E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Servet sahibi bireylerin varlıklarını nerede korudukları bireysel yatırımcılar için de önemli bir yol gösterici niteliğinde. Milyonerlerin farklı varlık sınıfları ve üzerinden yaptıkları tercihler yatırımcıların birikimlerini değerlendirmeleri için seçenekler sunuyor.
ABD’de 20,27 milyoner servetlerini miras üzerinden ele geçirmedi ve sadece %20’si servetlerine miras yoluyla ulaştı. Milyonerlerin üçte ikisi ise girişimcilerdi. SmartAssett’in haberinde Amerikalı milyonerlerin zengin kalabilmek için başvurdukları yatırım tercihleri inceleniyor.
Nakit ve nakit benzeri yatırımlar
Milyonerlerin büyük bir çoğunluğu tutumlu olmasıyla bilinir. Zira paralarını harcamış olsalardı artıracakları bir servetleri de olmazdı. Bu varlıklı bireyler bazı gerekli veya lüks harcamaları ile biliniyor olabilirler. Ancak milyonerler tasarrufa ciddi anlamda önem veriyor ve tüm ailelerinin de aynısını yapmasını istiyor.
Birçok milyoner paralarını nakitte veya yüksek likiditesi olan nakit benzeri varlıklarda tutar. Yatırım yapmaya başlamadan önce de bir acil durum tasarruf hesabı hazırlarlar. Milyonerlerin bankacılık işlemleri de birçok insana göre farklıdır. Sahip oldukları herhangi bir banka hesabı, muhtemelen servetlerini de yöneten özel bir bankacı tarafından yönetilir. Yani banka şubelerinde sıra beklemekle uğraşmazlar.
Araştırmalar milyonerlerin ortalama %25’inin paralarını nakit olarak tuttuğunu gösteriyor. Bunun sebebi ise piyasalardaki herhangi bir düşüş durumunda portföylerini dengelemek amacıyla nakdi sigorta olarak tutmaları.
Nakit benzeri barlıklar da neredeyse nakit kadar likit olan finansal araçlardır ve milyonerlerin popüler yatırımlarından biri olarak bilinir. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre nakit eşdeğeri yatırımlara örnek olarak para piyasası fonları, mevduat sertifikaları, ticari senetler ve hazine bonoları örnek gösterilebilir.
Bazı milyonerler paralarını ABD Hazinesi bonolarını nakit olarak tutar ve bonoların vadesi geldikçe yeniden yatırımı yapılır. Paraya ihtiyaç duyduklarında ise bu bonoları tasfiye ederler. Hazine bonoları ABD hükümeti tarafından para toplamak için verilen kısa vadeli tahvillerdir. Hazine bonoları genellikle indirimli fiyattan elde edebilir. Bonoların satın alındığı zamanki değeri ile satış fiyatı arasındaki fark ise yatırımcının kârıdır. Berkshire Hathaway'in CEO'su Warren Buffett da para piyasası hesapları ve Hazine bonolarıyla dolu bir portföye sahiptir.
Milyonerler ayrıca özel bankalarda sıfır bakiyeli hesapları vardır. Paralarını nakit ve nakit eşdeğeri yatırımlarında bırakırlar ve sıfır bakiyeli hesaplarına çek yazarlar. İş gününün sonunda özel bankalar çeşitli hesapların koruyucusu olarak o güne dair satılması gereken likit varlıkları satarlar. Milyonerler Amerikan Mevduat Sigorta Kurumu hesap kısıtlamalarında dolayı endişelenmez. Zira paraları özel bankaları adına değil kendi adlarına tutulur.
Diğer bazı milyonerlerinse birçok farklı para birimini içeren nakit dolu kasaları vardır. Bu kasalar dünyanın her yerinde bulunur ve her para birimi o paranın yerel olarak işlem gördüğü ülkede tutulur.
Gayrimenkul
200 yıldan fazla bir süredir gayrimenkul yatırımları zenginlerin en popüler yatırım tercihi olmuştur. Gayrimenkul yatırımları milyonerlerin servetlerini kazanmaları ve ellerinde tutmaları için birinci yol olarak bilinir. Yatırım trendi genellikle ilk olarak birincil bir ev satın alınması ve daha sonra da kiralama gibi farklı yöntemlerden gelir sağlayacak diğer mülklerin satın alınması şeklindedir. Bazı gayrimenkul yatırımcıları ise konut olarak kullanacakları kendi evlerini satın aldıktan sonra ofis binaları, oteller, stadyumlar, köprüler ve bunun gibi ticari gayrimenkullere yatırım yapabilir.
Milyonerlerin genellikle geniş bir gayrimenkul portföyü bulunur. Bir kez gayrimenkul alıcısı olduklarını kanıtladıktan sonra emlakçılar da bu yatırımcılara yeni fırsatlar getirmeye başlar ve finansman elde etmeleri de kolaylaşır. Büyük çaplı birçok ünlü yatırımcının milyonlarca dolarlık gayrimenkule bağlı yatırımı vardır.
Gayrimenkul nakit paraya bağımlı bir yatırım değildir ancak uzun vadede kazançlı bir yatırımdır. Milyonerler içinse denenmiş ve başarılı olmuş bir yöntemdir. Zira varlıklı bireyler pasif getiriyi sever ve gayrimenkulün bu imkanı sağladığını görürler.
