E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD'nin karşılıksız dolar basması anlamına gelen 600 milyar dolarlık tahvil alım kararının ardından ABD'li kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den Türkiye'ye ilginç bir teklif geldi: Merkez bankanız daha çok dolar alırsa kredi notunuz artar. Gün ortasında Türkiye'deki haber ajanslarına düşen bu açıklama, Moody's'in, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) karşılıksız bastığı dolarları dünya ülkelerine pazarlama stratejisine destek olarak yorumlandı. Tüm dünya liderleri gibi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da G-20 Zirvesi öncesinde "ABD'nin karşılıksız Dolar basmasına karşıyız" eleştirisi getirmesi, Moody's'in açıklamasının zamanlama ve önemini bir derece daha artırdı.
İHRACATÇIYA DESTEK!
Ancak sürpriz açıklamanın başka bir boyutu daha tartışılıyor. Moody's'in açıklaması, aylardır 'dolar yükselsin' diye Merkez Bankası'nın kapısını aşındıran Türk ihracatçılar açısından da beklenmedik bir destek anlamı taşıyor. Daha önce yerli üreticinin sesine kulak tıkayıp IMF'nin 'Rezerv artırın' önerisiyle günlük döviz alımını artıran Merkez Bankası'nın ise yurtdışındaki bir kredi derecelendirme kuruluşundan gelen 'üstü kapalı' bir hediyeye karşı nasıl bir tavır alacağı merak konusu oldu. Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Türkiye Kredi Riski Konferansı'na katılan Moody's Başkan Yardımcısı ve kıdemli Türkiye analisti Sarah Carlson, Türkiye'de hükümetin seçim sürecini harcamalarda belirgin artış olmadan geçirmesinin kredi notu açısından da olumlu olacağını söyledi. Seçim dönemlerinin ülke ayrımı yapılmaksızın belirsizlikleri de beraberinde getirdiğini kaydeden Carlson, "Türkiye'de hükümetin seçim sürecini harcamalarda belirgin artış olmadan geçirmesi kredi notu açısından artış olmasa da olumlu olacaktır" diye konuştu.
CARİ AÇIK RİSKLİ
Türkiye ekonomisinin hızlı büyüdüğü sürece cari açığın enerji ve benzeri kalemlerden dolayı artış eğilimde olacağına da değinen Carlson, "Cari açık ülke büyüdüğü sürece Türkiye için çözülmesi gereken bir mesele olacak" dedi. Carlson, gelecek iki yılda bütçe açığını ve borcun gayrı safi yurtiçi hasılaya oranını azaltmayı hedefleyen Orta Vadeli Plan (OVP) için ise programdan ziyade uygulamaların izleneceğini söyledi. Moody's bu yılın ocak ayında Türkiye'yi yatırım yapılabilir kredi notunun iki seviye altında olan "Ba2" seviyesine yükseltmiş, görünümünü ise 5 Ekim'de 'durağan'dan 'pozitif'e çevirmişti.
'Zenginleşiyorsunuz bu güçlü bir işaret'
MOODY'S'İN kıdemli Türkiye analisti ve başkan yardımcısı Sarah Carlson, Türkiye'de kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışının kredi notu açısından güçlü bir gösterge olduğunu söyledi. Ekonomisi ile diğer dünya ekonomilerinden ayrışan Türkiye'nin kredi notunun artması yönünde beklentiler artarken, Carlson, bu yılın ocak ayında Türkiye'nin notunun yükseltilmesinde rol oynayan faktörlerden birinin de Türkiye'nin dış şoklara karşı daha dayanıklı hale gelmesi olduğunu belirtti. Carlson ''Bu çok olumlu bir sürprizdi. Türkiye, gerçek dünyada yaşanan bir stres testini geçmiş oldu'' dedi.
Merkez gecelik faizi yüzde 1.75'e indirdi
MERKEZ Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) kasım ayı toplantısında politika faizini yüzde 7'de sabit bırakırken, gecelik borçlanma faizini yüzde 5.75'ten yüzde 1.75'e indirdi. Borç verme faiz oranını da yüzde 8.75 düzeyinde sabit tuttu. Merkez Bankası'nın açıklamasında, "Önümüzdeki dönemde enflasyonun düşüş eğiliminde olacağı ve temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdüreceği tahmin edilmektedir. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, politika faiz oranının bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerektiği yönündeki görüşünü teyit etmiştir" denildi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:13)