E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriMondelez Türkiye'den iddialı yol haritası---

Mondelez Türkiye'den iddialı yol haritası

Mondelez Türkiye'den iddialı yol haritası
21 Nisan 2014 - 13:00 borsaningundemi.com

Mondelēz Türkiye Genel Müdürü Antoine Collette: "Uluslararası gücümüzü yerel değerlerle birleştirerek büyümemizi sürdüreceğiz"

Dünya çapında 100.000’den fazla çalışanıyla 165’i aşkın ülkede faaliyet gösteren dünyanın en büyük şekerleme ve çikolata üreticisi olan Mondelēz International Türkiye’de büyümekte kararlı.
 
Mondelēz Türkiye Genel Müdürü Antoine Collette,bugün Renaissance İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında, “Türkiye’de Falım, First, Şıpsevdi, Jelibon, Topitop, Olips, Missbon, Tofita, Poptip, Kent gibi yerel ve Milka, Toblerone, Jacobs ve Oreo gibi efsanevi küresel markalarımızla; sakız, şeker, çikolata, kahve ve hediyelik&ikramlık kategorilerinde pazar liderlerinden biri olarak faaliyet gösteriyoruz.  Türkiye, dinamik ve hızla büyüyen ekonomisiyle Mondelēz’in  küresel büyüme stratejileri içinde önemli bir konuma sahip bulunuyor. Belirlediğimiz yol haritası doğrultusunda Türkiye’ye odaklanmaya ve Türk tüketicilerini yenilikçi lezzetlerle buluşturmaya  devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
 
Türkiye’den Mondelēz International’in büyümesine önemli katkı

Dünyada bisküvi, çikolata, şeker ve toz içeceklerde lider, sakız ve kahve kategorisinde de ikinci sırada yer alan Mondelēz International’ın, Türkiye’nin de içinde bulunduğu EEMEA (Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) bölgesinde 2013 yılında organik bazda %9,2 büyüme kaydettiğini söyleyen Antoine Collette sözlerine şöyle devam etti:

“Mondelēz International, gelişen pazarlarda büyümeyi hedefliyor. Türkiye Mondelēz International’ın dünyadaki önemli pazarları arasında yer alıyor. Türkiye’ye güvenimiz tam ve bunun en önemli göstergesi Türkiye’ye son 20 yıldır yaptığımız yüz milyonlarca dolarlık yatırım. Son dönemdeki yatırımlarımızın altını çizmek isterim. 2010 yılında Gebze’ye en ileri teknolojileri barındıran ciddi bir sakız üretim tesisi ekledik. 2012 yılında çikolata hatlarına yepyeni bir üretim teknolojisi ilave ederek Milka üretimine başladık. 2013 yılında Japonya pazarı için özel bir  teknoloji ile yeni Halls şekerleri üretimi gerçekleşti ve bu yıl Amerika için yeni bir şeker üretimi başladı.”


 
2000’i aşkın aile, geçimini Mondelēz International’dan sağlıyor

Mondelēz International’ın Gebze’deki 85.000 m² büyüklüğünde ve 80 bin ton üretim kapasitesine sahip tesisinde ürettiği atıştırmalık ürünleri yaklaşık 50 ülkeye ihraç ettiğini belirten Collette, “Türkiye’nin ilk 500 ihracatçı şirketi arasındayız. Kendi ürün kategorimizde ise İstanbul İhracatçı Birlikleri’nde ilk üç içindeyiz. Teknolojik donanımımız, küresel uzmanlıklarımız ve deneyimlerimizle Türkiye’ye katma değer yaratmaktan mutluyuz. Yaklaşık 1.300 kişiye doğrudan, iş ortaklarımızla birlikte toplamda 2.000’i aşkın aileye istihdam sağlıyoruz. Çok sayıda üst düzey yöneticimizi uluslararası yapımızda görevlendirmekten gurur duyuyoruz.  Türkiye ekonomisine katkı ve istihdam sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

TÜRKİYE'DE MONDELEZ

Mondelēz  International, Kraft Foods adı altında  1993 yılından beri Türkiye’de faaliyetlerini sürdürmektedir. Kraft Gıda, Türkiye’de Marsa’nın %50 hissesini satın alarak Türkiye pazarına girdi. Marsa ile ortaklığının sona ermesiyle, 2002 yılında Kar gıdayı satın alarak tuzlu çerezler kategorisinde Türkiye’nin lider oyuncularından biri oldu.
 
Öte yandan, Cadbury Plc. 2002 yılında Kent Gıda A.Ş.’yi satın alarak Türkiye pazarına girdi. Cadbury 2007 yılında Intergum’ı da satın alarak Türkiye’deki işlerini büyüttü.
 
Küresel olarak gerçekleşen bir operasyonla, 2010 yılında  Kraft Foods, Cadbury’yi satın aldı. Kraft Foods böylece Türkiye’de Kent Gıda ve Intergum ürünlerini de bünyesine katmış oldu.
 
1 Ekim 2012 itibariyla küresel anlamda Kraft Foods , Kuzey Amerika’da bulunan temel gıda ürünleri işini bünyesinden ayırarak, şirket isimini  Mondelēz  International olarak değiştirdi. Böylelikle dünya çapında ilk atıştırmalık yiyecekler şirketi kurulmuş oldu.
Türkiye, halihazırda Mondelēz International’ın dünyadaki 20 lider pazarından biridir. Türkiye’de Mondelēz International  Gebze’de 85.000 m2 kapalı alanı olan önemli bir üretim tesisine sahip.
 
Türkiye’de 1300 kadar personeli bulunan Mondelēz International, işortakları üzerinden ayrıca yaklaşık 800 kişiye daha doğrudan istihdam sağlamaktar. 
 
