E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de borsa yatırımcılarının son dönemde en çok dikkatini çeken konu, milyarder yatırımcıların Apple hisselerinden çıkış yapması oldu.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, birçok yüksek profilli yatırımcı, teknoloji devi Apple’ın hisselerini peş peşe elden çıkarıyor.
Apple hisselerinden çıkış yapanlar
The Motley Fool’dan Jeremy Bowman’ın haberine göre, Apple tanıtılmaya pek ihtiyaç duymuyor. Aslında, iPhone üreticisi artık yeni Apple Intelligence yapay zeka platformuna yönelik beklentiler ve Apple'ın zirveyi elinden aldığı rakip Microsoft'un hisselerindeki son zayıflıklar sayesinde dünyanın en değerli şirketi konumunda bulunuyor.
Ancak, SEC'in 13-F dosyalarına göre, birçok yüksek profilli milyarderin ikinci çeyrekte hisseyi satmasıyla her yatırımcının teknoloji devinin etkisi altında kalmamış olduğu görülüyor. Bu nedenle, Apple hisselerini satan en iyi üç yatırımcıya ve bu satışların ne anlama gelebileceğine daha yakından bakmak gerekiyor.
Berkshire Hathaway
Hiçbir yatırımcı Warren Buffett'tan daha fazla ilgi görmüyor ve bazı yatırımcılar Berkshire Hathaway’in Apple'daki hisselerinin çoğunu satmasıyla şaşkına dönmüş durumda. Apple, Berkshire Hathaway’in ‘muhtemelen dünyadaki en iyi işletme’ olarak övdüğü bir şirket.
Buffett ayrıca Apple'ı, Berkshire'ın tamamen kendisine ait sigorta ve demiryolu yan kuruluşlarından sonra üçüncü işletmesi olarak gördüğünü söylüyor.
Buffett'ın Apple hakkındaki geçmiş yorumları göz önüne alındığında, Berkshire'ın ilk çeyrekteki benzer bir hareketin ardından iPhone üreticisinin hisselerini elden çıkarması şaşırtıcı olabilir. Berkshire Hathaway, ikinci çeyrekte 389,4 milyon hisse veya şirketteki hissesinin yaklaşık yarısını, yaklaşık 80 milyar dolara sattı.
Berkshire'ın Apple hissesini neden satmaya karar verdiği belli değildi. Buffett, bu yılın başından beri azalmış gibi görünen daha yüksek bir sermaye kazancı vergisi oranı tehdidine değindi ve Apple'ı satmak Berkshire'ın vergi yükümlülüğü için güverteyi temizlemesine yardımcı oldu. Berkshire bu parayı diğer hisse senetlerine yatırmak yerine Hazine bonolarında tutuyor.
Buffett'ın Berkshire'ın hissedar mektubundaki yorumları, borsanın pahalı olduğuna inandığını ve Apple'ın 34'lük bir fiyat-kazanç oranıyla Buffett için bir istisna olmadığını gösteriyor.
D.E. Shaw
D.E. Shaw adlı hedge fonunun arkasındaki milyarder isim David Shaw. Shaw, niceliksel ticaret adı verilen matematik ve algoritmalar üzerine yatırım stratejisiyle tanınan bir bilgisayar bilimcisi.
D.E. Shaw ayrıca Apple hissesi satan isimlerden biri ve yaklaşık 1 milyar dolar toplamak için 4,8 milyon hissesini elden çıkardığı biliniyor. Hedge fonunun hala yaklaşık 10 milyon adet Apple hissesi bulunuyor.
Shaw, hisseyi 2004'ün ilk çeyreğinden beri elinde tutuyor, yani fon ilk satın almaya başladığından beri hisse neredeyse yüzde 50.000 oranında arttı. D.E. Shaw'un hisseyi neden sattığı belirsiz olsa da, Apple'ın değerlemesinin bu karada muhtemelen önemli bir rol oynadığı düşünülüyor ve 20 yıllık bir trendin arından kar elde etmenin mantıklı bir hamle olduğu kabul ediliyor. Bu nedenle, fonun, ilk yatırımının yaklaşık 500 katı kazanç elde ettikten sonra hisseyi satması konusunda kusur bulmak zor gözüküyor.
Susquehanna International Group
Susquehanna'lı milyarder Jeff Yass da ikinci çeyrekte Apple hisselerini satan isimlerden biri oldu. D.E. Shaw gibi Susquehanna da niceliksel ticaret stratejisiyle biliniyor. Susquehanna, ikinci çeyrekte 2,6 milyon adet Apple hissesini sattı ve elinde 6,2 milyon hisse bıraktı.
Susquehanna ayrıca uzun süredir Apple hissesine sahip; ilk olarak ise 2008'in üçüncü çeyreğinde satın alım yaptı. Başka bir deyişle, nakde çevirebileceği önemli kazançları da bulunuyor ve bu yüzden değerlemesi modern tarihteki en yüksek seviyeye yakınken hisseyi satması D.E. Shaw gibi yine şaşırtıcı değil.
Apple hisselerini satmalı mısınız?
Apple'ı satmayı düşünmeden önce, bu milyarder liderliğindeki üç fonun da hala Apple hisselerine sahip olduğunu ve hepsinin hisseyi en az birkaç yıldır elinde tuttuğunu kavramakta fayda bulunuyor.
Bu aşamada, Apple'ın potansiyel kazançları, yaklaşık 3,5 trilyon dolarlık değerlemesi ve piyasa değeri nedeniyle daha sınırlı görünüyor ancak özellikle Apple Intelligence kurulu tabanını daha da sağlamlaştırmaya hazır göründüğünden, şirketin ekonomik hendeği her zamanki kadar güçlü. Bu nedenle, şu anda Apple hissesi satmak için doğru zaman olmadığı daha makul bir seçenek gibi duruyor.
Apple yükseliş haftasına giriyor
Apple'dan işten çıkarma kararı
Buffett Apple hisselerini neden satıyor?
Apple’daki yükselişin nedeni bastırılmış talep
Apple'dan 'Apple Intellegence' kararı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:54)