E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2012’den bu yana Türkiye’de yaşayan herkesin genel sağlık sigortalısı olması sonrası prim ödeme zorunluluğu doğdu. Çalışmayan, hiçbir geliri olmayan ve bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişilerden olmayanların gelir testi yaptırması şart. Gelir testi sonucuna göre yaşadığı hane içerisindeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin 3’te 1’inden düşük olan kişilerin primlerini devlet ödüyor. Ancak kişi gelir testi yaptırmaz ise her ay adına prim borcu birikiyor. Geçen hafta Meclis’e sunulan kanun taslağı bu konuda yeni düzene geçilecek. Peki, kimler gelir testine girmek zorunda, gelir testi kalkarsa uygulama nasıl olacak? Milliyet Gazetesi yazarı Cem Kılıç, gelir testi ile ilgili merak edilenleri yazdı:
1 Kimler gelir testi yaptırmak zorunda?
Sigortalı olarak çalışmayanlar ve bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olmayan kişilerin gelir testi yaptırması gerekiyor. Diğer yandan, işsiz kalan bir kişinin hemen gelir testi yaptırması gerekmez. İşsiz kalan ve işsizlik sigortasından maaş alan bir kişi işsizlik sigortasından maaş aldığı süre boyunca gelir testi yaptırmadan sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Ayrıca işbaşı eğitim programına katılan bir kişi ve bu kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de program süresi boyunca gelir testi yaptırmadan sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.
2 Bakmakla yükümlü olunan kişiler nasıl tespit edilir?
Üç kategoride değerlendiriliyor. “Sigortalının eşi. Eşi çalışan kadın veya erkek hangi yaşta olursa olsun kendisi çalışmasa bile evli olduğu müddetçe eşi üzerinden genel sağlık sigortasından yararlanabilir”, “18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklar”, “Geçiminin genel sağlık sigortalısı tarafından sağlandığı SGK tarafından belirlenen kriterlere göre tespit edilen anne ve babası.”
3 Gelir testi yaptırmak için nereye başvurmak gerekiyor?
Gelir testi yaptırması gereken bir kişi bulunduğu il veya ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmak durumunda. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları illerde valiliklerde, ilçelerde kaymakamlıklarda yer alıyor. Gelir testi yaptırmak isteyen kişilerin pek çoğu SGK’ya başvuracaklarını zannediyor. Ancak gelir testi SYDV’ler tarafından yapılıyor.
4 Gelir testinde hangi kriterlere bakılıyor?
Gelir testi yapılırken gelir testine giren kişinin yaşadığı hanedeki eş, evli olmayan çocuk, büyükanne ve büyükbabanın gelirlerinin toplamı dikkate alınır. Dolayısıyla, gelir testine giren kişinin sadece kendi geliri değil, yaşadığı hanede belirttiğimiz kişilerin gelirlerinin toplamı dikkate alınarak geliri belirlenir. Bulunan gelir hane içerisinde yaşayan kişi sayısına bölünür ve hanede kişi başına düşen gelir tespit edilir.
5 Gelir testi sonucu neyi belirler?
Gelir testi sonucuna göre hane içerisindeki kişi başına düşen gelir ve bu gelire göre ödemesi gereken prim miktarı belirlenir. 2017 yılı için gelir testi sınırları ve ödenmesi gereken prim miktarları tablodaki gibidir.
Gelir testi sonuçlarına göre 2017 yılı için yaşadığı hanede kişi başına düşen toplam gelir asgari ücretin üçte birinden, yani 592,5 TL’den düşük olan kişilerin genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından ödenmektedir. Gelir testi sonucuna göre kişi başına düşen gelir arttıkça, ödenmesi gereken prim mikt arı da artmaktadır.
6 Gelir testi yaptırmayana borç mu birikiyor?
Gelir testi yaptırması gerektiği halde gelir testine girmeyen kişiler, gelir testine girmedikleri her ay için borçlu duruma düşüyorlar. 2017 yılı için gelir testine girilmeyen her ay bu durumdaki kişilere 213 TL borç yazılıyor. Bu nedenle, 2012’den bu yana pek çok kez yapılandırma ve kısmi af düzenlemesi hayata geçirildi. Bu düzenlemelerin amacı gelir testine girmediği için adına borç biriken kişilerin ve gelir testine giren fakat belirlenen primleri ödeyemeyen kişilerin borçlarının silinmesi veya yapılandırılmasıydı.
7 Meclisteki tasarıda af söz konusu mu?
Gelir testine hiç girmeyenler için af olarak adlandırılabilecek bir düzenleme var. Tasarı bu haliyle yasalaşırsa hiç teste girmeyenler 12 ay içinde bu testi yaptırarak yeni prim tutarını belirleyecek. Geliri asgari ücretin üçte birinden düşük olan ve gelir testine girmediği için borç biriken bir kişi gelir testine girerek borcunu sildirebilecek. Böylece, bir aftan değil, borç sildirme imkanından bahsetmek mümkün. Diğer yandan, bu durumdaki kişilerin borçlarının gecikme zamları ve cezaları da silinecek.
8 Prim miktarı azaltılacak mı?
Tasarısında primin herkes için sabitlenmesi hükmü var. Dolayısıyla, gelir testine gerek kalmaksızın ve gelir seviyesine bağlı olmaksızın sigortalı olarak çalışmayan, emekli olmayan ve bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde bulunmayan kişilerin prim miktarı asgari ücretin brüt tutarının yüzde 3’ü olarak belirlenecek.
