E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakMilyonluk villa yıkılmayı bekliyor---

Milyonluk villa yıkılmayı bekliyor

Milyonluk villa yıkılmayı bekliyor
03 Mart 2015 - 07:24 borsaningundemi.com

Tarabya'daki Boğaz'a nazır villaya, işadamı Erol Aksoy'un borcuna karşılık TMSF tarafından el konulmuştu

TMSF'nin 10 yıl önce sattığı Tarabya'daki Boğaz'a nazır villada düğüm çözülemiyor. Villa sahiplerinin hiçbirine yaramadı. Sabah'ın haberine göre, işadamı Erol Aksoy'un borçlarına karşılık TMSF'nin Feryal Gülman'a sattığı villa, 34 yıldır yıkılmayı bekliyor. Danıştay'ın yıkım kararına rağmen bir türlü yıkılamayan "tarihi eser" niteliğindeki villanın değeri milyonları buluyor. 

KAÇAK TARİHİ ESER 

Villanın geçmişi 1976'ya dayanıyor. İddiaya göre; o tarihte işadamı Ali Üstay ve komşuları, Prof. Eldem'e "Tarabya Köy Üstü Evleri" ismiyle bir proje hazırlattı. Ancak inşaat ruhsatında sorun çıkınca Üstay, inşaatı tamamlanamayan villayı Aksoy'a sattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, inşaatın koruluk alanda kaldığını belirterek 1981'de yıkılmasına karar verdi. Boğaziçi öngörünüm alanında bulunan ve inşaat ruhsatı bulunmayan villa için yıkım kararı çıktı. Show TV ile batık İktisat Bankası'nın eski sahibi Aksoy da tapuda Sarıyer'de kayıtlı villanın yıkılmaması için İstanbul 5. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Yıkımın engellenmesi için açılan dava devam ederken, borçlarından dolayı Aksoy'un menkul ve gayrimenkullerine TMSF tarafından el kondu. İçinde bu villa da vardı. Süreçte Danıştay 6. Dairesi yerel mahkemenin yıkım kararını 1990'da onadı. Aynı yıl 3 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Prof. Eldem'in mimari eserlerinin, korunması gerekli kültür varlıklarından olduğunu kabul ederek Tarabya'daki villanın da dâhil olduğu eserlerini tarihi eser olarak tescil etti. Umut ışığı doğan villa, Aksoy'un borçlarına karşılık ihale usulüyle satışa çıkarıldı. TMSF satış ilanında, villanın "koruya katılacak alanda" kaldığını ve bölgede yapılaşmaya izin verilmediğini duyurdu. 762 bin liradan satışa çıkarılan villa, Gülman'a 2005'te 520 bin liraya satıldı. Gülman, villanın yıkılmaması için İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkemeden villanın tamamının yıkılması yönünde karar çıktı. Danıştay tarafından villanın yıkım kararının onandığını belirten mahkeme, yıllardır af müracaatlarından da sonuç çıkmadığını, dolayısıyla villanın tamamının kaçak olduğunu ve yıkılması gerektiğini kararında belirtti. 

ŞİMDİ DE VİLLANIN MİRASÇILARI ÇIKTI 

Villa ne ilk sahibi Üstay'a ne Aksoy'a ne de Gülman'a yaradı. Şimdi de villanın mirasçıları ortaya çıktı. Prof. Eldem'in 3 mirasçısı Ali Eldem, Edhem Eldem ve Ali Fethi Okyar, 34 yıldır yıkılamayan villada eser sahibi olduklarının tespiti için noterden mimar Celal Uygur ve Gülman'a ihtarname çekti. Mirasçılar, yıkılmaması halinde tarihi eser niteliğindeki villadan telif istemeye hazırlanıyor. Üç mirasçının avukatı Bülent Görür, "Villa bugün, bir yanda kesinleşmiş yıkım kararı, diğer yanda projenin müellifi olduğunu iddia eden Celal Uygur, diğer yanda villanın Prof. Eldem'in eseri olduğu için tarihi eser olarak tescillenmiş Koruma Kurulu Kararı, öte yandan villanın kimin eseri olduğuna bir türlü karar veremeyen son sahibi arasında sıkışıp kalmıştır. Senelerdir bu düğümün çözülmesi bekleniyor. Boğaziçi İmar Müdürlüğü ise villanın akıbeti konusunda bir türlü karar veremiyor" dedi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaç-Ak03 Mart 2015 08:39

    Kaçak yapılar karlıdır. Heryerde herzaman yapanın yanına kalmıştır. Yağmacı toplum refleksi..ne zaman medeniyet gelecek...çoookk uzakta