Hisse senetleri ve borsa yatırım fonları
Bazı milyonerler tamamen basit bir borsa stratejisi tercih eder. Endeks fonlarına ve temettü ödeyen hisselere yatırım yaparlar. Hisse senetlerinden elde edilen pasif geliri tıpkı gayrimenkulden sağlanan pasif gelirden hoşlandıkları gibi severler. Zamanlarını yatırımlarını yönetmek için kullanmak istemezler. Fonlar ayrıca düşük yönetim ücreti alır ve çeşitlendirme konusunda da oldukça başarılıdır.
Bazı ultra zengin yatırımcılarsa bir veya birkaç büyük şirketin kontrol hisselerini satın almak isteyebilir. Ancak birçok milyoner sadece birkaç hisse senedi varlığını portföyünde tutar. Birçok milyonerin olağan tercihi endeks fonlarıdır. Zira bu fonlar iyi getiri sağlar ve fonları yönetmek için ek zamana ihtiyacınız yoktur.
Milyonerler pasif gelir sağladığı için temettü ödeyen hisseleri sever. Elbette sermaye getirisi de bu zengin yatırımcıların ilgisi dahilindedir. Ancak mevcut varlıkları üzerinden gelir elde etmekle daha fazla ilgilenirler.
Özel piyasa hisse senetleri ve hedge fonları
Bir multi-milyoner olmadığınız sürece bir hedge fonuna katılamazsınız veya bir özel sermaye fonu satın alamazsınız. Halka açık hisse senetleri borsalarda işlem gördükleri için herkesçe bilinmektedir. Avantajları ise likit olmalarıdır. Halka açık piyasalarda satın aldığınız bir hisse senedini anında likit hale çevirebilirsiniz. Özel piyasalardaki Hisse senetleri fonları ise genellikle yatırımlarını üniversiteler veya emeklilik fonları gibi büyük kuruluşlardan alırlar.
Özel sermaye fonlarındaki yatırımcıların genellikle en az 250 bin dolarlık belirli bir servete sahip akredite yatırımcılar olmaları gerekir. Akredite yatırımcılar bireyler olabildikleri gibi kurumlar da olabilir. Ancak bunun şartları regülasyonlarla belirtilmiştir. Özel piyasa hisse senedi fonları ise halka açık alternatiflerine kıyasla çok fazla mevduat kısıtlamasına uymak zorunda değildir. Bazı ultra zengin yatırımcılar, eğer akredite yatırımcılarsa, özel piyasalardaki hisse senetlerine yatırım yapabilirler.
Hedge fonları özel piyasalardaki hisse senetlerinden farklıdır. Bu fonlar havuz fonlarını kullanırlar ve farklı stratejiler kullanarak yatırımcıları için yüksek getiriler elde etmeye çalışırlar. Hedge fonları fon yöneticilerinin en yüksek getiri sağlayacağını öngördüğü herhangi bir yatırım stratejisini takip edebilir.
Emtialar
Altın, gümüş, maden mineral hakları ve hayvancılık gibi birçok reel yatırımı içeren emtialar milyoner yatırımcılar için değer depolarıdır. Ancak bu varlıkların gerçek anlamıyla depolanması gerekir ve birçok milyarder bu depolama işlemiyle uğraşmak istemediği için bu alandaki zengin yatırımcıların varlıkları da değişkenlik gösterir.
Alternatif yatırımlar
Bazı milyonerler paralarının bir kısmını güzel sanatlar, pahalı müzik aletleri ve nadir kitaplar gibi alternatif yatırımlarda tutabilir. Ayrıca milyonerler ve ultra zenginler şarkı veya sinema filmi gibi bazı sanat eserlerinin entelektüel kullanım hakkını da satın alabilir. Bu yatırımlar ciddi getiri potansiyeline de sahiptir.
Kripto paralar
Çoğunluğu Bitcoin tutan yaklaşık 100 bin kripto para milyoneri olduğu tahmin ediliyor. Ancak servetinizi kripto para birimi üzerinden biriktirmeye çalışmak risk almaya istekli olmanız gerektiği anlamına da gelir ve birçok milyonerin böyle bir risk iştahı yoktur. Bir milyoner servetinin küçük bir bölümüyle kripto satın alabilir ve farklı kripto para birimlerinden birine yatırım yapabilir. Zira birçok kişinin bu yolla milyoner olduğu da biliniyor. Ancak birçok kişi de aynı yolla paralarını kaybetti. Kripto paralar her geçen gün daha fazla kabullenilen ve meşru yatırım alanlarından biri haline geliyor. Bu sebeple servet biriktirmek isteyenlerin seçeneklerinden biri olarak değerlendirilmesinde fayda var.
Milyonerlerin birbirinden oldukça farklı yatırım felsefeleri vardır ve bu nedenler paralarını nerede tuttukları konusunda genelleme yapmak zordur. Ancak SmartAsset haberine göre yukarıda gösterilen yöntemlerin hepsi milyonerler için meşru yatırımlardır. Riskleri azaltma talebinden dolayı birçok varlıklı yatırımcı çeşitlendirilmiş portföyleri tercih eder. Bu yatırım yöntemlerinden birden fazlasını birleştirerek uygulamak servetini artırmak isteyenler için uygun bir yol olabilir.
JPMorgan: Pandemi tasarrufları henüz tükenmedi
ABD’yi resesyondan kurtaran 10 kritik gelişme
Amerikalılar tasarrufa yöneliyor, resesyon habercisi mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ben fakirim ama bende aynını yapıyom ahuhauhahauhauh
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:13)