E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMoody’s sonrası piyasalar ---

Moody’s sonrası piyasalar

Moody’s sonrası piyasalar
20 Mayıs 2013 - 08:25 borsaningundemi.com

Moody's'in not artışını gerçekleştirmesi ile beklentiler sona erdi? Şimdi ne olacak?

Gedik Yatirim Yurtiçi Satış Müdürü Eral İlhan Karayazıcı tarafından hazırlanan "Moody’s sonrası piyasalar" başlıklı pusula raporu:
Yurtdışında yaz rallisi devam ederken geçen hafta perşembe gecesi Türkiye uzun zamandır beklediği müjdeyi aldı ve kredi notu ikinci bir kuruluş tarafından daha yatırım yapılabilir kategoriye yükseltildi.
Bu gelişmenin orta ve uzun vadeli önemi pek çok platformda işlendi, işleniyor. Bu hafta pusulada işin bu yönünü bir kenara bırakarak söz konusu faktör değişikliğinin kısa vadede Borsa İstanbul üzerindeki olası etkilerini tartışmak istiyoruz.
Yurtdışında asayiş berkemal
Dört hafta önce başlayan yaz rallisi dünya genelinde güç kaybetmeden sürüyor. Geçen hafta bu eğilim ABD borsalarının önderliğinde devam ederken tıpkı borsa İstanbul’da olduğu gibi diğer ülke borsalarında da her gün yeni zirve rekorları gerçekleşiyor. 
 
Hisse marketlerinde süren bu coşkunun devamlılığı adına en önemli kontrol paneli olan tahvil piyasalarına baktığımızda biz olumlu havanın devam ettiğini görüyoruz.
Yaz rallisinin etkisi ile önceki haftalarda borç kardeşleri İspanya-İtalya ikilisinde gördüğümüz güçlü para girişi Macaristan, Yunanistan, Portekiz gibi ülkelere de yansıyarak faiz oranlarının sürdürülebilir düzeylere gerilemesine neden oluyor.
Bu gelişme kısa vadeli asayiş berkemal mesajının yanında orta-uzun vade için de pozitif seyrin ömrünü uzatmaya yönelik önemli temeller ihtiva ediyor. 
Moody’s Sonrası Piyasalar
Doğrusu varlığını koruyan beklenti gerçekleşen beklentiden iyidir kuralından hareketle not artışı gelmese ama geldi geliyor melodileri eşliğinde heyecan devam etse Borsa İstanbul için daha iyi olurdu.
Ama öyle olmadı ve beklenti gerçekleşti. Şimdi ne olacak ?
İçeride bakılan papatya falı kuşkusuz Borsa İstanbul’da beklenti bitti satışı olup, olmayacağı. Analistlerin önemli bir bölümü yatırımcıları altını çize çize uyarıyor, “ aman dikkat piyasa beklentileri satın alır, gerçekleşince satar çığ altında kalmayın.“
Bu değerlendirmeler cuma günü yatırımcıların Borsa İstanbul’a kuşku ile yaklaşmasına neden olduysa da, not arttı diye BIST ne % 3 yukarı gitti ne de beklenti gerçekleşti diye % 3 aşağı geldi. Maç berabere bitti ve endeks günü bir önceki günün kapanışına yakın bir seviyede tamamladı.
Bir beklenti bitti satışı yaşanacaksa önümüzdeki haftalarda Borsa İstanbul’un dünya ortalamasından asgari % 15 negatif performans göstermesi ve yurt dışı yüzde % 3 yukarı gitse de % 12 değer kaybetmesi gerekiyor. Peki bu yaşanacak mı ?
Biz geçen hafta da paylaştığımız üzere not artışının fiyatların içinde olduğu ve güçlü beklenti bitti satışlarına neden olacağı değerlendirmelerine katılmıyoruz.
Bu riskten bahsedebilmek için BIST’ın geride kalan 6 – 12 aylık kesitte dünya ortalamasının % 20 – 25 üzerinde performans göstermiş olması gerekiyor.

