E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, küresel ekonomik toparlanmanın Avrupa ve ABD'de artan yeni tip korona virüs (Kovid-19) vakalarının tehdidi altında olduğunu belirterek, G20 ekonomilerinin bu yıl yüzde 3,8 daralacağını öngördü.
Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, ekonomik toparlanmanın küresel olarak ilerleme gösterdiği ancak kırılgan olmaya devam edeceği belirtildi.
G-20 ülkelerinin bu yıl ciddi üretim kayıpları yaşadığı anımsatılan açıklamada, ancak bazı ekonomilerdeki daralmanın diğerlerinden daha keskin olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, toparlanma hızının ülkeler arasında farklılık göstereceği kaydedilerek, "Yeni ortaya çıkan küresel ekonomik toparlanma, ABD ve Avrupa'da artan Kovid-19 vakalarının tehdidi altında." değerlendirmesinde bulunuldu.
G20 ekonomilerine ilişkin büyüme tahmini revize edildi
Toparlanmaya yönelik belirsizliklerin olduğuna işaret edilen açıklamada, ekonomik iyileşmenin aşının geliştirilmesine, salgının etkili bir şekilde yönetilmesine ve hükümetlerin politika desteğine bağlı olduğu aktarıldı.
Açıklamada, "Genel olarak yeni virüs dalgalarının aksamaya neden olmaya devam ettiği ülkelerde sürdürülebilir ekonomik iyileşme mümkün değil." ifadesi kullanıldı.
G20 ekonomilerine ilişkin büyüme tahminlerinde revizyona gidildiği belirtilen açıklamada, bu ekonomilerin 2020'de yüzde 3,8 küçülmesinin, 2021'de yüzde 4,9 ve 2022'de yüzde 3,8 büyümesinin beklendiği kaydedildi.
Moody's'in ağustos ayındaki tahminlerinde, G20 ekonomilerinin bu yıl yüzde 4,6 küçülmesi beklenirken, 2021'de yüzde 5,3 büyüyeceği tahmin edilmişti.
ABD ekonomisi için yüzde 3,6'lık daralma beklentisi
Açıklamada, G20'nin gelişmiş ekonomilerinin bu yıl yüzde 5,1 küçüleceği, 2021'de yüzde 4,2 ve 2022'de yüzde 3,3 büyüyeceğinin öngörüldüğü aktarıldı.
Gelişmekte olan ekonomilerin ise bu yıl yüzde 1,6 daralmasının beklendiğine işaret edilen açıklamada, bu ülkelerin gelecek yıl yüzde 6,1 ve 2022'de yüzde 4,7'lik büyüme performansı göstereceği tahmin edildi.
Ülkelerin ekonomik büyüme tahminlerinin de yer aldığı açıklamada, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 3,6 küçülmesinin, 2021'de yüzde 4,2 ve 2022'de ise yüzde 3,9 büyümesinin beklendiği kaydedildi.
Euro Bölgesi için yüzde 7,7'lik küçülme tahmini
Açıklamada, euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl yüzde 7,7 daralacağı, 2021'de yüzde 4,7 ve 2022'de yüzde 3 büyüyeceği tahmin edildi.
Avrupa'nın öne çıkan ülkelerinden Almanya ekonomisinin 2020'de yüzde 5 küçüleceğinin öngörüldüğü açıklamada, Fransa ekonomisinin yüzde 10,2 ve İngiltere ekonomisinin yüzde 10,7'lik daralma göstermesinin beklendiği ifade edildi. Açıklamada, Avrupa'da Kovid-19 salgınından en çok etkilenen İtalya'nın ekonomisinin ise yüzde 9 küçüleceği tahmininde bulunuldu.
Türkiye'nin büyüme tahmininde değişikliğe gidilmedi
Kovid-19 salgınının ortaya çıktığı Çin'de ise ekonominin bu yıl yüzde 2,2 büyümesinin beklendiği vurgulanan açıklamada, ülke ekonomisinin gelecek yıl yüzde 7 ve 2022'de yüzde 5,5 büyüyeceği öngörüldü.
Açıklamada, Hindistan ekonomisinin bu yıl yüzde 8,9, Brezilya ekonomisinin yüzde 5,7, Rusya ekonomisinin yüzde 5,5, Suudi Arabistan ekonomisinin yüzde 5, Arjantin ekonomisinin yüzde 12, Endonezya ekonomisinin yüzde 2 ve Meksika ekonomisinin yüzde 8,8 daralacağı tahmin edildi.
Türkiye ekonomisinin büyüme tahmininde değişikliğe gidilmediği belirtilen açıklamada, Türkiye'nin bu yıl yüzde 5 daralmasının, 2021'de yüzde 3,5 ve 2022'de yüzde 4'lük büyüme performansı göstermesinin beklendiği kaydedildi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bu büyüme rakamlarıyla Türkiye, kişi başına düşen milli gelirde 2023 yılı hedeflerinin 1/3 'e bile ulaşamayacağı ortada. Son 10 yıldır seçim propagandalarında duyduğumuz ve havalarda uçuşan 25 000 dolarlar zaten dört işlem bilenler için inandırıcı olmayan sözlerdi.
TÜİK halleder
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:49)