E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiMobilyacıları korku sardı---

Mobilyacıları korku sardı

Mobilyacıları korku sardı
25 Aralık 2011 - 11:33 borsaningundemi.com

Mobilyacılar, uygulamanın gerçekleşmesi halinde ihracatta yüzde 45'lik daralma bekliyor

ABD ve AB ülkeleri olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizle sarsılan mobilya sektörü, bu kez Orman Güvenlik Kurulu (FSC-Forest Stewardship Council) sertifikasından endişe etmeye başladı. 2004 yılından bu yana FSC sertifikası uygulamasına geçen ABD’ye ihracatı tamamen duran mobilya sektörü, AB ülkelerinin de bu uygulamaya geçmesinden endişeli.
İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, birkaç Avrupa ülkesinin bu uygulamaya geçme sinyalleri verdiğini söyledi. Bu sertifika zorunluluğunun tüm Avrupa’da yaygınlaşması halinde, ABD pazarında olduğu gibi, AB pazarını da kaybedilebileceği endişesini dile getiren Tever, "Ekonomik kriz nedeni ile ihracatta yüzde 15’lik bir daralma yaşayan sektörümüz, FSC sorunu nedeni ile bu kez yüzde 45’lik bir gerileme ile karşı karşıya kalabilirler. FSC sertifikalı orman ürünlerini Türkiye’de sadece Bolu Aladağ Orman İşletmesi veriyor. Bu hizmetin Türkiye’ye dengeli bir şekilde dağılmasını ve kısa zaman içerisinde Antalya, Muğla, Mersin ve Trakya bölgelerinde de verilmesini istiyoruz" açıklamasında bulundu.
"REKABET GÜCÜMÜZ AZALIYOR"
ABD’de kaçak kesimi engellemeye yönelik faaliyetlerin uzun zamandır sürdüğünü ve 2004 yılında FSC sertifikası ile tescillendiğini ifade eden Tever, Orman Genel Müdürlüğü’nden aldıkları odunların hiçbirinin FSC sertifikalı olmadığını, bu nedenle Amerika ve bazı Avrupa ülkelerine giremediklerini, bunun yanı sıra dünya pazarında rekabet güçlerin azaldığını söyledi.
Mobilya sektörünün, ürünlerinin yüzde 50’sini Avrupa’ya sattığına işaret eden Tever, “Avrupa Birliği ülkelerine gümrüksüz girilebildiği halde yakın bir zamanda mobilya sektörü FSC sertifikası olmadan AB’ye giremeyecek. Bunun endişesini taşıyoruz. Teknik bir engelleme ile karşı karşıyayız. Türkiye’de özel sektörün ormanları yok, orman ürünlerini ihale yoluyla devletten satın alıyoruz. Avrupa’da özel ormanlar olduğu için kaçak kesimleri önlemek istiyorlar. Ancak Türkiye’de mobilya sektörü, orman ürünleri ihtiyacını devletten karşıladığı için kaçak kesim gibi bir durum söz konusu olamaz. Yine de dünya pazarında olabilmek ve rekabet gücümüzü artırabilmek için Orman İşletmelerinin sertifika alması şart” diye konuştu.
"ORMAN İŞLETMELERİ BU BELGEYİ ALMAK ZORUNDA"
Türkiye’nin orman ürünleri ihracatının bu yılın 11'inci ayı itibariyle 272 milyon dolar olduğunu açıklayan Tever, "Geçen yıla oranla ihracatımızda yüzde 5.1 artış söz konusu. Yıllık ihracat artışımız ise yüzde 17.5. Türkiye her yıl ihracatını 12.5 artırdığında 2023 yılındaki 500 milyon dolarlık hedefine ulaşmış olacak” dedi. Türkiye'de sadece Bolu Aladağ işletmesinin FSC sertifikası aldığına dikkat çeken Tever, “Mobilya üretiminde kullanılmak üzere Türkiye de yaklaşık 12 milyon ton oduna ihtiyacı var. Bunun yaklaşık 8 milyon tonunu Türkiye Orman İşletmesi’nden, geri kalan 4 milyon tonunu ise ABD, Arjantin ve Şili’den yonga cipsi olarak temin edebiliyoruz. 1 milyar 400 dolar olan orman ürünleri ihracatımızı 2023 yılında 6 milyar dolara çıkmasını istiyorsak orman ürünlerimizin FSC sertifikalı olması gerekir. Türkiye’de birçok Orman İşletmesi’nin bu belgeyi alması lazım ki ürünlerimizi ihraç edebilelim” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)