Yukarıdaki tabloda izlediğimiz 42 borsa endeksinin yılbaşından bugüne sağladığı getiri yer alıyor. Borsa İstanbul gerek not beklentisinin gerek çözüm sürecinin gerek ise 2013 yılında açıklanan cari açık verilerinin kontrol altında olmasının etkisi ile dünyanın en iyi performans gösteren borsalarından biri durumunda.
Ancak biz bir köpük % 10-15 negatif ayrışmaya neden olabilecek bir tehdit görmüyoruz. BIST 2013 ilk beş ayında % 17 yükselirken dünya borsalarında da ortalama % 12 oranında bir değer kazancı var. ( Alt başlıklar itibarı ile bakarsak bu periyotta BIST banka % 21, BIST sanayi % 12 değer artışı kaydetti )
Yılbaşı bu kıyaslama için yetersiz daha geniş açı ile bakalım denebilir. Buna da baktık. 
BIST 2010 yılını euro bazında 32.000, kıyaslamalarda sıkça referans aldığımız Alman Dax endeksi 6914 puan seviyesinde tamamlamıştı. Cari değerler itibarı ile Borsa İstanbul 39.000 (euro), Alman Dax endeksi 8.400 puanda.
Başka bir deyişle her iki borsanın son 2,5 yılda sağladığı getiri euro bazında aynı; % 22
Toparlarsak biz ne kısa vadede ( 1-4 hafta ) ne de orta vadede ( 3 – 6 ay ) beklenen not artışının gelmiş olması nedeni ile güçlü bir negatif ayrışma veya beklenti bitti fiyatlaması beklemiyor, Borsa İstanbul’un yurt dışına paralel seyrini koruyacağını düşünüyoruz.
Banka mı Sanayi mi ?
Öte yandan 2012 başından bugüne gerek 16 ay önce aşırı iskontolu hale gelmiş olması, gerek ise Türkiye ekonomisi yumuşak inişe geçerken sanayi kesiminde karlılık baskı altına alınırken kar büyümesine devam etmesi nedeni ile yaşanan ralliden aslan payını alan bankacılık endeksinin bayrağı sanayi endeksine devretme zamanının da geldiği görüşündeyiz. 

2011 sonunda sanayi endeksi banka endeksinin % 52 ‘si oranında bir değerleme ile işlem görürken, cari değerler ile bu oran % 36 ‘ya gerilemiş durumda. Başka bir deyişle 2012 başından bugüne ( geride kalan 18 ay ) banka endeksi % 100 yükselirken sanayi endeksinde değer artışı % 50 ‘de kaldı.
Biz cari değerler ve güncel koşullarda bankacılık endeksinin sunduğu fırsatlar ve taşıdığı riskler itibarı ile yeterli çekiciliğe sahip olmadığını düşünüyor,
Kısa vadede ( 4 – 6 hafta ) banka endeksinin yurt dışından % 5 kadar zayıf performans gösterebileceğini, bu kesitte hız kazanmasını beklediğimiz hisse bazı hareketler ile sanayi endeksinin banka endeksinden % 15 daha yüksek performansa imza atabileceğini tahmin ediyoruz.
Özetle cari değerler ile 0,36 olan BIST sanayi / BIST banka oranının temmuz başına kadar olan kesitte 0,42 ‘ye ulaşmasını bekliyoruz.
Strateji
Not artışını takiben Borsa İstanbul’da bankacılık hisselerinin % 5 kadar bir gerileme riski taşıdığı ve yurt dışındaki harekete katılamama riski olduğunu düşünmekle birlikte sanayi kesiminde başlayan hisse bazı hareketlerin güç kazanarak devam edeceği görüşündeyiz.
Bu bakıma BIST 100 endeksinde 89.000 puanın altına sarkma yaşanacağını sanmıyor, bankaların etkinliğinde 100 endeks gevşeme eğilimi gösterse dahi Hisse bazında pozitif seyrin süreceğini tahmin ediyoruz.
Geçen haftayı 72.379 puanla tamamlayan BIST Sanayi endeksini haftayı 71.600 – 73.350 aralığında geçirmeye aday buluyor,
Hisse senedi yatırımlarında endeksin değeri ve eğiliminin ikinci plana düşeceği 4 – 6 haftalık bir hisse bazı hareket dönemine geçiş yaşanacağını tahmin ediyoruz.
Bu bakıma portföylerde banka hisselerinin ağırlığının minimum düzeye indirilebileceğini, sanayi kesiminin ağırlığının arttırılabileceğini ve halen defansif stratejiler için erken olduğunu düşünüyoruz.
Borsa İstanbul’un temmuz sona kadar olan kesitte 100,000 puan potansiyeline ilişkin olarak ise öngördüğümüz 4 – 6 haftalık ılımlı hisse bazı seyri takiben haziran sonundan itibaren olan kesitte BIST’in flaş bir gala ile yaz rallisini sonlandırma şansını koruduğu görüşündeyiz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)