E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalar ve ekonomik belirsizlikler, yatırımcıları güvenli limanlar arayışına yönlendirdi. Bu doğrultuda, yatırım fonları ve Türk Lirası (TL) mevduatları, istikrarlı getiri sağlamaları ve güvenilirlikleri nedeniyle bu sene öne çıkan enstrümanlar olarak dikkat çekti.
Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verileri 9 Temmuz itibariyle tarihte ilk kez 5.09 milyon yatırımcı yatırım fonlarını tercih ettiğini fonlardaki portföy büyüklüğünün de 3.15 trilyon lira ile zirveye çıktığını ortaya koydu. Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, yılın ilk yarısında yatırım tercihini fondan yana kullananların öne çıkan özelliği ise milyonluk portföylere sahip olmaları. MKK verilerinden yapılan hesaba göre 1 milyon ve üstü portföye sahip olan yatırımcı sayısı 6 ayda yüzde 89,3 artarak 134 bin 192'den 253 bin 993'e yükselirken, portföy büyüklüğü de 1 trilyon 652 milyar 353'ten yüzde 70 artışla 2 trilyon 807 milyar 335 milyon liraya çıktı.
Yatırımcı sayısı yüzde 16, portföy yüzde 69,5 arttı
Bu yıl Borsa İstanbul’un dalgalı hareketleri, Merkez Bankası’nın reel değerli TL politikasıyla döviz cinsi yatırımların ilgi görmemesi ve TL mevduat faizlerinde yükseliş yatırımcı tercihlerini oldukça etkiledi. TL mevduatın yatırımlar içindeki payı artarken yatırım fonları da bu yılın öne çıkan yatırım araçlarından biri oldu. Geçen yılsonunda fonlarda bulunan yatırımcı sayısı yüzde 16 arttı ve 4 milyon 328 bin 343’ten bu yıl haziran sonunda 5 milyon 15 bin 193'e çıktı. Fonlarda değerlendirilen portföy büyüklüğü ise 1 trilyon 793 milyar 189 milyon lira iken haziran sonunda 3 trilyon 40 milyar 453 milyon liraya yükseldi. Artış yüzde 69,55 olarak gerçekleşti. Yatırımcı sayısının çok çok üzerinde portföy büyüklüğü artışı gerçekleşti yatırım fonlarında.
Milyon liralık portföyler yüzde 90’a yakın yükseldi
Bunun en önemli nedeni ise milyon liralık portföylerde geçen yılsonuna göre çok hızlı bir artış yaşanması oldu. Haziran sonu itibariyle fon yatırımcılarında geçen yıl sonuna göre değişim fon yatırımına en çok yönelenlerin milyonerler olduğunu ortaya koydu. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre Aralık 2023 sonunda 14 bin 141 olan 10 milyon lira üstü portföy büyüklüğüne sahip fon yatırımcısı haziran sonunda yüzde 84,5 artışla 30 bin 886'ya yükseldi, fon büyüklükleri ise yüzde 64,8 artışla 2.17 trilyon liraya çıktı. Yine aynı şekilde 5-10 milyon lira portföy büyüklüğüne sahip fon yatırımcısının da geçen yıl sonuna göre sayısı yüzde 91,5 artarak 31 bin 767'e yükseldi, portföy büyüklükleri de yüzde 90,9 artarak 220.5 milyar liraya ulaştı. 1-5 milyon lira arası portföy büyüklüğüne sahip olan yatırımcının da yılsonuna göre portföy büyüklüğü ve sayısı yüzde 90'ar artışa imza attı. Bu portföye sahip yatırımcıların portföy büyüklüğü 410.7 milyar liraya sayısı 191 bin 340'a geldi.
Fon yatırımlarının dağılımı
Yine yapılan hesaba göre yatırım fonlarındaki portföylerin yüzde 10 milyon lira üstü portföye sahip fon yatırımcıları toplam fon yatırımlarının yüzde 71,57'sine sahip. 5-10 milyon lira arası portföyü olanlar toplam fon yatırımlarının yüzde 7,25'ine, 1-5 milyon lira arası portföyü olan yatırımcılar ise toplam fon yatırımlarının yüzde 13,51'ine sahip durumda. Böylece milyon lira üzeri portföyler toplam fon yatırımlarının yüzde 92,33'ünü ellerinde bulunduruyorlar.
En çok yatırımcı 0-5 bin liralık portföyde
Fon yatırımında portföy büyüklükleri milyon lirayı bulmayan yatırımcılarda ise daha milyon liralık portföye sahiplere göre daha düşük artışlar yaşandı. Portföy büyüklüğü 0-5 bin lira olanların portföyü yüzde 26,08, sayısı sadece yüzde 4,85 artış gösterirken 5-10 bin liralık yatırım fonu portföyü olanlar 6 ayda yüzde 16 büyüme sağladı. En çok yatırımcı ise 0-5 bin liralık portföye sahip olanlar olarak öne çıktı. Bu portföy diliminde 3 milyon 245 bin 492 yatırımcı olsa da toplam fon yatırımlarının sadece yüzde 0,08'i bu gruba ait.
En yüksek katılımcısı olan fonun 6 aylık getirisi ne kadar?
Fon bilgilendirme platformu TEFAS’tan yatırımcı sayısının en yüksek ve en düşük olduğu fonların 6 aylık getirilerini değerlendirdik. Yatırımcı sayısı sadece 1 olan 236 tane fon varken bunların arasında 1 milyar lira ve üzeri fon değeri olan fonların 20 tanesinin getirisine baktık. TEFAS verilerine göre tek bir yatırımcısı olan fonlar arasında ilk 6 ayda en yüksek getiriyi Ata Portföy Gulf Sigorta Serbest (TL) Özel Fon’u yüzde 103,21 ile sağladı. Bu fonun risk seviyesi ise 6. Yatırım fonlarının risk seviyesi 1-7 arasında değişiyor. En düşük risk seviyesi 1 olurken en yüksek risk seviyesi ise 7.
Bu 20 yatırım fonu çoğunlukla 6 risk seviyesine sahip, 6 aylık getirileri ise yüzde 14,7 ile yüzde 103,21 arasında değişiyor. Bu fonlardan Azimut Portföy SYH Serbest Özel Fon'u da 6 ayda yatırımcısına yüzde 98,42 getiri sağladı. En yüksek katılımcı sayısına sahip ilk 20 fonun getirisi ise ortalama yüzde 25-39 arasında değişiklik gösteriyor.
Bu yatırım fonlarının çoğunluğu 1 risk seviyesinde bulunurken en yüksek katılımcısı olan Ziraat Portföy Halkbank Para Piyasası (TL) Fonu yüzde 25,78 getiri sağladı 1 milyon 32 bin 353 yatırımcısına. İkinci en yüksek katılımcı TEB Portföy Para Piyasası (TL) Fonu yüzde 25,99 getiri elde etmesine imkan verdi 349 bin 486 yatırımcısının. 6 aylık enfl asyon yüzde 24,73 açıklandı, en çok katılımcısı olan ilk 20 fon yatırımcısına reel kazanç sağlamış oldu.
Yatırım fonu yatırımcı sayısı rekor kırdı
Üst düzey yatırımcıları benzersiz kılan 10 özellik
Yatırımcılar tahvil fonlarına yöneldi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:35)