E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hükümet, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı işgücü piyasası araştırmasını yaptı. Araştırma, gelecek üç yılda 3.2 milyon genci işe yerleştirmede yol haritası olacak. Sabah'ta Hazal Ateş imzasıyla yer alan haberde, Türkiye İş Kurumu tarafından yaklaşık 100 bin işyerini ziyaret ederek gerçekleştirilen "İşgücü Piyasası Talep Araştırması"nda dikkat çeken bazı başlıklar şöyle:
YARISI İMALAT-TİCARETTE: Türkiye İş Kurumu'na kayıtlı 1 milyon 111 bin işyerinde 10 milyon 242 bin çalışanın yarısı imalat ve ticaret sektöründe çalışıyor. Çalışan her dört kişiden üçünün erkek olduğu gözleniyor.
ÇALIŞANI EN FAZLA OLAN 10 MESLEK: Çalışanı en fazla olan mesleklerin başında, satış danışmanı, büro elemanı, temizlik görevlisi, garson, beden işçisi, şoför-yük taşıma, işletmeci, makineci (dikiş) güvenlik görevlisi, muhasebeci geliyor.
10 İŞYERİNDEN 1'İ ELEMAN ARIYOR: Araştırma kapsamındaki 1 milyon 111 bin işyerinde 114 bin 227'sinde açık iş bulunuyor. Bu işyerlerinde 286 bin kişilik açık var.
Her 10 işyerinden birinin işgücü ihtiyacı var
AÇIK İŞTE TURİZM-GAYRİMENKUL İLK SIRADA: İkiden fazla istihdamlı işyerlerinde açık iş oranı yüzde 2.7'yi buluyor. Açık iş oranı en yüksek sektörler içinde yüzde 4.2 ile konaklama-yiyecek hizmeti, yüzde 4.1 ile gayrimenkul faaliyetleri bulunuyor. Bunu, imalat, bilgi-iletişim, toptan ve perakende ticaret, inşaat, kültür, sanat, madencilik, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmetler izliyor.
HER ÜÇÜNDEN BİRİ İMALAT: Türkiye genelinde ise her üç açık işten biri (yüzde 35.5) imalat sektöründe bulunuyor. Bunu toptan-perakende ticaret, konaklama ve yiyecek faaliyetleri izliyor.
GENÇLERDE ARANAN 10 ÖZELLİK: İşveren işe alacağı gençlerde özellikle 10 başlığa önem veriyor. Mesleki teknik bilgi-tecrübe, fizikibedensel yeterlilik, iletişim-ifade yeteneği, takım çalışması, bilgisayar kullanımı, sorun çözme-insiyatif alma, satış-pazarlama becerisi, hesap yapabilme (analitik beceri), proje tabanlı çalışma, yabancı dil.
PATRONLAR İŞKUR'A GÜVENİYOR: İŞKUR hizmetlerinden yararlanan işyeri oranı her geçen yıl artıyor. Çalışma kapsamındaki 1.1 milyon işyerinin yüzde 24.7'si bu yıl kurum hizmetlerinden yararlandı. Yirmi kişiden fazla personel çalıştıran işyerlerinin yüzde 61'i, 10-19 kişi çalıştıranların da yüzde 47.7'si İŞKUR'u tercih etti.
EN ÇOK ARANAN ELEMANLAR: En çok garson, makineci, ön muhasebeci, şoför-yük taşıma, ahşap mobilya imalatçısı, gaz altı kaynakçısı, muhasebeci aranıyor.
Her 3 açık işten 1'i imalat sektöründe
BÖLGELERE GÖRE ELEMAN İHTİYACI BELİRLENDİ
Her 10 yerden biri eleman arıyor, patronlar 10 özellik arıyor.
Açık işte turizm, gayrimenkul, imalat, bilgi-iletişim başı çekiyor.
Patron teknik bilgi, takım çalışması, analitik beceri istiyor.
Makine-inşaat mühendisi, mimar, yazılım destek uzmanı aranıyor.
Güzellik, hasta-yaşlı bakım elemanlarına fırsat kapısı açılıyor.
206 bin işyeri 2 bin meslekte 464 bin kişiyi bulmakta zorlanıyor.
114 bin işyeri 286 bin eleman arıyor.
Büyük işletmelerin yüzde 61'i İŞKUR'la çalışıyor.
Makineci, garson, satış elemanı aranıp da bulunamıyor.
Acil eleman ihtiyacı bölgelere göre değişiyor.
Sigorta sektöründe beş meslek ön plana çıkıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Malesef Hayal aleminde, sloganlarla is yoneten bir kamu yonetici takimi var... herkes birbirinden korkuyor, gercek sorunlari idrak etmekten uzaklar. Hatalisin desen kavga ediyor, asagilik kompleksinden kopurmus kendi koltugunu kollayip kisisel cikisini ariyor iskur ve sair burokratlar. Ekonominin hukuk-kultur-sermaye-insan kaynagi yonetiminde kaliteli bir Eko sistem olarak calistigini unutmus herkes. Tacirin durumu daha da vahim, patronluk sadece elemana-mudure emir verip para kazanmak olarak goruluyor. Siyaset ve yargi da bu capsizlik icinde tabi.... Ozunde derin bilgisizlik, sermaye yetersizligi, hayalperestlik, kaynak israfi ve ego krizinde yetiskinlerden ibaret bir ulkede/piyasada cokus kacinilmazdir. Isportaci kulturunde herkes voli vurmak isterken magdur olacak...
aranan işlerin çoğu garson, amele, satışcı gibi nitelik gerektirmeyen, ayda 1400 TLden fazla gelir getirmeyen işler. gençler bu tip işlerde ömürlerini tüketmek istemiyor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:30)