüme oranı ve OECD ülkelerinin büyüme oranlarının çok üzerinde olduğunu ve bunun devam edeceğini belirten Canikli, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin büyümesinde görülen yavaşlama iç ve dış talebin daralmasından kaynaklanıyor. Yılın ilk 7 ayında bireysel kredilerdeki reel düşüş iç talepteki daralmayı ağırlaştırmıştır. Bununla ilgili olarak bireysel kredilerdeki genişlemeyi sağlayacak alınan etkili tedbirleri Moody's görmemiş ya da görmek istememiştir. Tasarruf oranını yükseltmek amacıyla hayata geçirilen 2 önemli reform olan 'otomatik bireysel emeklilik sistemi' ve Türkiye Varlık Fonu görmezden gelinmiştir.

Dış talep, yani ihracattaki artış son aylarda ivme kazanmıştı. Bunda Rusya ile problemlerin giderilmesi önemli bir faktör olmuştur. Dış talep çerçevesinde, Irak ve diğer bölge ülkeleri ile AB ülkelerine olan ihracatımız alınan tedbirlerle artış trendine girmişti. Moody's bunların hiçbirisini görmedi ya da görmek istemedi.

İç talebin canlandırılması için inşaat ve ulaştırma sektörüne yönelik özel teşvikler yürürlüğe konuldu ve olumlu sonuçlar alındı. Büyümenin yatırım ayağındaki gelişmeler ise daha belirgindir. Yatırımların önündeki en büyük engel olan faiz düşüşü hızlanmıştır. Yerli ve yabancı yatırımcılar için ekonomi tarihimizin en büyük ve esnek teşvik sistemi yürürlüğe girmiştir. Türkiye'nin önünü açacak büyük ölçekli ve yüksek teknoloji yatırımlara uzun vadeli ve ucuz finansman sağlayacak mekanizmalar oluşturuldu. Moody's bütün bu reform niteliğindeki düzenlemelere gözlerini kapattı."

Canikli, cari açıktaki düşüş trendinin bu yıl bir miktar hız kestiğini ve cari açığın bu yıl hedefin üzerinde gerçekleşebileceğini belirtti.

Rusya ile yaşanan sıkıntı nedeniyle turizmde düşüş yaşanmasının cari açığın hedefin üzerinde oluşmasına neden olduğuna kaydeden Canikli, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Eğer Moody's, Rusya ile kriz başladığında not indirimi yapmış olsaydı bir anlamı olurdu. Krizin, ihracat ve turizm gelirlerini düşürme ve bunun da cari dengeyi olumsuz etkilemesi ihtimali nedeniyle not indirimi olabilirdi. Rusya krizi başladığında bu gerekçelerle bir not indirimi ekonomik gerekçelerle izah edilebilirdi. Ancak bugün, tüm bu risklerin ortadan kalkmaya başladığı, eylül ayından itibaren turizmdeki kayıpların telafi edilmeye ihracat artışının ivme kazanmaya, özetle iç ve dış talebin önünün açılmaya, büyümeyi tahrik edecek yatırımların hızlanmaya, faizlerin düşmeye başladığı bir dönemde not indirimi rasyonel ve ekonomik değildir. Objektif ve bilimsel bir altyapısı bulunmamaktadır. O zaman sorulması gereken soru şu: Moody's in not indirimi ekonomik, rasyonel ve objektif bir gerekçeye dayanmıyorsa gerçek sebebi nedir?"

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • m24 Eylül 2016 18:55

    Paraniza sahip cikin dovuz rezilline once siz devlet olarak son verin 1 dolar olmus 3 lira millete mana bulmayin

  • enayi24 Eylül 2016 16:21

    2001 krizinde bile 100.000 kişi işsiz kalmadıydı

  • keklik24 Eylül 2016 16:21

    100.000 memur işten atıldı. ülkedeki kayıtlı çalışan sayısı 22 milyon, nerdeyse her 100 kişiden biri işsiz ordusuna eklendi.bu da ülkenin büyüme potansiyeli düşürecek bir etken

  • ergun24 Eylül 2016 16:17

    spk 2.5 aydır karar alamıyor bakan bey, üye sayısı yeterli olmadığı için. belki haberiniz yoktur.

  • Kaçan Grup24 Eylül 2016 14:14

    Sayın bakan, sizin ekonomiyi yönetiyor olmanız not indirimi için gayet yeterli ve mantıklı bir sebep.

  • Meg24 Eylül 2016 14:09

    Ne reformu, sadece boşa sallayıp istatistiklerle milleti uyutmaya kalkıyorsunuz, enflasyon %50, domates 6 TL, kıyma 40 TL, utanın biraz da!

  • Ahmet t24 Eylül 2016 13:37

    Çarşamba günü ekimde tamamlanacak deyip de bugün açıklama yapması % 100 siyasi bir karar olduğunu gösteriyor