E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMoody's Türkiye için ne karar verecek?---

Moody's Türkiye için ne karar verecek?

Moody's Türkiye için ne karar verecek?
01 Aralık 2014 - 06:42 borsaningundemi.com

Moody's bu hafta kritik not kararını açıklayacak

Piyasalar bu hafta Moody's'in not kararına odaklanacak. Her hafta ayrı bir kritik gelişmeye odaklanan piyasaları yine sıkıntılı günler bekliyor.

Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Cuma günü açıklanacak Moody’s’in not kararı Türk piyasaları için önemli. Not indirimi olasılığı düşük. BIST önemli eşik olan 87.050 seviyesine aşarsa, 90 bin puan test edilir.

Tam da derecelendirme kuruluşu Moody’s’in “kanaat notunu” açıklayacağı haftada sorulacak soru mu bu diyebilirsiniz. 5 Aralık Cuma günü; büyük olasılıkla piyasaların kapandığı saatlerde; Notu Baa3 ve görünümü “negatif” olarak belirlemiş olan Moody’s çok önceden belirlenmiş olduğu üzere Türkiye’nin kredi notu ve/veya görünümü konusunda açıklama yapacak. Piyasaların geçtiğimiz hafta(lar)daki yükselişine bakıldığında; genel beklenti herhangi bir not ve görünüm indirimi gelmeyeceği yönünde.

- BIST’in son bir yılın en yüksek seviyesi olan 87.048’e yükseldiği, 

- TCMB’nin ağırlıklı fonlama faizleri haftalık yüzde 8.30’larda (yıllık bileşik yüzde 8.65) olduğu bir ortamda gösterge bonobileşik faizlerinin yüzde 7.47’ye gerilediği,

- ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin yüzde 2.17’ye geriledi ve haftayı bu seviyede kapattığı,

- Alman 10 yıllık tahvil getirilerinin yüzde 0.65’e gerilediği ve 2006’dan bu yana en düşük seviyesine indiği,

- Dolar/TL kurlarının 2.2050 seviyelerine kadar gerilediği, “sepet kurun (0.50 dolar/TL+0.50 Euro/TL)” 2.49’lara kadar gerilediği,

- Hepsinden önemlisi Brent petrolünün varilinin 69.77’ye indiği,

Bir ortamda Moody’s’in bir not indirimine gitmesi olasılığı bence de düşük. Evet; Fed’in 2015’in ikinci çeyreğinde faizleri arttırmasının yaratacağı kırılganlıktan, petrol fiyatının düşmesinin Türkiye’nin ihracatını olumsuz etkileyebileceğinden, Suriye’deki iç savaşın ve IŞİD faktörünün olumsuzluklarından mutlaka söz edilecektir; ama petrol fiyatlarının düşüşü bunların neredeyse tümünü gölgeleyecektir.

Rusya’daki develüasyona dikkat 

BIST’İn son Ekim ayı başındaki 72.600’lü seviyelerden bu yana gösterdiği performans oldukça dikkat çekici. Gerek gelişen ülkelere fon girişi, gerekse de düşen petrol fiyatları ile gerilemesi beklenen cari açık sayesinde BIST 100 endeksi geçtiğimiz haftayı 86.168 seviyesinden kapattı. Cuma günü, gün içinde görülen 87.048 seviyesi ile 31 Mayıs-2 Haziran 2013 tarihlerinde geride bıraktığımız “boşlukların (gap)” büyük kısmı kapandı. Geride kapanmayan bir tek 28-29 Mayıs 2013 tarihlerindeki 89.820 ile 89.111 arasındaki boşluk kaldı!  

87.050 seviyesi önemli bir “eşik” seviyesi. Bu hafta içinde bu seviye aşılacak olursa yukarıda bahsettiğim seviyelerin test edilme olasılığı artacaktır! Ancak, Rusya’daki “devalüasyon” sürer ve TL, dolar karşısında 2.2085’in altında kapanışlar yapamaz ise bu olasılık şimdilik azalacak ve yukarıda bahsetmiş olduğum boşluk; trend değişiminin habercisi olarak anılan “kaçış boşluğu” olarak kalmaya devam edecek ve BIST cari seviyelerin üzerine çıkmakta zorlanacaktır!

Emtialar direnemiyor

Dün İsviçre’nin rezervlerinin yüzde 20’sinin altına ayrılması, bu amaçla 2019’a kadar alınacak 1.900 ton altınla birlikte oluşan rezervin de satılamamasını öngören bir kararın referandumu yapıldı. Hem benim hem de piyasaların beklentisi çıktı. İsviçre halkının yüzde 78’i ‘Hayır’ dedi. İsviçre Merkez Bankası yetkililerinin hareket esnekliğini ortadan kaldıracağı için taraftar olmadığı bu kararın zaten kabul görmeyeceği ağırlıktaydı.  Eğer bu konuda herhangi bir “umut” olsaydı, hiç altın Cuma günü 1.165 dolar seviyesine kadar geriler miydi? Ha altının son yükselişlerini hiç mi hiç desteklememiş olan gümüş de 15.42 ons/dolar seviyesine kadar geriler miydi?

Cuma günü asıl çarpıcı olan uzun zamandan bu yana emtia piyasalarının değişik ürünlerindeki gerilemelere direnen “endüstriyel metaller” de düşüşe direnemedi ve Cuma günü önemli düşüşler yaşandı. (Doktor) Bakır fiyatları yüzde 3.25 düşerken, diğer endüstriyel metaller de yüzde 1-1.5 oranında değer kaybettiler. Bir anlamda petroldeki iniş diğer emtiaya da sıçradı!

Bu haftanın göstergeleri

Perşembe günü ABD’de açıklanacak işsizlik başvuruları (Beklenti 300 bin) ve Cuma günü yine ABD’de açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verileri (Non-Farm Payroll) önemli olacak. 235 bin kişilik bir artış bekleniyor ki son üç çeyrektir 200 bin kişinin üzerinde artış trendinin korunması olasılığı yüksek. İşsizlik oranının da yüzde 5.7’e gerilemesi veya bir önceki yüzde 5.8’lik seviyenin korunması piyasaları çok da rahatsız etmeyecektir. Tabii ki Cuma günü açıklanacak Moody’s kararı Türk piyasaları için önemli olacaktır. Bu nedenle piyasalardaki iyimser havanın Çarşamba gününe kadar sürmesi, sonrasında da bir bekleme havasının hakim olması olasılığı hayli yüksek!

İyi ki petrol fiyatları düşüyor!

Geçen haftanın belki de en önemli olayı OPEC’in üretim kotalarında indirime gitmemesi oldu. Petrol fiyatlarının gerilemeye devam etmesi petrol ihracatçısı olan gelişen ülke piyasalarını olumsuz etkilerken; bizim de dahil olduğumuz petrol ithalatçısı olan gelişen ülke piyasalarını olumlu etkiliyor. Rusya piyasaları olumsuz etkilenenlere iyi bir örnek. “ruble devalüasyonu” yeniden hız kazandı ve Ruble, dolar karşısında tarihinin en düşük seviyesi olan 50.48’e indi. BIST ve Hindistan SENSEX Endeksi de kazanan taraflardı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)