E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupalılar, Noel için evlerinde süsledikleri çam ağaçlarını genelde 6 Ocak'tan itibaren dışarı çıkarıyor. Artık kurumuş olan bu ağaçların büyük bir kısmı çöpe atılıyor. Çok az bir kısmı ise yakacak odun olarak kullanılıyor.
Konuyla ilgili geri dönüşüm projeleri henüz Noel çamlarının kent merkezlerindeki çöp bölgelerinde toplanmasının önünü alamıyor. Doğal çam ağacına alternatif olarak sunulan yapay dekoratif ağaçlar da Avrupalılardan yeterince ilgi görmüyor.
Sadece Almanya'da yılda Noel için 29 milyondan fazla çam ağacı satılıyor. Fransa'da bu rakam 6 milyon, İngiltere'de ise 8 milyon civarında. Bu ağaçlarında yaklaşık yüzde 90'ı doğal çam. Geri kalanı ise plastik ya da metalden üretilen süslerden oluşuyor. Avrupa genelinde satılan doğal Noel ağacının yaklaşık 60 milyon olduğu tahmin ediliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise Noel sezonunda satılan çam ağacı sayısı yıllık 35-40 milyon.
Noel ağacının tarihi nereden geliyor?
Noel ağaçlarının tarihi eski Yunan ve Mısır'da her daim yeşil kalan bitkilerin sembolik kullanımına dayanıyor. Hristiyanlıktan önce de, uzun süre yeşilliğini koruyan bitkiler (çam, ladin ve köknar ağaçları) özellikle kış aylarında evlerde dekorasyon olarak kullanılır; pencerelere ve kapılara asılırdı. Birçok ülkede, yeşil renkli bitkilerin cadılar, hayaletler, kötü ruhlar ve hastalıklara karşı koruduğuna inanılır.
Noel çamı geleneğinin bugünkü hali ise büyük oranda Almanya çıkışlı. 16. yüzyılda dindar Hristiyanların evlerini ağaçlarla süslediklerine dair kayıtlar mevcut. Bazı Hristiyanlar ağaçtan Noel piramidi inşa edip, yeşile boyar ve üzerine süsler asardı. Noel ağaçlarının ışıklandırılması geleneğinin ise yine 16. yüzyılda Protestan din adamı Martin Luther tarafından başlatıldığı sanılıyor.
Luther'in bir kış akşamı evine doğru yürürken, yeşil ağaçlar arasında gördüğü yıldızların parlaklığından etkilendiği ve ailesine sahneyi yeniden yakalamak için evinde bir ağaç dikip dallarına yanan mumlar eklediği aktarılır.
Almanya'da yaygınlaşan bu süslü çam ağacı geleneği 19. yüzyılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri'nin Pennsylvania eyaletine taşındı ancak pagan kültüre ait bir sembol olarak görüldüğü için ancak 1840'lardan itibaren kabul gördü. İngiltere'de ise 1846'da Kraliçe Victoria'nın bir gazetede Noel ağacı etrafında kraliyet ailesi üyeleriyle resmedilmesi, bu geleneğin ülkede hızla yayılmasına yol açtı.
ABD borsaları Noel tatilinden rekorla döndü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Noel çamının hristiyanlıkla alakası yok, eski pagan inancı. aynı nevruz gibi
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:36)