E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Avrupa’daki bazı ülkeler, Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu BioNTech ve ABD’li Pfizer tarafından geliştirilen aşı dozlarından daha azını kullanıyor. Daha önce Pfizer/BioNTech’e ait beş dozluk şişelerin içinden altı dozluk aşı çıkabileceği belirtilmiş ve bu ekstra dozların kullanımı Amerikan Gıda İlaç İdaresi (FDA) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından tavsiye edilmişti.
MİLYONLARCA DOZ İSRAF EDİLİYOR
Fakat, Fransa, Almanya ve İsviçre'deki yetkililer, aşıyı altı dozun altında uygulayarak hali hazırda halkını aşılamaya başlayamayan yoksul ülkelerdeki hayal kırıklıklarını artırdı. Yani bazı Avrupa ülkeleri 6 doz yerine 5 doz kullanıyor ve bu durum da birçok ülke aşı eksikliği yaşarken milyonlarca dozun çöpe gitmesine neden oluyor. İki dozluk bir aşı için 200 bin şişeden 6 doz aşı çıkarsa 600 bin kişi, 5 doz çıkartılırsa ve geri kalanı çöpe atılırsa 500 bin kişi aşı olabiliyor.
2 MİLYAR DOZ HEDEFİNİ ENGELLEYEBİLİR
Bununla birlikte, bu durumun Pfizer ve BioNTech’in 2021’deki aşı dağıtımını 1,3 milyar dozdan 2 milyar doza yükseltme hedefini de engelleyebilir. BioNTech’ten konuya ilişkin yapılan daha önce yapılan açıklamada, yüksek üretim tahminin sağlık ekiplerinin şişelerde yer alan altıncı dozu kullanmasına bağlı olduğu belirtilmişti.
UYGUN ŞIRINGA AVRUPA ÜLKELERİNDE EKSİK
Diğer taraftan, Fransız yetkililer şişelerden 5 dozdan fazlasının çıktığını kabul etti, ancak aşının dozunu artırmayı sağlayan bir mililitrelik şırıngalara sahip olmadıklarını açıkladı. Almanya’daki uzmanlar ise, ülkenin bazı bölgelerinde bu şırıngaların olduğunu, ancak ülkedeki birçok sağlık kuruluşunda mevcut olmadığını ifade etti.
KONTROL ETMESİ ZOR
İsviçre’deki denetleyici kuruluş Swissmedic, Pfizer/ BioNTech aşısından sadece uygun şırınga ve dikkatli müdahale ile 6’ncı dozun çıkarıldığını belirterek, “Kullanabildiğimiz doz sayısı ortalama olarak 6’nın altında. Eğer imkan varsa altı doz aşı çıkarılıyor. Aşı çok yoğun ve kontrol etmesi zor” açıklamasını yaptı.
HOLLANDA FAZLA DOZLARDAN 6 BİN PERSONELİ AŞILADI
Öte yandan, Almanya, İsviçre ve Fransa’nın aksine bazı ülkeler Pfizer/BioNtech aşısını son damlasına kadar değerlendiriyor. Danimarkalı sağlık yetkilileri, aşıdan altıncı hatta yedinci dozu çıkardıklarını ve sayede 250 bini aşkın kişiyi aşıladıklarını duyurdu. Hollanda’da ise aşının altıncı dozunun kullanılmasıyla aşılanan sağlık çalışanlarının 33 binden 39 bine yükseldiği aktarıldı.
Pfizer/BioNTech flakon hacimleri konusunda karışıklık, ABD'deki eczacılarının aşının salin solüsyonu ile karıştırılarak hazırlanmasının en az altı 0,30 ml doz için yeterli sıvı oluşturduğunu fark etmeleriyle Aralık ayında ortaya çıktı. Ancak, sağlık çalışanları, flakonlar beş adet olarak etiketlendiğinden, başlangıçta fazladan dozu attılar. Daha sonra Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi, fazladan çıkan dozun kullanılabileceği ve bu şekilde ülkedeki aşı miktarının yüzde 40 artırılabileceğini açıkladı.
Goldman Sachs: Halka arz şirketlerinin ömrü kısa
TCMB piyasayı 62 milyar TL fonladı
Şeker Yatırım'dan 2021 Strateji Raporu
Avrupa borsaları İngiltere hariç çıkişle açıldı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Belki de bilinçli yapıp diğer ülke vatandaşları ölsün diyorlar fakat asıl kendi vatandaşları ölecekler.
Sağlığa zararlı olduğunu bildikleri için çöpe atıyorlar. İnsanlara aşıyı zorlayamazsınız.
haberi hiç okumadın sanırım
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:48)