E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıMoody's not kararı ve ödemeler dengesi---

Moody's not kararı ve ödemeler dengesi

Moody's not kararı ve ödemeler dengesi
10 Nisan 2015 - 08:45 borsaningundemi.com

Yurt içinde piyasalar bugün, Moody's tarafından açıklanacak olan Türkiye kredi notu kararını ve ödemeler dengesini takip edecek

"GÖBEK ŞİŞKİNLİĞİ"

Bugün Moody's Yatırımcı Hizmetleri'nin Türkiye'nin kredi profiline yönelik bir açıklama yapıp yapmayacağını göreceğiz. Moody's tarafında bir değişiklik beklemediğimiz için açıkçası bir açıklama da beklemiyoruz. Bu bir eleştiriden ziyade piyasa beklentisine yönelik. Eğer bir açıklama yapılırsa bunun ABD seansının sonunda TSİ 23:00 civarında gerçekleşmesi mümkün.

Moody's ile diğer derecelendirme kuruluşları arasındaki fark, kurumun "riskler toplamı" diye nitelendirdiği kavramından gelmekte. Mevcut küçük boyutlu risklerin teker teker değil de aynı anda ve bir arada ortaya çıkması durumunda Türkiye'nin nasıl baş edebileceği yılın geriye kalanında kredi profili açısından belirleyici olacak.

Aslında Moody's Türkiye'nin tek başına risklerle başa çıkabileceğinin farkında.

FED Riski, Dış Finansman İhtiyacı, Jeo-politik gelişmeler ya da ekonomide Yumuşak İniş Türkiye'nin daha önce rahatlıkla göğüs gerebildiği gelişmeler.

Bu nedenle de Türkiye'nin aslında kredi notu mevcut seviyesinden daha yukarıda. Ancak bu risklerin 2015 yılında eş-zamanlı belirerek üst üste gelmesi Moody's tarafında temkinli bir yaklaşım gerektiriyor ve Türkiye yatırım yapılabilir seviyenin en altında derecelendirilmekte. Tahminen yıl içerisinde riskler dağıldıkça / gerçekleştikçe Türkiye'nin de kredi notunun yükseltilmesi mümkün hale gelebilir.

TSİ 10:00'da TCMB Şubat ayı Ödemeler Dengesi'ni açıklayacak. Türkiye'nin cari açığı iyileşme eğiliminde. 12 aylık toplam 42,9 milyar ABD Doları'na kadar iyileşti. Bu seviye en son 2010 yılının sonunda kaydedilmişti. Yalnızca enerji fiyatlarındaki dinamikler değil tüm hammadde fiyatlarının gerilemesi ve Dünya genelinde üretici fiyatları deflasyonu ithalat faturasına olumlu tesir etmekte. Sene sonunda cari açığın 36 milyar ABD Doları'na iyileşmesini öngörmekteyiz. AA Finans anketinde Şubat ayı beklenti ortalaması 2,7 milyar ABD Doları. Ocak ayında Cari Açık 2 milyar ABD Doları tutarında gerçekleşmişti. İçinden geçtiğimiz dönemde altın ticareti ve otomotiv sektöründeki canlılıkla bir miktar verilerde sapmalar görmemiz mümkün. Ancak yaz aylarından itibaren iyileşme trendinin belirgin şekilde sürmesi beklenmeli.

Dün ABD Hazinesi'nin tahvilleri satış baskısıyla karşılaştı ve getiri oranı %1,95'e yükseldi. Bunun sonucu olarak ABD Doları'nda güçlenme eğilimi görmekteyiz. Her ne kadar önceki gün açıklanan FOMC tutanakları Tarım Dışı öncesi döneme ait olsa da piyasa Dolar konusunda tedbiri elden bırakmıyor. Tahminen Nisan FOMC'de üyelerin ekonomiyi mevcut şekliyle nasıl değerlendirdikleri belirginleşene kadar ABD Doları'nda konsolidasyon sürebilir. Konsolidasyon sürecinde Dolar'ın yatay seyri TCMB'nin hareket alanını kısıtlamakta!''

ZİRAAT YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)