Türkiye başarılı performansı sayesinde uluslararası düzeyde yönetici yetiştirmede hızla mesafe katetmekter. Halihazırda  Mondelēz  International global çatısı altında uluslararası görevlerde 30 kadar Türk yönetici görev yapmakta.
 
Şirket, Türkiye’deki yatırımlarını geçtiğimiz 20 sene zarfında istikrarlı ve düzenli biçimde arttırmıştır. Satınalma ve birleşmelere ilave olarak üretime yapılan yatırımlar sürmektedir. Gebze yerleşkesine kurulan sakız fabrikası hem yeni bir yatırım sağlamış hem de ilave üretim kapasitesi oluşturmuştur. Benzer şekilde 2012 yılı Mart ayında Gebze fabrikada Milka üretim hattı tamamlanmış ve pek çok Milka çikolata çeşidinin üretiminin Türkiye’de yapılması sağlanmıştır.
 
Türkiye'de Mondelēz International Kraft Gıda San. ve Tic. AŞ. adı altında faaliyet gösteren cips işini 2013 yılında Doğuş Çay’a satmıştır.

Mondelēz International Türkiye'de faaliyetlerini Kent Gıda San. ve Tic. AŞ. tüzel kişiliği ile sürdürmektedir. 2012 yılında Kent Gıda Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçı firması arasına girmiştir.

Toplantıyla ilgili ek bilgiler;

- Bizim için iç pazar olduğu kadar ihracat da çok önemli. Zira Türkiye’nin de büyüme modelinde 2023 vizyonu doğrultusunda ihracatın son derece ayrıcalıklı bir yeri var.

- Türkiye’de ürettiğimizin yarısına yakınını 50’ye ihraç ediyoruz. İhracatımız tonaj olarak üretimimizin %43’ü, değer olaraksa 200 milyon TL civarında.

- Uluslararası bir Türk şirketinin üyesi olarak, Türk markalarının özellikle komşu ülkeler ve bölge coğrafyasında en sevilen, hatta pazarın lideri markaları arasında görmek bizim için gururu verici.  

- Gebze fabrikamız Mondelez dünyası içerisinde en gelişmiş, en modern fabrikalardan. İçinde 17 farklı teknoloji barındırıyor ve AR-GE’ye dayalı inovasyon yeteneği de çok yüksek. Bu nedenle Mondelez, herhangi bir ülkede inovasyona dayalı bir ürün üreteceği zaman Gebze fabrikamız hemen öne çıkıyor. Bu nedenledir ki bir süredir Japonya’ya ürün ihraç edebiliyoruz. Ayrıca bu yılın ortalarında ABD pazarına uzun bir aradan sonra ilk kez önemli oranda şeker ihracatı yapmaya başlayacağız. Zira Mondelez’in ABD’de pazara çıkaracağı yeni bir ürünü üretme yeteneği dünyada sadece Gebze fabrikamızda bulunuyor.

- Her yıl pazar büyümesinin üzerinde büyüyoruz. Bu yıl da hedefimiz bu yönde. Çift haneli büyüme hedefliyoruz. Çift haneli derken de 10’lu rakamların üst bareminde, umarız da %20’ler düzeyinde diyebiliriz.

- Türkiye’de her yıl 2,5 milyar adet ürün üretiyoruz. Bunun 1,5 milyarı iç pazara, 1 milyarı dış pazarlara gidiyor. Bu, büyük bir operasyon.

- 2013 ciromuz 600 milyon TL civarlarında gerçekleşti.

- Türkiye’de markalarımızdan satışı en yüksek olan marka Falım. Onu Kent ürünleri, First ve Milka izliyor. Falım en küçük bakkalda bile bulunabiliyor. Türkiye’deki 200 bin perakende noktasından 130 binine uğruyoruz.

- Şıpsevdi sakızımız, tamamen bir Türk markası ama yurtdışındaki tüketimi Türkiye’dekinden daha fazla. Özellikle Rusya ve Orta Asya coğrafyasında Love is... markasıyla çok seviliyor. Öyle ki, Antalya’da Rus turistlerin Rusya’da Love is’i bulmakta zorlandığı dönemlerde paket paket Şıpsevdi alarak ülkelerine götürdüklerine bile tanık oluyoruz.

- Hayalimiz Türkiye’de insan kaynağı da ihraç edebilmek. Şu anda bile 20 Türk yönetici dünyanın çeşitli ülkelerinde Mondelez dünyasında önemli görevler üstlenmiş durumda. Bu sayıyı artırmak istiyoruz.

- Paketli şekerleme tüketimi: Türkiye kişi başı 700gr, Dünya ortalaması 1.700gr

- Çikolata tüketimi: Türkiye kişi başı 1900gr, Dünya ortalaması 2700gr, AB ortalaması 10.000gr

- Hediyelik-ikramlık şekerin 1/3’ü Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tüketilirken Orta Anadolu ve Marmara’nın payı %22’şer.

- Atıştırmalık ürün pazarı, çikolata, bisküvi, sakız, şeker, tuzlu çerezler, kuruyemiş, meyve suyu, gazlı içecekler gibi tüm kategoriler dahil edildiğinde Türkiye'deki pazar büyüklüğü yaklaşık 14,7 Milyar TL'dir.

-  Sadece ambalajlı Bisküvi, Çikolata, Şeker, sakız ve kahve olarak alırsak Türkiye'deki pazar büyüklüğü yaklaşık 6,5 Milyar TL'dir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 812,00
En Yüksek: 878,50
En Düşük: 878,50
Değişim -4,92 %
FK: 0,00
PD / DD: 30,85
İşlem Hacmi 2.894.024
Toplam Adet: 3.421
Ağırlıklı Ort.: 865,44
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)