E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türk Lirası, Merkez Bankası’nın üst üste gelen adımlarıyla nefes almışken dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye raporu moralleri bozdu.
Günü Moody’s’ten gelen haberlerle açan piyasalar, Londra’dan gelen haberlerle moral buldu. Moody’s açıkladığı raporunda Türkiye’ye ilişkin 2018 büyüme tahminini yüksek enflasyon, artan petrol fiyatları ve TL’deki değer kaybına bağlı olarak yüzde 4’ten 2.5’a indirdi. Bu, doların 4.5661 liraya kadar yükselmesine neden oldu.
Bu hareketliliğin ardından uluslararası Reuters ve Bloomberg, Londra’da yatırımcılarla buluşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın, yeni bir faiz artırımı sinyali verdiği haberini yayınladı. Bu haberler ve ardından Mehmet Şimşek’in Twitter hesabından yaptığı “Yatırımcıların ilgisi büyük” açıklamaları sonrası dolar, Türk Lirası karşısında yüzde 2 değer kaybederek 4.44 liraya kadar geriledi. Bankalararası piyasada dolarda son işlemler 4.4889 liradan yapıldı.
İLGİ BÜYÜKTÜ
Reuters’ın haberine göre Londra’da yatırımcılarla görüşen Şimşek ve Çetinkaya, Merkez Bankası’nın, lirayı korumak adına müdahale etme özgürlüğüne sahip olduğunu vurguladı. İsmini vermek istemeyen iki kaynak, Şimşek ve Çetinkaya’nın “uzlaşmacı” bir tutum takındığını, görüşmelerin son derece sakin geçtiğini aktardı. Bu haberlerin ardından Şimşek, Twitter hesabından Londra temasları hakkında bilgi vererek, görüşmelerinin çok verimli geçtiğini, yatırımcıların ilgisinin büyük olduğunu bildirdi. Başbakan Yardımcısı Şimşek, yatırımcılara verdikleri mesajları aktararak, “Mesajlarımız, ‘Politika setimizi güçlendirdik. Ekonomide yeniden dengelenme süreci başladı. Enflasyon ve cari açıkla mücadele en önemli öncelik. Seçim sonrası yapısal reformları daha da hızlandıracağız’ şeklinde oldu” dedi.
MERKEZ: GEREKİRSE YİNE YAPARIZ
MERKEZ Bankası 23 Mayıs’ta yaptığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetlerini dün yayımladı. Merkez’den yapılan açıklamada PPK’nın düzenlemelerinin amacının aşırı oynaklık dönemlerinde piyasanın ihtiyacı olan likiditeyi zamanında, kontrollü ve etkili bir şekilde sağlama olduğu bildirildi. Açıklamada, küresel finansal piyasalardaki dalgalanmanın yurt içi finansal koşullar üzerinde sıkılaştırıcı etkileri olduğu kaydedilerek şöyle denildi: “Jeopolitik gelişmelerin yanı sıra enflasyon ve cari açık gibi makro göstergelerdeki görünüm, Türkiye’nin küresel dalgalanmalara olan hassasiyetini artırmıştır. Risk primindeki yükseliş ve portföy akımlarındaki azalışa bağlı olarak Türk Lirası diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine kıyasla daha fazla değer kaybetmiş ve daha dalgalı bir seyir izlemiştir. Türk Lirası’ndaki değer kaybetme eğilimi mayıs ayının üçüncü haftasından itibaren ivmelenerek iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumlarına işaret etmiştir.”
Merkez Bankası’nın, piyasalarda gözlemlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve aşırı oynaklıkların enflasyon görünümü üzerindeki etkilerini gözeterek, bir takım düzenlemeler yaptığı hatırlatılan açıklamada “Toplam talep koşullarının enflasyon üzerindeki etkisinin kademeli olarak zayıflamaya devam edeceği öngörüsü korunmakla birlikte, son dönemde Türk Lirası’ndaki değer kaybıyla oldukça belirginleşen maliyet yönlü baskılar ve bunun olası ikincil etkileri enflasyon görünümünü olumsuz etkilemektedir. Özetle, yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir” denildi. Ayrıca ilave sıkılaştırma da yapabileceği vurgulandı. (Hürriyet)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:21)