9 Prim miktarı ne kadar olacak?
Kanun tasarısı sonrası cebinden prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanacak kişiler için prim 53 TL’ye düşecek. Bu sayede, bugün için en düşük prim miktarı olan 71 TL’nin bile altında bir prim söz konusu olacak. Gelir testi yapılmaksızın herkes adına tek bir prim belirlenmesi ile prim miktarında teklik ve sistemde netlik sağlanmış olacak. Böylece, sistemin karmaşası ortadan kalkacak ve gelir testi yaptırma zorunluluğu sona erecek.
10 Eski borçlara indirim var mı?
Genel sağlık sigortası priminin azaltılması prim borcu olanlara da yarayacak. Kanun tasarısı hayata geçtikten sonra genel sağlık sigortası prim borcu olan kişilerin borçları da güncellenecek. İlgili aydaki prim borçları 53 TL’nin üzerinde ise bu borçlar 53 TL olarak güncellenecek. Dolayısıyla, geçmiş dönemden borcu olan ancak ödeyemeyen kişiler de prim miktarının azaltılmasından faydalanmış olacak. Güncellenen borçların 12 ayda ödenmesi imkanı sağlanacak. Ayrıca borçların gecikme zammı ve cezaları da silinecek.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
o zenginliğiniz devletin sömürülerinin kazançı.DEVLETDEN ALDINIZ GERİ VERECEKSİNİZ.İNADINA İSTİKARAR İDANIDA HUZUR.İNADINA ALINANLAR GERİ ALINIR POLİTİKASI.SERMAYE AKIŞLARININ BEY EFENDİLERİ.ÜRETİMSİZLİĞİN MUCİDLERİ VE ORTAKLIKLARI
bu durduk yere borçlanmayı kendikleri çıkarttı. önce borçlandırıyorlar.. ödeyemeyenlerede aff çıkartıp bak ben sana bu iyiliği yaprım deniliyor : ))) zaten yasa saçma. saçma yasa çıkarttılar para topluyorlar.. şimdide af çıkartıp milleti sevindircekler hehehe
NEYMİŞ.Ü=R=E=T=İ=M..OKU BAKİM.ÜRETİM..
2012 YILINDA YORUMLADIM.BİZ YAPTIK SİZLER YAPMAYIN DİYECEKLER DİYE. BİZ YAPTIK DEMEDİLER AMA BİZ YAPMADIK O YAPTI DEDİLER
DÜNYA YÖNETİMİ SİYASET DEĞİLDE ÜRETİM SEKTÖRLERİNE DAYALI TİÇARET OLDUĞUNUDA ÖĞRENECEKSİNİZ.ÇAHİLLER.BANKACILIK SEKTÖRÜ BUNUN SADECE MUHASEBE YE DAYALI PARA AKIŞI
böyle yasamı devlet vatandaşını haraca bağlıyor neyin parasını alıcaklar ne verdiler ben istediğim hastanede mavne olmak istiyorum bu yasal hakım
DAVUTOĞLU NEDEDİ.YANLIŞ YAPTIK.PARAYI ÜRETİM SEKTÖRLERİNE VERMELİYDİK DEDİ..PEKİ ÖNCESİNDE KİME VERİYORDUNUZ.SERMAYE ARAÇLARI ÜZERİNDEN?HAVUZA .ÜLKENİN TÜM GELİRLERİNİ SERMAYE ARAÇLARI ÜZERİNDEN İÇE AKAPALI OLARAK HAVUZA AKTARIYORLARDI
İÇ PİYASANIN YURTDIŞI İTHALAT PATRONU AKP.ÜRETİMSİZLİK POLİTİKALARININ YAPIÇISI AKP......SENİN BAŞKANLIĞINADA HAYIR...İNŞAAT HAVUZUNADA HAYIR....
BN BU ÜLKEYE HER MAAŞ KESİNTİMDEN HER ALIŞ VERİŞİMDEN VERGİ VERDİM.BU PRİMİ ÖDEMEM.SACMALIK
BU UYGULAMA TAMAMEN DEVLETİN İŞSİZ VATANDAŞA ÜST ÜSTE PARASAL SÖMÜRÜSÜDÜR.İŞSİZLİK SİZLERİN ESERİ...
OTORİTE BOŞLUĞUNU FİRSATA CEVİREN ÜRETİMSİZLİK VE İŞSİZLİĞİN MUCİDİ DEVLET NASIL OLURDA İŞSİZ VATANDAŞDAN SİĞORTA KARŞILIĞI PARA TOPLAR......ŞUAN 2BİN TL DEN FAZLA BORÇUM VAR.BİR KERE BİLE HASTALANIP FAYDALANMADIM..
DEVLETİN FABRİKALARINI ÖZELLEŞTİRENLERİN ÜLKEYİ ÜRETİMSİZLİK POLİTİKALARINA DAYALI YÖNETENLERİN İŞSİZ VATANDAŞDAN ZORUNLU SAĞLIK PRİMİ TOPLAMASININ AMAÇI NEDİR?BEN BU ÜLKEYE MAAŞIMDAN KESİNTİLER BAZ ALINDIĞINDA VERGİMİDE VERDİM.ALIŞ VERİŞLERİM BAZ ALINDIĞINDA DA.
Şimdi 100 borçlusunuz örnek veriyorum referandum için af getiriyorlar yani bir nevi devlet babalık yapıyor sizde hoşnutluğunuz evet oyu vereceksiniz (hesap da) başkanlık sistemi geldi o sildiklerim 100 tl yi 1000 tl olarak geri sokacaklar. Bi kurnaz bunlar çünkü....
Referandum öncesi göz boyama yapıyorlar. Once zorla borçlandir sonra agiz kalabaligi yap.
bugüne kadar taksit aksatmadım ben. ne oldu yani? yine vergisini ödemeyen kayrılıyor
ödeme filan yapmayın, seneye yine çıkar af. devlette para klamadı
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:11)